Evo ovako.
Pre tri godine sam kupio Daystar Quark, kasnije i ERF Baaderov, do tada sam koristio Neodymium koji ima u sebi UV i IR cut. Koristio sam Quark na Taku 100mm i Borgu 71mm.
Sada mi je upravo stigao Lunt 80MT. Ne zato što je Quark loš, nego zato što je h-alpha zakon i zato što sam shvatio da je za moje astro potrebe i navike h-alpha zapravo glavni deo (život u gradu, pogled sa balkona, itede).
Lunt 80 je mila majka, iskustvo je neopisivo, naročito u binu. Recimo da sam potpuno paf, kvalitet etalona je apsolutna bruka. Neke druge stvari baš i nisu (transport nije prošao bez problema, FT fokuser će morati na doradu i popravku, itede). 80 košta zaista puno ali me je na to odlučilo nekoliko faktora. Prvo, video sam ooomph razliku u 100 i 71, video da mi je seeing dobar često za oko 80x a retko za preko 100x, odlučio da je bino the way to go i čitajući shvatio da bih sa 60 na dugi rok zažalio. Osim toga, 80 ima najveći sweet spot (veći Luntovi imaju isti etalon zapravo i sweet spot se smanjuje). Buy once...
Probao sam double stack sa Quarkom i...bino je meni bolja varijanta.
Prodavaću Quark i ERF, koga interesuje može u PM pošto mi nova forumska pravila ne dozvoljavaju da stavim oglas (oglasiću na srpskom, CN i SGL verovatno početkom septembra).