[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > OKULTACIJE, KONJUNKCIJE I TRANZITI

Munjeviti susret Venere i zrakoplova

(1/4) > >>

Teofil:
Nebesko plavetnilo u nedjelju popodne 19. prosinca nudilo je mogućnost dnevnog promatranja i fotografiranja Venere.
Razlog više bio je što Veneru na noćnom nebu iz mojeg dvorišta ove jeseni nisam mogao promatrati jer je relativno nisko iznad jugozapadnog obzora.

Položaj Venere na nebu utvrdio sam dalekozorom Bresser 10x50.
Zatim sam se pozabavio fotografiranjem konfiguracijom koju još nikad nisam uporabio - akromatskim refraktorom Meade 90/800mm s dodatkom Barlowa 2x, sve na azimutalnoj montaži SW AZ-3.
Prvu fazu izoštravanja slike obavio sam na vrlo kratkim kondenzacijskim tragovima mlaznih zrakoplova (u kasnu jesen i zimi u visokoj atmosferi je manje vlage nego ljeti).
Zatim je trebalo teleskop/konfiguraciju usmjeriti ka Veneri što je bio (očekivano) najzahtjevniji dio posla, a potrajao je 5-10 minuta. Sliku Venere fino sam izoštrio i snimio prvu fotku. Na snimci se vidio tanki srp Venere koji s razlogom nije bio savršen. Uočio sam da je jače proradio susjedov dimnjak (centralno grijanje na drva) što je pojasnilo veću turbulenciju.
Zato sam smanjio ekspoziciju na tisućinku sekunde. Nova snimka s autoknipsom 10 sekundi...... Gledam u zaslon, a tamo uz Venerin srp nalazim i trag zrakoplova. JACKPOT !!!
Pogledam u nebo i vidm kratki bijeli trag koji ubrzo nestaje zajedno sa zrakoplovom iza krova susjedove kuće.

Site Flightradar24 pružio je željene informacije. U vremenu snimke 14:16 UTC+1 u Virovitici "na vidiku" to je bio jedan jedini zrakoplov i taj je uletio u kadar nakon autoknipsa od 10 sekundi! Vidi se silueta zrakoplova jer je snimka u protusvjetlu.

Zrakoplov Dassault Falcon 7X letio je iz grada Diyarbakira (jugoistočna Turska, nedaleko Sirije) u Pariz. To je luksuzni tromotorni mlažnjak francuske proizvodnje s tri člana posade i kapacitetom 12 putnika. U vremenu snimanja letio je iznad Daruvara na visini 12500m brzinom 887km/h. Iznad Čazme neznatno je skrenuo ulijevo ka Zagrebu i nastavio prema Parizu kamo je stigao u 15:55 UTC+1.

Slika ispod snimke približno pokazuje prividnu blizinu Venere i zrakoplova u trenutku susreta u odnosu na veličinu Mjeseca na nebu. Promjer Venere bio je 52,38".

Lokacija:  Virovitica (dvorište)
Vrijeme snimke:  19. prosinca 2021.  14:16 UTC+1
DSLR:  Nikon D5200, ISO 640, 1/1000s, autoknips 10s !!!
Teleskop:  akromatski refraktor Meade 90/800mm + SW Barlow 2x
Montaža teleskopa:  Sky-Watcher AZ-3

Venera i zrakoplov 19 12 2021 VT_ZK rsz by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

USPOREDBA VENERA - MJESEC B rsz by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel:
Odličan ulov! *hopla*

Baš danas, dok sam snimao Sunce, vidio sam nekoliko mrcina kako jezde vedrim nebom i odmah sam se sjetio tebe i tvojih snimaka aviona kroz teleskop. *zubko*

Beorn:
Uuuu odlično! Baš cool stvar. Nisam ih do sada vidio zajedno.  *pljesk* *pljesk* *pljesk*

Stefek:
 *tu* Baš zgodno. Takvi, neočekivani momenti vesele ...

Teofil:
Danijelu, Beornu i Stefeku hvala za komentare!  *tnx*


--- Citat: Danijel - 21.12.2021. u 20:52:51 sati ---Baš danas, dok sam snimao Sunce, vidio sam nekoliko mrcina kako jezde vedrim nebom i odmah sam se sjetio tebe i tvojih snimaka aviona kroz teleskop.
--- Kraj citata ---
Vjerojatno ti je u sjećanju ostala kompozicija "Homo volans 2017" kao homage Faustu Vrančiću.
http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=12753.0


--- Citat: Beorn - 21.12.2021. u 21:37:26 sati ---Uuuu odlično! Baš cool stvar. Nisam ih do sada vidio zajedno.
--- Kraj citata ---
Svima su njihove raritetne snimke posebno drage, a ovakve neočekivane imaju posebnu draž.
Ima neočekivanih susreta ili razgovora koje nosimo u sjećanju.

Tako se rado sjećam jednog telefonskog razgovora prije 4-5 godina. Na mobitel me nazvao Milan Vanđura, moj prijatelj i član prijeratnog virovitičkog AAD M.D.Bogdanić. Rekao je da se javlja iz Mađarske s nekog sajma (kao predstavnik HGK) i da je u društvu mađarskoga kozmonauta.

Kao iz topa odgovorio sam Milanu da prenese moj pozdrav gospodinu Bertalanu Farkašu.
Morao sam Milanu dva-tri puta ponoviti ime i prezime mađarskoga kozmonauta jer ga još nisu predstavili. Moj prijatelj bio je šokiran što ja uopće znam ime mađarskoga kozmonauta. Zatim mi je saopćio iznenađenje i šok gospodina Bertalana Farkaša da netko u Hrvatskoj uopće zna za njega...

Kvaka je bila u tome da sam davnih dana dobio na poklon audio-kazetu na kojoj je bila audio-snimka polijetanja mađarskoga kozmonauta iz Bajkonura. ...... Nakon tutnjave raketnih motora slijedio je poziv na mađarskom jeziku - ponavljanje dva-tri puta njegovog imena i prezimena, po sjećanju nešto kao: "Bertalan Farkaš javi se, prijem."   :-)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju