Enkoderi na dobsonu

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 30.09.2018. u 09:52:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Ovo je samo da vidite kako precizno mogu biti napravljene zupcaste koloture sa 3D printanjem.. Ne uspije svaki put, i treba tu i tamo malko doraditi (skinuti viskove plastike, nije tesko ako se radi sa preciznim skalpelom i pod mikroskopom)... ali se definitivno isplati probati, osobito kad trebas velicinu koje nema za kupiti.
amater

Sve na svom mjestu i radi...

(onaj rdjavi feder cu promijenit prvom prilikom....)
amater

Vulisha

Pratim i dalje, radim i sam nesto :)
Proof of concept koga zanima
https://youtu.be/QhHe2bKSOkI

Ubacujem se malo tebi u temu dok ne budem imao nesto. konkretno za pokazati :D
Motor moze podnjeti jos puno vece opterećenje, al belt na obrnuti belt nebi mogao, treba pravi zupčanik, iako bi mozda i funkcioniralo na manjim brzinama, no sve jedno bi mi dobro dosao 3d printer da su isprintam takav zupcanik :D

Odlicno!
Koji sw/hw koristis za to?

Inace, radio sam na boljoj mehanickoj izvedbi elevacionog enkodera (na slici, fali helikoidalni zupcanik - zaboravio sam to ponijeti u Mt Pleasant (gdje je sad lociran moj 10" dobson) pa ga jos nisam montirao).

Okvir rotira oko ø6mm osovine, i opruga bude na toj osovini.
Osovina enkodera ima ø3mm kuglager ($7.5.. to je 5 eura za 10komada !!!)
amater

Vulisha

Arduino DUE, 2xTB6600 driveri za motor, NEMA 17 stepper motor 59 Ncm, adapter 5A 24V.

A software sam radim, napravit cu arduino interface/protokol koji prima naredbe sa kompa, na kompu cu napraviti C# aplikaciju koju ću spojiti sa stellariumom ili nečim sličnim što ima dobru bazu podataka i računa mi koordinate, te slati naredbe na arduino. Naredbe će biti kalibracija(usjeveravanje), GoTo, korekcija, track i on/off.  Možda jednom implementiram i LX200 ali to mi je manje bitno.

Aj kad sve sklepas napravi videić baš da vidim kako radi, baš me zanima :)

Citat: Vulisha  u 06.01.2019. u 15:08:09 sati
Arduino DUE, 2xTB6600 driveri za motor, NEMA 17 stepper motor 59 Ncm, adapter 5A 24V.

A software sam radim, napravit cu arduino interface/protokol koji prima naredbe sa kompa, na kompu cu napraviti C# aplikaciju koju ću spojiti sa stellariumom ili nečim sličnim što ima dobru bazu podataka i računa mi koordinate, te slati naredbe na arduino. Naredbe će biti kalibracija(usjeveravanje), GoTo, korekcija, track i on/off.  Možda jednom implementiram i LX200 ali to mi je manje bitno.

Aj kad sve sklepas napravi videić baš da vidim kako radi, baš me zanima :)

Ti znas da je Howard Dutton (OnStep) to napravio za Arduino MEGA, skup sa ASCOM driverom? (ja to koristim na mojim EQ6 montazama)

Ovaj dobson je drajvan sa Mel Barrtels-ovim software-om (zato jer podrzava enkodere), to sam slozio ima tome vec 13-tak godinica (motoriziranu dob-montazu.. sama OTA je jos iz '80-tih)... Napravit cu filmic prvom prilikom.

amater

Vulisha

Jep jep, vidio sam i OnStep i FireGoTo i ja mislim još nešto al se ne sjećam, ali bi volio nešto svoje napravit, po svojim zahtjevima i parametrima, gušti su gušti, no ako ne budem zadovoljan lako se prebacim :)

Moze, bas me zanima, OTA stariji od mene  *:-P

Konacno rjesenje za elevacioni enkoder.
Osovine su sad paralelne, opterecenje (nije bas znacajno) je na minijaturnom kuglicnom lezaju.
Teleskop se jednostavno stavi u leziste.
Mozda jos napravim kuciste jednog dana (3D printerom)
Cijena: 0... ne racunajuci gustanje, naravno.
amater

Acheron

amater

Beorn

Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Mozda je vrijeme za mali update... Moj 10" Dob-Newt sad ima OnStep kontroller (bio je Bartels, ali uduci da se je PC (jedan od Fujitsu Stylistic 1000) poceo "smrzavati" nakon par minuta rada, odlucio sam promijeniti elektroniku i prijeci na OnStep.   
Isprobao sam dvije verzije h/w - sa MEGA+RAMPS14 i ESP32+CNC3 za Dob (ALTAZM). Ova fizicki manja verzija je interesantna jer se moze montrati unutar EQ6 (umjesto originalne elektronike.. sto namjeravam napraviti na mojoj drogoj EQ6 pa je prodati).
Sa MEGA je pocelo jos krajem prosle godine, kad sam prijatelju slozio OnStep sustav na njegov Nexstar GPS montazu (originalna elektronika je bila skurena, OnStep se je pokazao kao znatno jeftinija varijanta popravka).
Tu je bilo nekih problema sa pracenjem (presporo.. Vladimir je imao slican problem sa MEGA, osim sto je izgleda kod mene greska 10x veca, simnja se na s/w.. ali nije lako dokazati, uglavnom jer ima veoma mali broj ljudi koji imaju OnStep i ALTAZM).
Zato sam odlucio dodati RTC modul, i aktivirati PPS pa probati kako ce ici sa tocnijom vremeneskom bazom.
Da bi PPS radio sa ovim RTC modulom (nabavio sam ga lokalno, jos cekam na onog koji se preporucuje), morao san dodati zicu sa pin 3 do NC na modulu)

Na prilozenij slici se vidi kako je to slozeno u kutiji...
Kontrola ide preko BT (android mob), WiFi (laptop) i kabel (isto laptop).
Enkoderi su ostali, tako da je montaza prilicno neovisna o vanskoj kontroli (manualno naciljam drugi objekt i sustav se sam prekonfigurira na nove koordinate bez dodatne intervencije).
Jedino sto ne radi kako bi ja htio je start.. OnStep NE pdrzava Autostart tracking, stovise ta opcija MORA  biti OFF (inace ne radi BT niti encoderi, izgleda kao da su serijski portovi neaktivirani ako se to ostavi na ON).
Ali to nije neki veliki problem, trackin se onda starta sa moba.. koji je onda ionako koristan kao komandna kutija.   
Nastavak slijedi...
amater

🡱 🡳