@Astrobobo Za početak bi izbjegao bilo kakve GoTo, wi-fi i slične "all serve" montaže. Ja se želim sam naučiti snalaziti na nebu i tražiti objekte, a ne da klikam na tipke koje će me odvesti na željeno mjesto. Znam da će ponekad biti frustrirajuće na AZ montaži pratiti i locirati željene objekte, ali spreman sam na to (bar mislim da jesam

). Nikakvi motori, mobiteli, aplikacije, laptopi ne dolaze u obzir. Samo ja, montaža, teleskop i vedro nebo. Uz to AZ4 je jeftinija za jedno 1,1k kn od te AZGTi pa bolje tu razliku uložit u neki okular ili nešto drugo.
@stipe Pozdrav Stipe. Kod nas je rosa dosta velika u jesen i zimu i vjerujem da će mi dew shield trebati, ali za početak mogu probati bez njega i vidjeti situaciju. Mogu li sam od neke tanke cijevi napraviti štit? Ne čini mi se to komplicirano baš.
Uglavnom momci hvala na sugestiji. Mak 127 će 99,9% biti moj prvi teleskop. Dakle to smo riješili. Mak 127 OTA i AZ4 montaža. Sad idu pitanja u vezi optike.
Sa OTA Makom dolaze 17 mm i 10 mm, dijagonal i red dot finder. Red dot je vjerujem odmah za promjenu. Koji tražioc bi bio dovoljan umjesto njega?
Okulari i diagonal su vjerujem ok za početak. Samo me zanima koji dodatni/e okular/e uzet? 25 mm? Ne treba biti najskuplji, ali ne želim ni neki najjeftiniji. Dobar ER je poželjan jer nosim ćoroskop (al za potrebe mogu i bez ćala gledati). 2x barlow je isto obavezan. 2x akromatski pretpostavljam?