Koji dalekozor uzeti

Autor Astro, 09.08.2019. u 13:53:01 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astro

Evo mene natrag s pitanjem, bila sam malo odsutna s foruma jer sam imala neke obaveze, a i išla sam balo dublje proučiti astronomiju i sad me već dosta odvukla u svoje vode   :-)... mislim da ću s teleskopom ipak malo pričekati pa mi je misao pala da uložim u dobar dalekozor koji ću moći koristiti i kasnije, imam jedan stari 8x30 ali sve mi nekako previše "pleše" i skoro ništa ne vidim jer je pre mutno. Razmišljala sam možda kupiti ovaj Delta Discovery 10x50 dalekozor
https://teleskopcentar.hr/proizvod/delta-discovery/
Ili Lacerta Explorer 10x50
https://teleskopcentar.hr/proizvod/lacerta-explorer/
kakva su vaša iskustva sa dalekozorima, i razmišljala sam kupiti stalak za dalekozor ali ne znam koji je kvalitetan i da mi se ne skvrči vrat dok gledam  *jok*  ima li tko kakvu preporuku
Pretvori prozu dana u poeziju,svaki dan je jedinstven...

Acheron

Uzmi Lacertu Explorer 8x45, neznatno manji od 10x50, ali puno lakši za držati u rukama a gubitak svjetla se gotovo ne osjeti. K tome je 8x povećanje pa se slika manje trese prilikom gledanja iz ruku.
Što se tiče kvalitete slike, Lacerta Explorer serija je tu u prednosti nad Deltom Discovery, iako Delta ima neke fantastične dvoglede iz lovačke serije, ali njihova cijena je ~2000kn+

Astro

Astro

E da, znaš li možda koji bi stalak bio dobar za Lacerta 8x45

lsvemir27

Ma za to ti ne treba stalak ...

Sent from my GM1913 using Tapatalk

-----------------------------------
Refraktor 60mm
ZRAK 40x42mm
-- Koprivnica --

Acheron

Ako se ne kupi paralelogram dalekozor na stalku je ograničen do nekih 45° nad horizontom, sve iznad lomi vrat.
Najbolje je leći na neku ležaljku/prostirku i blejat u nebo iznad.

ignoro

Ja imam 12x40 i to je previše, oštar je i dobar za ćirnit malo, ali prenestabilna slika za duže promatranje... uzmi 8x

Astro

🡱 🡳