Prije 50 godina, od siječnja 1972., akromatom japanske proizvodnje 60/910 ozbiljnije sam započeo bavljenje astronomijom.
Kroz petanestak godina pružio je mnoge nezaboravne poglede u svemir. Od 1973. kupovinom fotoaparata Praktica-L poslužio je i za astrofotografiju. Između ostaloga, 1976. putovao je i na 11-dnevnu ekspediciju u Tursku na prstenastu pomrčinu Sunca. Od prije 35 godina poslužio je kupcu iz Makedonije. U međuvremenu se mnogo toga dogodilo i postao sam kraće ili duže vrijeme vlasnikom različitih teleskopa, jeftinih i onih skupljih.
Prije nekoliko godina kupio sam i Vegin akromat 46/700 koji me podsjetio na stara vremena mojih početaka. Tada sam postao svjestan da je, u odnosu na Vegića (bez zenit prizme, bez ekvatorijalne montaže, samo jedan okular, itd.), moj nekadašnji akromat Apollo 60/910 bio teleskop znatno većih mogućnosti.
Internet pruža uvid i u tržište rabljenih teleskopa, pa sam povremeno "naletio" i na Apollo 60/910.
Zahvaljujući povoljnoj kupovini posredovanjem mojeg bivšeg učenika Sandrina, koji odnedavno živi i radi u Njemačkoj,
isti takav teleskop je danas nakon 35 godina ponovno došao u moje dvorište.Sandrino i ovom prigodom: HVALA !!!

Teleskop je dobro očuvan i uz neznatne popravke poslužit će kao jedan od vrijednih vintage teleskopa za neka stara-nova promatranja i snimanja. Razmišljao sam da u 2022. godini, povodom 50-te obljetnice, izradim pomoću njega ponovno skicu Sunčeve fotosfere, možda i snimim negativ fotografije Mjeseca i neba analognim aparatom, a u kupaonici još jednom izradim pozitive c/b fotografija. U Osijeku sam u trgovini vidio dio potrebnog fotomaterijala, a cijene baš i nisu popularne.
Danas sam njime bacio pogled na Sunčevu fotosferu - projiciranu sliku Sunca na bijelom papiru. Pri jakom dnevnom svjetlu slika nije bila dovoljno kontrastna za dobru snimku. U ovom, meni posebnom danu, kakva-takva snimka Sunca bit će mi podsjetnik na "povratak Lesija" u njemu poznato dvorište i zvjezdano nebo geografske širine 46 stupnjeva.

Apollo 60_910 a 30 by
Zlatko F. Kovacevic, on Flickr
Apollo 60_910 b 30 by
Apollo 60_910 c 30 by
Sunce 25 5 2022 Akromat 60_910mm 30 by