Kako napraviti teleskop?

Autor orrijana, 04.09.2018. u 11:50:36 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

orrijana

Pozdrav,

Oglasila sam se u Astronomskoj trgovini (tražim elemente za konstrisanje reflektora), ali pišem i ovde kako bih uspela da razumem logiku konstruisanja teleskopa.

Naime, pratim ovaj tutorijal    http://user.xmission.com/~alanne/DS5/DS5Main.html
(potrebno mi je da napravim teleskop kao deo ispitnog zadatka na arhitektonskom fakultetu),
ali da li imate dodatne savete, komentare?

Izabran model takođe nije imperativ, pa ako imate predlog koji je teleskop najjednostavnije konstruisati za prvi put, puno bi mi značilo.

Takođe sam pronašla još tutorijala, i ukoliko dobro razumem detektovane tačne udaljenosti primarnog ogledala i pozicije fokusera je važno; odnosno precizno pozicioniranje ovih elementa u odnosu na žižnu daljinu. Ali nisam sigurna koji su mi elementi tačno potrebni; da li je neophodan okular ukoliko imam fokuser; i kako oni zavise jedan od drugog (po modelu...)

Hvala vam i oprostite na verovatno izrazito nestručnim pitanjima:)

zackozgb

Cudno da vas gnjave teleskopima na arjitekturi  *jok*.
Refraktor bi bilo puno jednostavnije za napraviti, ionako objektiv, fokuser i okular ces kupiti, dovoljna je jedna cijev jos i sve skupa fiksirati, za newton(reflektor), svakako okular treba, fokuser je samo tu (kao i kod svih tipova teleskopa) da se dobije slika u - fokus  *da*.
Najbolje da pogledas malo po YouTubu DIY tutoriale, puno lakse ces pohvatati osnove izrade teleskopa.

orrijana

Odlično, hvala za sve informacije, baciću pogled:)

Da li znaš gde mogu da pronađem fokuser i okular? I da li postoji mogućnost da se razgradi neki teleskop, pa da se oni izdvoje kao elementi? Ili je to prekomplikovano?

Hvala mnogo:)

lonewolf21

Već sam ti odgovorio u drugoj temi ali evo i ovdje - glavne dimenzije teleskopa za primarno ogledalo koje već imaš

*šešir*
There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

orrijana

🡱 🡳