Enkoderi na dobsonu

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 30.09.2018. u 09:52:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Do sad sam na mojem 10"Newt koristio enkodere (iz optickog misa), kuplanje je bilo frikcijsko, direktno na elevacijski sektor (koji se "vozi" na pogonskoj osovini.. osovina enkodera se vidi "prislonjena" na plocu).
Nije bilo nekih problema s tim, ali buduci da mijenjam azimutalni prijenos za enkoder (isto je frikcijski i tu je bilo nekih problema sa pogonom, nije lako "ustimati" trenje) koji ce u buduce biti sa zupcastim prijenosom (getriba sa plasticnim zupcainicima - delrin), htio bi isto napraviti i sa elevacijom.

Imam jedan ravni "rack" od delrina (acetal) modulo 0.5mm (4x4x20mm) i pripadajuce zupcanike, i htio bih ga saviti oko radiusa 110mm.
To bi onda koristio kao sektor-zupcanik za enkoder.

E sad, pitanje:
Kako saviti delrin rack, a da se ne ostete zubi? Koja temperatura? Grijati sa fenom?
Imam samo jedan uzorak pa ne bih htio previse eksperimentirati.
amater

Printanje novog zupcanika za zupcasti remen (vertikalna osovina, azimut)...
Totalni omjer je 41.3, to ce biti 6600 "tickova" iz enkodera za jedan okret.
amater

Zupcanik montiran ispod pogonske ploce (koja jos nije montirana)..
Sad jos samo treba na okvir pricvrstiti enkoder sa pripadajucim prijenosom.. to bu slijedeci weekend.
amater

Mehanizam, spreman za ugradnju.
Napetost remena ce se podesavati okretanjem oko sarafa koji drzi cijelu tu skalameriju na okviru, ispod pogonske ploce.
Elevaciju necu zasad dirati, to je uvijek radilo dobro.
amater

Sinoc sam eksperimentirao sa printanim zupcanicima...
Ideja je napraviti 90° sektor za kuplanje elevacijske osi sa enkoderom.
Nisam zadovoljan ishodom ovaj put, izgleda da slicer (slic3r) ovakve zube (malko dublje od onih za zupcasti remen) tretira drukcije.. primijetio sam da se ekstruder giba znatno brze i zubi ispadaju lose - kao da se rastopljeni filament ne stigne "uhvatiti" za prethodni sloj, pa ga ekstruder povuce i rezultat je mostic izmedju zuba.
Ima li netko kakvih iskustava s time?
amater

Ili se taj problem pojavljuje zbog postavki (retracting, 2mm.. mozda tu treba biti 1mm - probat cu to veceras!)?
amater

hrast

Koji je to materijal? Temperature? Na fotki se slabo vidi, no jel moguće da imaš overextrude?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

amater

Retracting 1mm je definitvno penicilin za ovaj problem...

Sad jos da nadjem odgovarajuci metalni zupcaik sa 10 zuba (imam plasticni), pa da malo "ispeglam" ovaj sektor, prijenos bi bio perfektan.
Rupe na ploci za montazu sektora jos ne postoje, moram smisliti kako ih izbusiti (okomito) bez da rastavljam OTA (demontaza te okrugle ploce zahtijeva vadjenje zrcala, a to je veliki zahvat, radije bih to izbjegao).
A mozda i odlucim taj sektor jednostavno zalijepiti na plocu.
amater

Evo, zupcanici pasu kao rukavica...
To bu sve skupa 6400 pulseva za puni okret (azimut je ispao malko finiji, 6600 p/rev).

Sektor ce bit pricvscen na aluminijski disk sa unutrasnje strane, sarafima ili lijepljenem.
Ne bi trebalo bit problema kod pripasivanja na enkoder, treba samo dulja osovina
Ja zbilja ne znam sta bi bez 3D printera...
amater

Stigla osovinica iz Kine (ø1.5mm), trebalo je  skinuti 3 stote i ispolirati  da bi lagano usla u plasticni lezaj.
Nazalost, nista od montaze na teleskop ovog weekenda, ne mogu u Ballarat (gdje je Newt sada).. ali imam isti takav enkode tu , isprobao sam i sve pase, pa ne ocekujem probleme.
amater

Beorn

Pratim... Samo naprijed Bojane  *tu*
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Citat: Beorn  u 26.10.2018. u 09:40:19 sati
Pratim... Samo naprijed Bojane  *tu*

To cijenim  *šešir*
Danas opcenito ima jako malo zanimanja za samogradnju... 
amater

Beorn

Ipak se cijena spustila zbog kineskih teleskopa i montaža, a i tržište je otvorenije pa je lakše doći od opreme nego nekad.
No ima još aktivnih graditelja. :-)
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Vulisha

Pratim i ja  *pljesk* i sam planiram nesto i experimentiram  tako da i relativno mlada garda(27) sudjeluje :D

🡱 🡳