Nabava primarnog zrcala

Autor Sheja, 12.02.2020. u 19:09:22 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

c2

Dobra rupica :-(

Što sitnij prah to je manja šansa da ćeš maknuti rupice.

Teraj dalje s 120

(procijeni čak i povrat na #80 ali samo ako u njemu nema nekih gadosti)
I go unseen.
All shall be revealed.

Sheja

Brušenje stakla polako napreduje, nemam baš puno vremena ovih dana, sada vec razmišljam o ostalim dijelovima koji mi trebaju, prvenstveno mislim na sekundar.
Interesuje me koliki sekundar mi treba i o cemu to ovisi, primar ce biti oko 200/1200.
I ako moze neka preporuka sto se tice fokusera.

c2

Veličina sekundara ovisi pvenstveno o backfokusu tj. koliko focus mora biti daleko od ruba cijevi.

Ako je planiran za foto (EOS) onda trebas imati dodatnih cca 45 - 55 mm (Canon/Nikon) back focusa zbog fotića (odaljenost ležišta objektiva do CCD-a).

... dodaje se i visina samog fokusera.

Pa se  još dodaje zbog vidnog polja u okularu (da nemaš vinjetiranje).

Tu je link za izračun:
https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html
I go unseen.
All shall be revealed.

Šegi

Citat: c2  u 01.04.2020. u 00:16:41 sati
Dobra rupica :-(

Ova "prozorska" stakla puno su "mekša" od borosilikatnih, što znači da samo brušenje ide puno brže na običnom. Problem je što to staklo lakše "puca", te rupe ne moraju biti uzrokovane nečistoćom u grubom korundu nego mogu biti i posljedica prevelikog pritiska. Puca nekako u dubinu, poput korjenja drveća i ne vidi se toliko prilikom prelaska na finije frakcije koliko kod poliranja. U samom početku relativno brzo će se izbistrit i izgledat OK ali će ti laser test kvalitete poliranja pokazivati da "ga i dalje treba tjerat da cvili"... nije da će to uticat na finalnu kvalitetu ogledala (refleksije lasera su na "korjenju" pukotina) ali se javi onaj crv sumnje "šta radim pogrešno" ili "zašto nikako da to ispoliram do kraja".

Zato toplo preporučam ne pritiskati, samo blago opteretiti jer će kasnije kod poliranja svi ovi krateri izać na vidjelo.

Sheja

Citat: Šegi  u 11.04.2020. u 15:05:20 sati
Ova "prozorska" stakla puno su "mekša" od borosilikatnih, što znači da samo brušenje ide puno brže na običnom. Problem je što to staklo lakše "puca", te rupe ne moraju biti uzrokovane nečistoćom u grubom korundu nego mogu biti i posljedica prevelikog pritiska. Puca nekako u dubinu, poput korjenja drveća i ne vidi se toliko prilikom prelaska na finije frakcije koliko kod poliranja. U samom početku relativno brzo će se izbistrit i izgledat OK ali će ti laser test kvalitete poliranja pokazivati da "ga i dalje treba tjerat da cvili"... nije da će to uticat na finalnu kvalitetu ogledala (refleksije lasera su na "korjenju" pukotina) ali se javi onaj crv sumnje "šta radim pogrešno" ili "zašto nikako da to ispoliram do kraja".

Zato toplo preporučam ne pritiskati, samo blago opteretiti jer će kasnije kod poliranja svi ovi krateri izać na vidjelo.
To mi se upravo desava kod finog brusenja, kada mislim da sam pri kraju odredjene frakcije odjednom se pojave neke nove rupice, onda kontam jesam ja lud ili nesto pogrešno radim ili je staklo puno nekih sitnih mjehuri a koji bruse njem izlaze na vidjelo *jok*, i koliko ste rupice koje se kasnije kod poliranja pojave uticu na kvalitetu samog ogledala i slike zvijezda u njemu. Ili je to potrebno ponovo brusiti ispocetka *uglavu*

Šegi

Nisu mjehurići, ne, to si zaorao u ono korjenje pa se pokaže kao rupa. Da li ići natrag, to ovisi o tebi. Želiš li naučiti koliko pritiskat (malo!) i imat savršenije ogledalo po pitanju tih rupica, onda se vrati nazad - budući imaš zakrivljenost koju želiš, #180 ili #320 pa laaagano prema finijima.

Nije da će ti kvaliteta slike patit zbog tih par rupičica, vjerojatno će više štete bit od optičkih nesavršenosti nego od tih točkica. Samo se onda nećeš moći hvaliti kako si perfektno ispolirao ogledalo, je li...  *zubo* *zubo* *zubo*

Sheja

Citat: Šegi  u 11.04.2020. u 20:22:47 sati

Samo se onda nećeš moći hvaliti kako si perfektno ispolirao ogledalo, je li...  *zubo* *zubo* *zubo*
Izgleda da me to najviše brine  *zubko* *zubko*

Adri

Prvo da napomenem kako zavidim na zrcalu adekvatne debljine 😆

Koliko ti dugo cca traju frakcije? Cudi me da toliko dugo ostaju ti pitovi od grubljih frakcija.

Imas li dobru kosinu (chamfer) na rubu stakla?

Tu najcesce bude izvor problema jer ako nema kosine, komadici stakla se odlamaju i grebu staklo.

Ja sam npr u oba slucaja imao probleme sa dugim ogrebotinama pri frakciji 9um ali one su otisle pri poliranju ( paraboliziracija cesto traje koliko brusenjr i poliranje, ako ne i dulje) tako da ce te sitne ogrebotine poput vlasi kose nestati pri poliranju/korigiranju.

Prvo zrcalo sam potpuno rucno brusio i 2,5h sa jednom frakcijom je bilo sasvim dovoljno, radilo se o disku 300mm

Redoslijed je bio 80->220->25um->9um---->CeO poliranje

Drugo (isto 300mm) sam isao 120-->25um-->9um----> CeO poliranje (ali ovo je bilo strojno spin brusenje pa je bilo po 1h po frakciji max)

Sheja

Citat: Adri  u 12.04.2020. u 15:21:19 sati

Imas li dobru kosinu (chamfer) na rubu stakla?

Tu najcesce bude izvor problema jer ako nema kosine, komadici stakla se odlamaju i grebu staklo.

Redoslijed je bio 80->220->25um->9um---->CeO poliranje

Prvo sam i ja pomislio da je to zbog nedovoljne kosine pošto mi se pri #120 dosta stanjila , onda sam to popravio i završio sa #120, #180 i sada na kraju #320 opet vidm te sitne nepravilnosti, a mozda i ja vidim nesto pogrešno što drugi ne bi vidjeli, i nisu to ogrebotine (crte) vec bas sitne tockice koje prostim okom nema šanse da vidiš, ali pod povećalom ih ja vidim   *zbunjeni*
Mislim da je ipak @Šegi upravu i da sam mozda previse stiskao  *jok*
Inače redoslijed je #80, #120, #180, #320 i imam još 25um,15um,9um,5um,3um.

Adri

Citat: Sheja  u 12.04.2020. u 16:45:41 sati
Prvo sam i ja pomislio da je to zbog nedovoljne kosine pošto mi se pri #120 dosta stanjila , onda sam to popravio i završio sa #120, #180 i sada na kraju #320 opet vidm te sitne nepravilnosti, a mozda i ja vidim nesto pogrešno što drugi ne bi vidjeli, i nisu to ogrebotine (crte) vec bas sitne tockice koje prostim okom nema šanse da vidiš, ali pod povećalom ih ja vidim   *zbunjeni*
Mislim da je ipak @Šegi upravu i da sam mozda previse stiskao  *jok*
Inače redoslijed je #80, #120, #180, #320 i imam još 25um,15um,9um,5um,3um.
Ma jasno da su ovo kod tebe pitovi a ne ogrebotine

Htio sam reci da pri brusenju sa finim frakcijama cesto dolazi do finih ogrebotina ali da one u pravilu nestanu tokom poliranja/korigiranja.

Ne znam, ja sam se drzao toga da kosina bude 1mm x 45° i nije bilo nikakvog odlamanja.

Doduse, nikada nisam brusio sa 2 stakla, vec sam uvijek koristio izliveni alat (i od morta i od gipsa) i zalijepio bih podloske (washere) na konveksnj stranu i po meni to jako dobro funkcionira.

Edit: covjece taj redoslijed 😀 meni se nije dalo toliko raznih prahova kupovati
Mislim da sa 9um mozes zavrsiti, iz iskustva mi se cini da sve vise problemi sa ogrebotinama poslije dolaze koje je jako tesko rijesiti (jednu rijesis, 2 dobijes i tak dok nisam odustao i odlucio ih ispolirati).

Dakle, sve ogrebotine koje kad prodjes noktom preko zrcala ne osjetis mozes ispolirati bez problema.

stipe

Ja sam na svojoj 300-tki imao redosljed 80, 120, 320, 500, 800 i 1200 te nakon toga poliranje. Grube rupe sam skinuo sa 120.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Sheja

Citat: c2  u 10.04.2020. u 17:57:40 sati
Veličina sekundara ovisi pvenstveno o backfokusu tj. koliko focus mora biti daleko od ruba cijevi.

Ako je planiran za foto (EOS) onda trebas imati dodatnih cca 45 - 55 mm (Canon/Nikon) back focusa zbog fotića (odaljenost ležišta objektiva do CCD-a).

... dodaje se i visina samog fokusera.

Pa se  još dodaje zbog vidnog polja u okularu (da nemaš vinjetiranje).

Tu je link za izračun:
https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html
Može mala pomoc oko ovog sekundara, malo sam se igrao s newt-web aplikaciji i dizajnom teleskopa i po tome ispada da mi treba sekundar 47mm,pod uslovom da sam sve podatke ispravno unijeo *zubko*, a tu je i fokuser koji sam gledao pa me zanima sta mislite i o njemu, vidjeo sam da u Teleskop centru košta nekih 380kn.

Sheja

Fino brušenje napokon završeno *hopla*, malo se sve to odužilo malo zbog nedostatka vremena malo zbog mog straha i nesigurnosti pa sam sa svakom frakcijom praha brusio duplo duže nego je bilo potrebno *bu*
Sve u svemu mislim da je ispalo ok.
E sada po meni dolazi pravi posao poliranje i parabolizacija *?*
Interesuju me vaša iskustva, a i savjeti kako napraviti alat za poliranje, koje poteze je najbolje koristiti kod poliranja koje kod parabolizacije, opticke kontrole...... Itd.

c2

*pljesk*  *tu*  *gj*

Najveći zaheb (osim naravno razbijanja stakla) su spušteni rubovi jer izgubiš puuuno živaca da vratiš na ispravnu krivulju.

Spuštene rubove dobiješ kod prevelikog pritiskanja i/ili premekane matrice.

Ostalo je više manje sve rješivo.

P.S.
Ako nabaviš pravi katran sjeti me se  *:-P
I go unseen.
All shall be revealed.

zac

P.S.
Ako nabaviš pravi katran sjeti me se  *:-P
[/quote]

Hmm, ja sam isprobavao sve i svašta, od finih optičkih smola skupo plačenih, do domačeg kuhanja katrana za krov i kalofonija, na kraju sam zaključio d ami najbolje ide sa domačom kuhinjom. Jedini problem je da se taj (kruti) katran sve teže nalazi pa trenutno ne znam tko ga ima. Nekad ih je bilo u kantama od 10 ili 20 kg, Chroms ih je delal. Ak netko zna za friškog dobavljača, napeto slušam(o)!
T: 10, 15 i 18 cm MAK, klasični refraktori 6-10 cm, 13 cm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳