Fysetc e4 i OnStep

Autor Strumf, 24.06.2023. u 17:53:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Strumf

Ovo je nastavno sa teme:

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3896.150

Mislim da sam uspio uplodat OnStep.

No neke dvojbe s kojima sam se susreo:

Na kraju uploada sam dugo cekao jer je pisalo "Leaving...Hard resetting via RTS pin...", isao sam googlat pa pise samo da pritisnes reset ili ugasis plocu pa upalis, tako sam i ucinio, to ok?

Druga stvar na kraju uploada mi je izbacio ove hijeroglife, izgleda da je nesto sa Baud i Serialom, no meni je na 9600 i ne vidim problem, pa sam to ignorirao, ok?

Na kraju OnStep odgovara uredno upisom navedenog koda i radi wi-fi, te sam usao u postavke.

Baterije oko 12v sam spojio pod PWR_In pod 24v/GRN.

Mogu li sada spojit motore i gdje?
Da li u Mot X i Mot Y pinove?

Nemam bijele konektore nego normalne jumper wire konektore koji su dosli sa Nema17, pa mogu s njima.

Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Leviner

T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Strumf

Citat: Leviner  u 24.06.2023. u 20:37:11 satihttps://onstep.groups.io/g/main/wiki/32747
na linku iznad imaš sve odgovore.
Hvala. Ali na toj stranici je opisano samo sto je sto, a ne i opis po koracima. Gledao sam neke YT tutoriale.

Problem, ne znam nariktati drive gears. Motori i cjela ploca se brzo jako zagrijavaju! Motori klikcu. Gotovo se i ne vrte. Jumpere nisam dirao. Probao sam umjesto baterija stavit 12v 2A adapter, isto. Spajam preko orig. Nema17 konektora(nemam bijelih).

1) Treba li skidati i koje jumpere?

Stavljeni su tvornicki kao na slici. No na ovoj stranici s koje sam krenuo https://onstep.groups.io/g/main/wiki/32794
nije bilo opisano da se svi skidaju i povezu zicom samo dva pina, kao na ovoj tvojoj stranici
https://onstep.groups.io/g/main/wiki/32747 . Pa sam zbunjen  *hm*  *uff*

2) Koji da gear ratio upisem
u OnStep-Calculations.xls datoteku?

Dat cu vam primjer:
ALT: mali kotac 20T, veliki 200T.
AZ: mali 20T, velilki (nemam pojma) recimo isto 200T.
Koliko je to ?
Gr1 Ratio Axies 1:
Gr2 Ratio Axies 1:
Gr1 Ratio Axies 2:
Gr2 Ratio Axies 2:

3) Ne vidim smisla unosit ovdje podatke http://o.baheyeldin.com:1111/
i mjenjat config.h file pa ga opet uplodat s arduinom, ako to sve mozes namjestiti na stranici/applikaciji onstepa. Ja to tam podesavam, jel ok?

HELP

Leviner

Prema tome svemu što vidim nisi apsolutno ništa napravio kako piše na linku koji sam ti poslao.
Nisi maknuo jumpere, nisi stavio briku:
"One critical step is to remove all factory shunts from the board. Then, start with ONLY the jumper wire shown below which connects the Z-Min pin to the TMC2209 stepper drivers (PDN) so OnStepX can setup the drivers."

Znači prva rečenica praktički.

Trebaš slijepo pratiti uputei onda je piece of cake, ako preskačeš i ne čitaš pažljivo, nešto ćeš zeznuti.

Nisi pročitao wiki kako podesiti postavke ONstepa prije uploadanja:

https://onstep.groups.io/g/main/wiki/30066

Pročitaj cijelu temu ili dijelove koji te zanimaju:

https://onstep.groups.io/g/main/topic/fysetc_e4/91195136?p=Created%2C%2C%2C20%2C1%2C0%2C0&jump=1

Idi po redu prije nego nešto spržiš.

Što se tiče postavki, treba koristiti spreadsheet da dobiš vrijednosti koje trebaš staviti u config.
Osobno sam prvo sve postavke stavio u arduinoIDE i tek onda uploadao. Nakon toga mijenjaš u webserveru što trebaš, ali nebi trebalo ništa ako si sve ispravno podesio. Zato velim, pročitaj upute za postavljanje postavki na linku što sam ti stavio iznad.

Da bi saznao vrijednosti koje ti trebaju za podešavanje postavki osi, koristi ovu tablicu:

http://www.stellarjourney.com/assets/downloads/OnStep-Calculations.xls

Moraš malo više toga pročitati da bi sve uspio riješiti. subscribe na grupu i imaš dostupne sve informacije.

U suprotnom mi pošalješ s 50 eura kontroler pa ti ja konfiguriram  *zubo*

Strumf

Citat: Leviner  u 26.06.2023. u 21:10:05 satiPrema tome svemu što vidim nisi apsolutno ništa napravio kako piše na linku koji sam ti poslao.

Hvala.
Kazem da na prvoj stranici nije pisalo nis od jumperima i na drugoj je pisalo, pa sam pitao vas za potvrdu.

Citat:Da bi saznao vrijednosti koje ti trebaju za podešavanje postavki osi, koristi ovu tablicu:
Ja ti kazem da sam bio u toj tablici i da ne znam izracunat gear ratio, ti mi opet ponavljas.

Sve sto ste mi dali procitao sam nekoliko puta, ali nisam inzenjer da to sve odmah skuzim.

Citat:U suprotnom mi pošalješ s 50 eura kontroler pa ti ja konfiguriram
Ne hvala. Rade cu dati Bojanu koji je pristojan i nije to trazio od mene. Sorry.

Ima netko da mi izracuna gear ratio mozda?

@OuttaControlCRO, mozda?

2) Koji da gear ratio upisem
u OnStep-Calculations.xls datoteku?
Citat:Dat cu vam primjer:
ALT: mali kotac 20T, veliki 200T.
AZ: mali 20T, velilki (nemam pojma) recimo isto 200T.
Koliko je to ?
Gr1 Ratio Axies 1:
Gr2 Ratio Axies 1:
Gr1 Ratio Axies 2:
Gr2 Ratio Axies 2:

Leviner

Na prvom linku koji sam ti posalo je to pisalo što sam ti kopirao.

Da si pročitao malo više na wiki od ONstep grupe, znao bi da je GR1 prijenosni omjer tvojeg remenskog prijenosa, a GR2 je broj zubaca puža ekvatorijalne montaže.
Neznam kako to funkcionira u ALT/AZ, ali pretpostavljam da pod GR2 trebaš staviti 1 za obje osi pošto nemaš pužno kolo sa zubima.

Prijenosni omjer (znanstvena fantastika i teška inženjerija u vrijeme gugla) će tebi biti 200/20= 10.

Evo baš sam probao u tražilici na grupi staviti : how to calculate GR1? . Rješenje sam imao za 10 sekundi.
Više vremena si izgubio pisajući 2 puta jedno te istu stvar nego da si se sam potrudio.

GR2 = ratio of gears in final stage. A worm gear is always 1:n, where
n is the number of teeth on the worm wheel. So in your case: 144.

Nemoj biti gotovan i tražiti nešto na pladnju. Svrha DIY je da i nešto naučiš, ako nemaš potrebno znanje, istražuješ ono što neznaš i učiš.

Kad vidiš poštarinu do bojana, dat ćeš i 100e  ;-)

*šešir*

Leviner

Tablica bi trebala izgledati kao u prilogu.

Sad je pitanje na koje ja neznam odgovor, koliko maximalno "steps_per_wormrot" može Fysetc E4 podnijeti.

Zašto?  Zato jer s tim postavkama imaš tracking resolution 5,06 - preporučeno <=1,25 arcsec.

Kako će to utjecati na alt/az montaži neznam, ali možeš probati povećati microsteps na 64/128/256 pa ćeš vidjeti kako će se ponašati.

OBAVEZNO moraš konfigurirati config s postavkama iz spreadsheeta i također podesiti struje za motore.

U specifikacijama motora pogledaj koliko je A, i prema tome staviš za početak 60-70% vrijednosti u mA u config. Ako će ti biti potrebno više struje, povećaš tu vrijednost, ali je nebi išao više od 80%.

OuttaControlCRO

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Strumf

Citat: LevinerNeznam kako to funkcionira u ALT/AZ
E to je vec problem.

Citat: LevinerNa prvom linku koji sam ti posalo je to pisalo što sam ti kopirao.
Ja, sam ti krenuo prvo s ovog linka
https://onstep.groups.io/g/main/wiki/32794
Tu nema ni "J" o jumperima :(

Citat: LevinerGR2 je broj zubaca puža ekvatorijalne montaže.
E ovo nikako nisam mogo skuzit, jer je lik u videu na eq montazi pokazivao te zube, pa reku kak cu upisat kad ja imam drugacije.

Citat: LevinerEvo baš sam probao u tražilici na grupi
Nisam se jos registrirao tamo. A google izbacuje opcenito kako se racunaju gear, to znam podjelit, ali ovo da je gr2 od eq mount bi opet krivo upiso da mi neko ne objasni.
Jer me bunilo zasto se gr1 i gr2 i onda jos dvije osi.

Puno ti hvala.

Probat cu to sve navecer, izvadit jumpere i spojit jedan jumper kako pise.

Takoder kad sam palio plocu, wifi od ploce JAKO ometa tv u sobi koji je na routeru i svom wifi-u. Imam uredaj za elektromagnetsko polje, bas cu provjerit, cini mi se da je jos jaci od mog routera.

OuttaControlCRO

Naravno da nema :)
Prvi dio je "Uploading the firmware" koji sam ti ja poslao. U uploading firmware kaze "DO NOT attach stepper motors to the drivers." zato je to prvi korak

Drugi dio je Connecting board  koji ti je Leviner poslao, a ti ga ocito nisi niti otvorio ili ako jesi nisi pročitao dobro jer je podrcratno.

Čak nisi ni trebao googlati ništa jer ti je Leviner dao drugi korak, koji je btw prvi rezultat na googlu.

Što se tiče gear ratios-a to ni ne moraš sad radit jer nemaš pojma što ćeš imat ako se ne varam, stavi otprilike pa ćeš to konfigurirat kad budeš prebrojao zubiće. Nezz jel E4 ima memoriju, moj Bluepill nema, pa ne pamti i svaki put kad ga upalim moram ponovo konfigurirati pa je bolje uploadat firmware sa točnim podatcima, ali E4 možda ima pa nećeš morati
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Strumf

Citat: OuttaControlCRO  u 27.06.2023. u 10:09:20 sati"DO NOT attach stepper motors to the drivers." zato je to prvi korak
Ne, to sam odmah vidio. Nisam prilikom uploada imao motore prikljucene. Nego nakon prvog koraka sam htio isprobat jel radi i spojio motore. Valjda nije nes skureno, jos svjetli :)

Citat:Što se tiče gear ratios-a to ni ne moraš sad radit jer nemaš pojma što ćeš imat ako se ne varam,
Bolje prije nego kasnije:) krecu godisnji, nikog nece bit.. Bitno mi je da znam to izracunat i upisat, ostalo cu lako.

Citat: OuttaControlCRO  u 27.06.2023. u 10:09:20 satiNezz jel E4 ima memoriju, moj Bluepill nema, pa ne pamti i svaki put kad ga upalim moram ponovo konfigurirati pa je bolje uploadat firmware sa točnim podatcima, ali E4 možda ima pa nećeš morati
Ima. (Mislim da ima, pise 16M Flash..)
Non-volatile memory/EEPROM: Built-in, no external device required.  The ESP32 can emulate 4KB of EEPROM in flash memory which is nice for user catalog storage.

Upravo zato sam vas i pitao zasto se mora na stranici http://o.baheyeldin.com:1111 konfigurirat .h file i uplodat arduino s tim (ili upisat rucno u .h), kad si te iste postavke namjestim preko aplikacije, koja na kraju pohrani te podatke. I drugi put kad otvorim mi je to unutra.

Ali dobro, reko je @Leviner da moram, pa cu tako.

Strumf

#define AXIS1_STEPS_PER_DEGREE      71111 //ovo pišem ovako bez točke i zareza ili?
#define AXIS2_STEPS_PER_DEGREE      71111

#define AXIS1_DRIVER_MICROSTEPS        32 //   
#define AXIS1_DRIVER_MICROSTEPS_GOTO    4 //
#define MOUNT_TYPE                 ALTAZM //

#define SLEW_RATE_BASE_DESIRED        1.5 //

define PEC_STEPS_PER_WORM_ROTATION 256000 //

#define AXIS1_DRIVER_IRUN             1050// (mA)
#define AXIS2_DRIVER_IRUN             1050//  Motori su 1.5A, uzeo sam 70% od tog, ispada 1050 mA, jel to ok?
Ovak?

Leviner

Citat: Strumf  u 27.06.2023. u 19:38:30 sati#define AXIS1_STEPS_PER_DEGREE      71111 //ovo pišem ovako bez točke i zareza ili?
#define AXIS2_STEPS_PER_DEGREE      71111

#define AXIS1_DRIVER_MICROSTEPS        32 //   
#define AXIS1_DRIVER_MICROSTEPS_GOTO    4 //
#define MOUNT_TYPE                 ALTAZM //

#define SLEW_RATE_BASE_DESIRED        1.5 //

define PEC_STEPS_PER_WORM_ROTATION 256000 //

#define AXIS1_DRIVER_IRUN             1050// (mA)
#define AXIS2_DRIVER_IRUN             1050//  Motori su 1.5A, uzeo sam 70% od tog, ispada 1050 mA, jel to ok?
Ovak?

Steps per degree kao u tablici koju sam ti poslao 711,11111.

Strumf

Citat: Leviner  u 27.06.2023. u 21:53:27 satiSteps per degree kao u tablici koju sam ti poslao 711,11111.
Sad češ reć gle ovog, opet nije upisao kaj sam mu rekao :)
Nije to, nego u aplikaciji kad sam mjenjo jučer nije dao više od 5 znamenaka, zato sam pitao.

No probao sam sad ovo u Config.h fileu upisat "711,11111", i neće mi upload, izbacuje grešku
Compilation error: braces around scalar initializer for type 'float'
error: braces around scalar initializer for type 'float'
 const AxisSettings SettingsAxis1 = {AXIS1_STEPS_PER_DEGREE*RAD_DEG_RATIO, AXIS1_REVERSE, {degToRadF(AXIS1_LIMIT_MIN), degToRadF(AXIS1_LIMIT_MAX)}, siderealToRad(TRACK_BACKLASH_RATE)};

Onda sam išao pitat Google: "The float data type has only 6-7 decimal digits of precision.
That means the total number of digits, not the number to the right of the decimal point.
"

Leviner

Citat: Strumf  u 27.06.2023. u 23:28:34 satiSad češ reć gle ovog, opet nije upisao kaj sam mu rekao :)
Nije to, nego u aplikaciji kad sam mjenjo jučer nije dao više od 5 znamenaka, zato sam pitao.

No probao sam sad ovo u Config.h fileu upisat "711,11111", i neće mi upload, izbacuje grešku
Compilation error: braces around scalar initializer for type 'float'

Onda sam išao pitat Google: "The float data type has only 6-7 decimal digits of precision.
That means the total number of digits, not the number to the right of the decimal point.
"

Upiši 711,1. Ako ne prolazi,  upiši 711. Ako onda ne prolazi,  traži problem dalje.

🡱 🡳