Savjet - tražim dalekozor

Autor Astronoob, 26.02.2020. u 15:38:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astronoob

Poštovani,

Želim kupiti dalekozor koji je dovoljno dobar za gledanje neba noću.
Imate li neki za preporučiti ili savjet koje teh. spec. da gledam kod dalekozozora?
Budžet je 2000 kuna.

NGC1989

Masu stvari imaš napisano o dalekozorima u astronomiji. Ali na tvome mjestu ja bi uzeo Lacerta Explorer 10x50 ili čak manji i lakši model 8x45. Imam ovaj prvi i brutalan je. Slika oštra, kontrastna, fina mehanika, relativno lagan. Eyerelif je odličan s obzirom da promatram sa naočalama. *tu* Novi je u TCu oko 700 kn, al mislim da imaš i jedan rabljeni na njuškalu za 500 kn. Dobro prouči literaturu i ne trebaš 2 soma kn baš uložit. *zubko* U tom buđetu bi ja radije noćnu optiku!

Acheron

Citat: Astronoob  u 26.02.2020. u 15:38:34 sati
Poštovani,

Želim kupiti dalekozor koji je dovoljno dobar za gledanje neba noću.
Imate li neki za preporučiti ili savjet koje teh. spec. da gledam kod dalekozozora?
Budžet je 2000 kuna.

Ako se ne varam, TC ima rasprodaju Delta Titanium dvogleda, jako dobra optika unutar budžeta.

Gobart

Astronoob, ja prodajem odličan Vixen 15x80 sa vrlo kvalitetnom optikom, čvrstim adapterom za montiranje na stalak i originalnom kutijom. Stanje - kao nov.
Ako si zainteresiran, za tebe je cijena ravno u visini tvog budžeta (inače je 200 kn više).
Pogledaj oglas ovdje:
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=1360.msg13758#msg13758
Odličan ti je za Messierove objekte, a ima i dobru udaljenost do oka (eye relief) - ja sam ga bez problema koristio i sa naočalama (gumena sjenila na okularima su pomična, kao i na objektivima). 
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata" Čakovec, C8 XLT, ES 152mm F/4.8 Maksutov-Newtonian (PRODAJEM), HEQ5 Pro Synscan, Player One Uranus-C (IMX585), Bader Neodymium filter, Nikon D5500, Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR, Zeiss Sonnar 300mm F/4 MC, Zeiss Flektogon 50mm f/4, Vega 110mm F/1.8.

🡱 🡳