U ovoj temi se spominjao i EVoguide pa imam jedno pitanje. Da ne otvaram novu temu. A to je možda i dijelom odgovor za zainteresirane za ovaj teleskop.
Imam za njega od SW flattener, koji ima backfocus od 17.5mm. Dakle može se samo zavidati na T2 navoj kamera i to je to. Ništa drugo ne stane.
Na kameri odmah ispred senzora imam jedan mali adapter za 1.25'' filter kojeg sam zaboravio skinuti. On je debljine 3mm. Neki dan sam snimao i nisam primijetio da ga nisam skinuo i da kamera nije "legla" skroz do flattenera. Na snimkama sam uočio komu, nije katastrofa ali vidljiva je više nego što bih želio.
Tada sam skužio u čemu je problem.
MOje pitanje je; bez filtera naravno skinuti ću taj adapter i imati pravu udaljenost, no što ako želim korisiti filter? Našao sam da sa korištenjem filtera treba dodati bar 1mm na udaljenost? Je li to točno, hoće ti tada +2 mm biti ok?

Ne postoji druga mogućnost staviti filter jedino ovako. Kako mi kamera UV/IR cut ima u sebi njega ne moram stavljati, ali želio bih dualNB filter.
Kada sam kupovao nije još bilo flattenera od Starizone, a ovaj od SW je bio uno povoljniji nego danas. Preporučam za one koji razmišljaju o ovom teleskopu Starizonin FF v2, on ima backfocus od 55mm.