Encoders for AZ4

Autor c2, 05.08.2019. u 19:22:51 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

c2

Moja loša astrognostičarska vještina me nagnala na ideju korištenja zvjezdane karte na mobitelu. Kako sam si svojevremeno konačno priuštio mobitel sa žiroskopom - pronalaženje objekata je znatno olakšano.
Međutim, kod korištenja teleskopa (usmjerenog vidnog polja) stvar se otežala.

Pokušao sam na mojoj "grab & go" kombinaciji (Skywatcher 102/1000 na AZ4) montirati mobitel s kartom (žiroskopom) kao dodatni tražioc i stvar je dosta dobro radila - pronašao sam puno više objekata  ali ...
- problem je kod objekata bliskoh azimutu - pogled prema gore na mobitel je vratolomna kombinacija (pogotovo što mi trebaju očale za blizu)
- mobitel kad se približi željezu montaže malo prmjeni smjer sjevera što se vidi na karti.

Pa sam odlučio ugraditi enkodere na AZ4.
Ideja je bila koristiti Arduino Nano, bluetooth modul.
GPS modul i RealTime Clock modul nisam htio korisiti jer Skysafari može poslati te podatke Arduinu.

Zbog nedovoljne točnosti morao sam preći na Due koji jedini podržava double (pravi od 8B).
Razmišljam da maknem multiplekser jer imam još jedan slobodni serijski port na DUE-u.
Još malo podešavanja softvera pa da isprobam stvarčicu ovaj vikend.
*šešir*
I go unseen.
All shall be revealed.

c2

Ideja stavljanja encodera na matice za zatezanje možda izgleda bedasto ali jednom kad se pritegnu na odgovarajuću tvrdoću oni se ne diraju. Ako se i budu dirali pritiskom tipke "align" stvar se popravi u sekundi.

ATTINY85 mi služe kao dekoderi tako da veći izračun na arduinu ne dovede do preskoka kod malo veće brzine guranja (Push To)

P.S.
Kabele od encodera ću skratiti ako stvar bude radila kak treba.
I go unseen.
All shall be revealed.

Vulisha

Koji firmware mislis koristit za to?

I ima instructable: https://www.instructables.com/id/Control-Your-Telescope-Using-Stellarium-Arduino/
u kojem je zgodna ideja, encoder se montira na nosač koji je zategnut federom i tako imaš konstantno pritisak

c2

S tog linka sam pokupio ideju (moji federi se ne vide na slici).

Firmwer sam sam napravio (pokupio sam dio koda od Firegoto-a i drugih sorceova).

I go unseen.
All shall be revealed.

Vulisha

Opa, svaka čast  *hopla* *pljesk* 

Dada i mene te taj guide naveo na razmišljanje super je tip napisao.

Izgleda super vizualno a mislim i da nebi trebalo biti previše problema, najveći vjerojatno komunikacija arduino<>mob, javi kako je test prošao :)

c2

Prilikom pomjeranja samo po jednoj osi pointer mi se ne kreće pravocrtno nego u lukovima (što veća brzina pomijeranja veće odstupanje), ali se kod zaustavljanja vrati na točan položaj.

Prvp sam misio da je to zbog toga što ne očitavam alt i az koordinate u istom trenutku (razlika od 30ms ne bi smjela imati toliko utjecaja) pa sam preuredio sklop (vidi sliku) i sad očitavam oba encodera u isto vrijeme.

Na žalost još uvijek imam gibanje u lukovima  :-(.
Načelno nije tako strašno jedino je malo vizualno ružno.

Moram naći gdje je zaj...
Negdje u formulama ili sourceu ili ...???

Idemo delat ...
*šešir*
I go unseen.
All shall be revealed.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

amater

c2

Hvala Bojane na linku al nisam našao ništa iskoristivo (osim možda korištenje opcije Mount Type: Basic Encoder System - poigrat ću se s tim).

Tip koristi PIC i EQ montažu tako da nema mojih problema.

Ja sam svojevremeno odlučio : "No PIC, no drugs, no rock&roll" pa se držim arduina.
I go unseen.
All shall be revealed.

Ja imam dva takva PIC-a, jedan mi radi u Dob montazi skupa sa Bartels-ovim sistemom. Drugi je za EQ6 (jednog dana..)
Fora je u tome sto je taj firmware (imam ga, Davd Ek mi je poslao source) zapravo standard, podrzava ga CdC i Stellarium, a ima i ASCOM driver sa njega, tako da se ne trebas muciti sa razvojem.
amater

c2

Ovaj source planiram proširiti i koristiti na mom drugom projektu ALZ/AZ Goto (Binoscope 2 x 285mm F4.2)
Trenutno mi je na tom scope-u Firegoto ali s njim nisam zadovoljan.

Citat: bojan  u 07.08.2019. u 08:54:52 sati
tako da se ne trebas muciti sa razvojem.
al kad ja to volim  *da* *he*
I go unseen.
All shall be revealed.

Citat: c2  u 07.08.2019. u 09:32:12 sati
...al kad ja to volim  *da* *he*
E, onda ti nema pomoci  *:-P *šešir* (kao ni meni...)
amater

c2

Upravo sam doradio firmware da podržava opciju Mount Type: Basic Encoder System
i sad radi OK  *hopla*.

Ipak je zaj... negdje u sorce-u *he*

Čekam zvijezde da isprobam  *da*

P.S. Očekujte oblake u ZG
I go unseen.
All shall be revealed.

hrast

Odlično.... Svojevremeno sam za diplomski napravio slično baziranom na MBED (Arduino je bio prespor, a izbor drugih pločica bio je prilično slab)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

hrast

Ugl., kada sam se zakačio prije 10ak godina za svoj projekt, radio sam prema ovim formulama, http://www.stargazing.net/kepler/altaz.html
Osobno bi instalirao program tipa hercules ili bolje https://www.hhdsoftware.com/serial-monitor i vidi što i kak ide komunikacija. Tj. jel gibanje u lukovima do podataka koje šalješ.

c2

Napravljena je verzija No3  *:-P

Prešao sam na drugi čipset - ESP32 WROOM i jako sam zadovoljan  *hopla*. Snage u izobilju, ugrađen bluetooth, mala potrošnja ...

Testirano i šljaka dobro  *da*.

Zbog "Basic Encoder System"-a  ne trebam nikakvu matematiku pa sam time izbjegao hrpu problema.

I go unseen.
All shall be revealed.

🡱 🡳