SkyWatcher Evoguide 50ED

Autor tome, 26.12.2020. u 21:32:46 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Vec duze vrijeme razmisljam da uzmem nesto maleno i kompaktno.
Imam dalekozor koji nije astro suficijentan, pa sam pozelio instrument za malo "baciti pogled". Kako sam imao 2 ogranicavajuca faktora, prvi su financije, dakle trebalo je biti nesto sto mi ulazi u racunicu, a drugi faktor je sama velicina instrumenta, trebalo mi je nesto zaista maleno.
Evoguide 50Ed mi se savrseno uklopio u zadane mi kriterije.

Ovo je osvrt nakon samo bazicnog koristenja, mozda nekom pomogne u slicnim dilemama.

Dakle moja znatizelja je bila ima li smisla ovaj mali teleskopcic u visestrukoj primjeni kako insinuira i sam proizvodjac.

1. Vizualno.
Trebao mi je zamijeniti vrlo bazicni finder 6x30., sto je i uspjesno ucinio.
Kao maleni "grab'n'go"; napomena da ne moze prihvatiti prizmu (tako navodi proizvodjac; istu ne posjedujem) tako da okular ide direktno, pa je i promatranje direktno. Koristio sam okular 25mm, 15mm; veliko vidno polje ali po rubovima ruzne izduzene zvijezde. Okular od 9mm, sto mi daje povecanje od skoro x27 i FOV od 1,9st mi najbolje odgovara. Zvijezde su lijepe, ne primijecujem znacajne deformacije. Usprkos Mjesecu od 89,8% i buri ipak uocavam neke objekte, npr.M15, M2 razlucuju im se zvijezde po rubovima.
Zakljucio bih da je zadovoljio moje potrebe.
2. Osnovna namjena mu je guiding. Tu nemam iskustva, a zapravo ni kameru. Ali imam jednu web kameru Logitech c270. Pokusao sam s njom, mnogo je teze nego sa pravom astro kamerom ali uspio sam doci u fokus i pokusati na nekoliko zvijezda do mag8. Napomena nisam imao veliki newtonom teleskop (bura je prejaka cak i za testiranje) ali samo sa guiderom graf na PHD2 je izgledao Ok. Jedva cekam probati u punom set-upu.
3. Intrigirala me je i pomisao moguceg snimanja kroz ovaj zapravo mini ED refraktor. Postoji i flattener za njega kojeg nemam, za moj mali senzor nije potreban. Napomena, proizvodjac navodi da nije kompatibilan sa DSLR, samo sa astrokamerama.
Prilazem snimku Mjeseca i pred 10ak dana M42 ( znam da sam "sprzio" trapez, i mislim da nisam dobro fokusirao ali ovo je bila samo proba da vidim moze li se sta snimiti).
Za Mjesec koristen je UV/IR cut filter, 20% najboljih od 3040 slicica,
Za M42 UHC filter, exp 30sec, 1h49m vrijeme integracije.

Zakljucak; moje potrebe i zelje je ispunio a pritom mi nije jako utjecao na budzet, a svojom velicinom i pojavom nije izazvao probleme u kuci ( *he*).
Dakle; nije kopatibilan sa prizmom, te flattener sa DSLR.

Slobodno pitajte i komentirajte.
Ukoliko ga jos netko posjeduje zaista bih volio cuti misljenje.

Jedva cekam malo bolji test ali prognoza ne obecava... *bu*

SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Zeleni_Zub

Ovo za probu izgleda bas super  *pljesk*

Samo naprijed,  ti vec imas dobre podloge, vjerujem da ces svijet guidanja lako savladati   *tu*
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

🡱 🡳