Ideje za motorizirani fokuser

Autor Shaggo94, 12.02.2020. u 13:07:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

c2

Zaboravih reći da sam dodao i dodatnu žicu za oslobođeni izvod.  *he*
I go unseen.
All shall be revealed.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: c2  u 09.08.2021. u 09:37:05 sati
*tu*

Ja imam jako sličan motor i kad sam otvorio plastični dio gdje žice izlaze iz samog motora vidio sam da ima PCB sa 6 izvoda gdje su oni spojili dva srednja izvoda. Prerezao sam vod između i tako od unipolarnog motora dobio bipolarni kojji mogu voziti s A298 i sl.

*šešir*

*tu* Znam za to, i ja sam to radio.. Isao sam sad ovako zato jer imam vec 3 fokusera sa tim motorom (10" dob, 400mm FD, Rubinar 10-1000), a hocu da svi driveri budu kompatibilni, za rezervu..
Mozda napravim to opet ako mi ne uspije planirana f/w modifikacija (Bob izgleda nece zasad raditi na toj kombinaciji).
amater

Evo, mislim da je to gotovo...

Veci zupcanik je pricvrscen na osovinu sa ekspanirajucim cepom koji ide u osovinu fokusera na C11 i priteze se sa M6 sarafom i maticom koja sjedi izmedju one tri nogice)..
I moze se koristiti za manualno fokusiranje kad se demontira motor (sto je vro jedostavno, motor jednostavno sjedi u drzacu, sarafi nisu portebni (ali se mogu staviti)
amater

veljac

Bojane, jesi li testirao fokusiranje?
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: Touptek imx571, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

Probao jesam, ali na stolu (podu).. radi OK (to jest, motor se vrti,  processor pamti prijasnji polozaj itd. .. sve sto treba).
Problem je sto je C11 tu skup sa mnom u Melbourne-u a stup sa montazom je u Mount Pleasant.. a mi imamo ogranicenje kretanja zbog kovida (5 km od mjesta stanovanja) vec cetvrti tjedan pa to nisam mogao napravit kak spada.
Osim toga, tu u Melb je oblacno vec tjednima..
Doduse, bilo je vedro preksinoc pa sam se malo igrao sa LXD75 na malo permanentnijoj montazi.
Probao sam i kombinirati Arduino program tako da imam ULN2003 i enkoder umjesto gumbeka, ali to ne radi (jos.. nekaj nije inicijalizirano kak spada pa vrtim enkoder a nista se ne dogadja).
amater

Citat: bojan  u 21.08.2021. u 10:23:21 sati
...Probao sam i kombinirati Arduino program tako da imam ULN2003 i enkoder umjesto gumbeka, ali to ne radi (jos.. nekaj nije inicijalizirano kak spada pa vrtim enkoder a nista se ne dogadja).
Evo, uspio - to sad radi sa ULN2003 i enkoderom umjesto gumbeka.
Jos moram sredit automatski update pozicije (motor se vrti sa enkoderom, ali moram kliknut na "Get Position" u windows aplikaciji da se pokaze nova pozicija (to je radilo samo od sebe sa gumbima).
amater

Mala modifikacija drzaca za fokuser motor.. rotacijom motora oslobadja se osovina za manualno fokusiranje (bez da se skida motor, kako sam radio do sad..).
Ako netko hoce stl, stavim ga tu.
I da, MyFokuserPro radi odlicno.
amater

🡱 🡳