DSLR astromod promasaj?

Autor Leviner, 10.09.2020. u 22:09:39 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leviner

Imam canon 1100d i odlucio sam povaditi "visak" stakla ispred senzora i mislim da je to proslo relativno ok. Trenutacno imam problema da mi zvijezde nisu okrugle  *šok*
U prilogu slike iste zvijezde na 10s i na 420s - oblik katastrofican. Kao da slikam polje krumpira, a ne neba.
Prvo sam mislio da je problem sto nemam uv/ir, ali probao sam i sa uv/ir i sa cls, ali krumpiri i dalje.
Dali je netko imao mozda slican problem ili ima nekakav savjet sto uciniti da dobijem okrugle zvijezde?
Mozda sam unistio senzor?  :-(

Unaprijed hvala
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Acheron

Jesu zvijezde takve na cijelom senzoru?
Kakva je situacija s drugim objektivima?

Leviner

Nisam napisao da je slikano reflektor teleskopom. Zvijezde su takvog oblika na cijelom podrucju koje nije iskrivljeno, nemam korektor. Probao sam okinut sad koju fotku sa stock objektivom 18-55, i cini mi se da su vece zvijezde okrugle, dok manje izgledaju deformirano.

Filip Lolic

Ne znam što si mogao zeznuti...
Izvadio si oba originalna filtera ispred senzora (ostao je samo senzor)? Senzor ti je dobro nalegao na ona tri plastična stupića na koja je pričvršćen vijcima? Nisi izgubio ili zamiješao kalibracijske šajbice?

OuttaControlCRO

Hmm ne vjerujem da si uspio pomaknuti senzor tokom skidanja stakla, iako on mora jako precizno stajati u kućištu (googlaj sensor tilt) . Posalji i jednu sliku sa stock objektivom jednu na 18 jednu na 55 iako se meni ovo cini kao problem sa kolimacijom teleskopa. Nadajmo se da je to problem :) . Uploadaj negdje full res.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

To je nekaj drugo, izgleda kao astigmatizam uzrokovan "pinched" optikom.. Da nisi mozda pritezao zrcalo?
amater

Acheron

Da, meni se također čini da je uzrok van fotoaparata.

Usmjeri teleskop na Sjevernjaču, našilji najveće povećanje i proučavaj defokusiranu sliku zvijezde točno u centru okulara. Ako je trokutasta onda si našpanao nosače zrcala i treba ih otpustiti.

Leviner

Sto se tice vijaka, plocica i ostalog sto se tice same modifikacije fotica, smatram da je dobro. Ne vidim nacin na koji bi tilt senzora bio neispravan, al ostavljam tu opciju otvorenu.
Teleskop je ispravno kolimiran, tako da to isto bi iskljucio.

Prvo cu probati achov prijedlog jer je najjednostavniji i najvjerojatniji

Javim rezultat i hvala svima na savjetima

*šešir*

Jos jedno pitanje: da li je to bilo u prime fokusu?
amater

Leviner

Onda je zrcalo ili "ustipnuto" ili astigmaticno.
amater

Leviner

Nedavno sam prao zrcalo i ocito sam previse stegnuo. Sad sam vijke stegnuo tek toliko da su drzaci fiksni i da drze zrcalo na mjestu.

Puno hvala na pomoci!

*šešir*

E.. tako da... sad je sve jasno.
Citat: Leviner  u 11.09.2020. u 22:52:34 sati
Nedavno sam prao zrcalo i ocito sam previse stegnuo. Sad sam vijke stegnuo tek toliko da su drzaci fiksni i da drze zrcalo na mjestu.

Puno hvala na pomoci!

*šešir*
amater

pilatus1

Nosace zrcala ne smijes pritegnuti jako ..........ako ne znas koliko je dovoljno pritegnuto ima caka da između zrcala i nosača možeš provući neku vizit karticu(dakle te debljine)............drugo imas i bocne šarafe koji stišću zrcalo pod 90 stupnjeva, njih isto ne smijes jako zategnuti nego samo da njezno diraju zrcalo sa bočne strane

🡱 🡳