[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > OBRADA ASTROFOTOGRAFIJA

NINA

(1/2) > >>

tome:
Kako do sada nisam radio dithering, koristio sam nativni softver od kamere (ToupSky) odlucio sam isprobati NINA-u.

Indoor test, vani je oblacno.
Spojim svu opremu bez problema, namjestio sam sta sam trebao (bar mislim).
Ali... kada vozim montazu W i E su mi u krivom smjeru. Pise mi da je "telescope west side of pier". POdatke o lokaciji je pokupio sa Ascoma i poklapaju se. Kada idem preko Ascoma dati komande montazi vozi u dobrom smjeru.
Treba li tu sta jos podesiti ili kada ucinim plate solving softver ce skuziti di sam i orijentirati se ispravno???

Drugo pitanje:
Automatski mi je stavio gain 100. Brojke su drugacije nego sto sam imao ali samo je jedna nula vise pa to nije problem namjestiti.
Offset mi je stavio 48. E ta brojka mi nista ne znaci. Koliko ga staviti? Je li to najbolje testirati sa bias frame, tako da odljepi histogram od lijevog ruba? ili da ga samo pustim 48?

hvala  *šešir*

Stefek:
Ja koristim NINA-u , ali sam teleskop ručno vodio kroz EQMODE , tako da ne znam je li i kod mene bio problem . U svakom slučaju ja nikako nisam mogao poslati informaciju o točnom vremenu kroz EQmode prema montaži. Ja bih uvijek uključio montažu dok je scope u "home " , unio vrijeme preko hand kontrolera i onda umjesto hand kontrolera uključio EQmode kabel , pa onda pokrenuo NINA i CdC .
Nakon toga plate solving , i to je bilo to, pozicioniranje iz NINA ili iz CdC je bilo uvijek prilično točno .
Što se tiče offseta ne postoji (barem koliko ja znam) neka egzaktna formula za odrediti offset za zadani gain, pa je opcija s histogramom prilično razuman start.  U driveru je obično vrijednost gaina malo iznad točke na kojuoj čip odlazi u high gain mod. To je obično dobar početak.  Za moju kameru "default" gain je bio u skladu s rezultatima koje sam dobio analizom senzora u SharpCapu., a i histogram je pri tome bio OK.
No, default vrijednosti u "native" Touptek driveru i ako možda koristiš ASCOM driver mogu biti različite .
(kod mene je native touptek driver bio bliže vrijednostima iz SharpCapa i vrijednosti koje daju drugi proizvodjači kamera s istim senzorom)
No, ako si bio zadovoljan s prijašnjim vrijednostima, uvijek možeš koristiti i to ...

tome:
Zahvaljujem da detaljnom odgovoru.  *tnx*

Sad cekam malo razvedravanja da to probam i u praksi...

tome:
Jucer sam testirao NINA-u.
Uspio sve pospajati, guiding uspio, plate solving uspio, dithering uspio.

E sad ono sto nije uspjesno odradjeno;
snimio sam samo 30 Lights, 10 Darks, kada sam isao bias i flats stalno je ili javljalo gresku ili se jednostavno nista nije desilo. Stvarno mi nije jasno zasto.
Ima flats wizard koji je samo vrtio u prazno i nakon minute mi javio gresku da je vrijeme isteklo. (??!!)
Druga stvar, pokusao sam stack u DSS ali mi ispada crno bijela snimka. Znam za opcije debayer i pokusao sam sve kombinacije ali uvijek je CB fotka.  *tipkalo*
Na kraju sam stackirao u Sirilu, samo lights i darks.

Na prvu zanimljiv mi je sofver, ima puno mogucnosti, dither koji do sada nisam radio, ali imam i malo problema s njime... Pruzit cu mu jos sanse, mozda je greska u meni..
Ako netko ima dobar savjet, slobodno nek se raspise.
Stefek? Jesi li imao slicnih muka?

U prilogu testna snimka M44, 30x1 min, uz skoro pun Mjesec. Snimano kroz SW Evoguide50ED (ToupTek224), guiding kroz Omegon guidescope (Logitech c270)

Stefek:
Tome,

NINA ne radi debayer, (tj radi samo za preview ) , file zapiše bez debayera  to moraš u procesingu (ili DSS ili što već koristiš reći da je CB snimka zapravo kolor). U DSS- opcija " 16 bit monocrome FITS files are RAW files created by DSLR or CCD camera"  mora biti potvrdjena. Flat fileove snimaj kroz flat wizard a ne kroz sekvencu. tamo ti kaže koliko fileova hoces, koji je gain i binning . On ce sam izracunati vrijeme ekspozicije (reći ce da  prigušiš ili  posvijetliš izvor ) i sam će okinuti flatove .Kad jednom napraviš kroz wizzard, parametre možeš koristiti i u sekvenci. U svakom slučaju isto je osjetljivo na vrijeme, da bi histogram za flatove bio ok.
Bias je osjetljiv na vrijeme  ekspozicije. Ako vrijeme ne odgovara kameri, neće ih raditi. Ja za svoju cmos kameru stavim vrijeme 0 is sve bude OK.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju