OnStep autofocuser

Autor Leviner, 26.08.2022. u 17:14:07 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leviner

Pozdrav,

Od pocetka situacije s koronom je nisam popusio i mislio sam si da niti necu. Greska.
Kad ti zivot da limune, treba napraviti limunadu pa sam tako i ja iskoristio zatvor od 5 dana( jos 2 i slobodan covjek) da zavrsim focuser za koji sam neko vrijeme cekao dijelove i da se poklopi da imam vremena sve to skupa sastaviti.

Nakon dosta problema s uploadom na Onstep, potrganog usb modula, skurenog pina na Blackpill i shvacanja logike rada , imam funkcionalan automatski focuser.

Motor sam uzeo NEMA11 0.67A 1.8° PG14 kojeg pogoni DRV8825 preko STM32 Onstep kontrolera.

Posto sam u izolaciji, snadjinse druze pa iskoristi ono sto imas kod sebe, a imao sam neki zeljezni vinkl pa reko da napravim nosac da mogu testirati. Od alata sam imao rucnu pilu, svrdla , aku busilicu i finomehanicarske turpije. Najvece svrdlo mi je 10 mm, a ja sam trebao rupu 18mm u 2mm celika... Izrada nosaca - 4,5h. Al boze moj,  vremena se ima u izolaciji  *zubo*.

Nakon podesavanja postavki i odredivanja potrebnih parametara, fokuser vuce bez problema Atik 383L+, FW 8x1,25 i koma korektor bez ikakvog problema, s tim da ima jos malo safta za povecanje snage s Vref na driveru motora. Ukupna tezina na fokuseru je cca 1,4kg. Kompletni setup sam povezao s NINA i sve radi.

Posto sam prvi puta stavio sve u fokuser, skuzio sam da nemam dovoljno velik teleskop da mogu to sve izbalansirati u dec osi. Rezultat korona rjesenja je na slici u prilogu....  *zubo*

Sve u svemu, dobro iskoristena izolacija kojom sam korak blize da potpuno automatiziram buducu zvjezdarnicu u izradi.

Od potrebnih funkcija za zvjezdarnicu, moram smisliti jos flat panel i senzor kise - ako netko ima funkcionalni diy od ove 2 stvari, otvoren sam za preporuke.

Uglavnom, u slucaju potencijalno vedrog neba danas, ide live test da vidim radi li to i u stvarnosti.

*šešir*

T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

snhelix

Balans bučica :)))),genijalno :) mislim sve,ali bučica je vrh *ritmika*

OuttaControl

Odlican projektic, jel ti stiga usb c, jel radi to da znam narucit sebi  *zubo* ?

Ja jos nisam napravio autofokuser, nisam. ni stipi plocicu odnio :o
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Leviner

Nazalost ne radi, drukciji cip je to.

Fokuser je radio savrseno kod testiranja, prakticki bez baccklasha.

Jedino mi sad ne radi Onstep. Mucile me postavke vremena i gubio je vrijeme pa sam skuzio d aje problem u praznoj bateriji na DS3231. Ali sad sam probao flashati i sad opce ne radi. Moram se ohladiti sad par dana od svega toga jer nemam ideja vise. uploada normlno bez greske, ali se Onstep ne pokrece i wemos se ne spaja.
Cekam da mi dodje Cp2102, mozda je u tome problem jer sam ga  doslovno masakrirao da uopce radi.

Ali sve u svemu, fokuser s ovim motorom je odlican , jedino je malo glasnije, ali kome smeta  *zubo*

OuttaControl

Steta, pisalo je tamo replacement za Cp2102.. ali nije kinezima za virovat

Kupi TMC drivere, mislim da mos i ove jeftine tmc2209 i nema straha sa bukom vise.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Zeleni_Zub

Ej jel ti ova bučica ima ikakvog primjetnog efekta za balans?

Ja imam slicnu postavu na svom 150p i cini mi se ok ovako?

EDIT - Ah sad vidim da je 130p... ništa  *zubko*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Leviner

S bucicom mogu idelano podesiti balans  *zubo*

Atik je malo tezi od tvoje ASI, a 130pds kraci i lakse zrcalo pa ne mogu u balans.  :-( *jok*

🡱 🡳