[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Meteori, vatrene kugle, bolidi, meteoriti

(1/49) > >>

Acheron:
Jedna članica starog foruma javila je kako je jučer, u biti jutros, oko 1h iz Pakoštana vidjela sjajnu pojavu na nebu. Izgledalo je kao kugla, bijela boje, sjajnosti usporedive s Marsom. Događaj se odigrao par stupnjeva južno od Altaira. NIje vidjela cijelu pojavu već samo krajičkom oka njen kraj.

Šegi, jel HMM ulovio kaj?

Frenki:
Možda svitlo s civilnog zrakoplova u prilaženju na ZL Zemunik.

Šegi:
Uh, ovo tek sad vidim, sorry - ne, toliko na jug u to vrijeme još nismo dobacivali.

Šegi:
Da ne otvaram novu temu jer ovaj naslov savršeno odgovara onom šta želim napisat - a riječ je o Hrvatskoj meteorskoj mreži, tj o razvoju Raspberry Pi bazirane automatske meteorske stanice o kojoj sam pisao u zadnjim člancima o HMM ovdje na Zvjezdarnici.

Ono što je Dario započeo još tamo 2014. godine, potpuno autonomnu automatsku meteorsku stanicu koja će koristiti RPi umjesto PC računala te koristiti jeftine kamere, sad je postalo stvarnost... i to stvarnost koja meni više liči na SF. Stvar radi, i to radi tako dobro da i dalje ne mogu vjerovati koliko je to dobro - uostalom, pogledajte snimke od niže. Radi toliko dobro da je Denis pokrenuo stranicu novog projekta, nazvanog Global Meteor Network pod motom "No Meteors Unobserved" misleći pritom na pokrivanje cijele zemaljske plo... ovaj, kugle u smislu vremenskih zona jer se dogodi da outbursti meteora traju jako kratko pa i meteorski pljuskovi mogu promaknut neopaženi. Trenutno RMS (RaspberryPi Meteor Station) rade na 4 kontinenta (Europa, obje Amerike i Azija) pa je pridjev global sasvim opravdan. Link na stranice GMN gdje ima nešto više detalja je https://gmn.duckdns.org/ gdje pod "Buy Now" možete vidjet da se za EU kamere mogu nabaviti u Hrvatskoj (kontaktirajte MekogHuma na mail).

Trebalo bi jako puno za sve opisat, ali kako kažu da slike govore više od puno riječi, evo u att. Kamera je Sony IMX291, objektiv 3.6mm F0.95, framerate 25fps, snimke su "if lighter" ili "maxpixel" od 256 frame, bez flatova... prvo nekoliko slika od jučer rano ujutro, mali outburst Leonida zabilježen iz Huma.

Šegi:
Nekoliko slika od outbursta Draconida, 08/09. prošlog mjeseca, isto snimljeno iz Huma (zbirne snimke izašle su na stranicama IMO, na zadnjoj stranici WGN te na naslovnici MeteorNews-a  *da*, https://www.meteornews.net/2018/11/05/november-2018-issue-of-emeteornews-online/ pa bacite oko i na tu publikaciju).

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju