Prvi teleskop i njegovo opremanje

Autor Lucius, 04.11.2022. u 16:07:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Poštovani forumaši,
došlo vrijeme da i ja započnem ovu temu. Kao što sam napisao u predstavljanju, do kraja godine imam namjeru kupiti svoj prvi teleskop. Zadnja 3-4 tjedna sam potrošio masu vremena čitajući ovaj i mnoge druge strane forume i gledajući različita review videa i usporedbe određenih teleskopa. Moram priznati da je izbor prvog teleskopa užasno teška i stresna stvar. Lakše umrit ja mislim. *zubo* Nakon mnogo premišljanja imam svog favorita, ali želim čuti i vaše mišljenje je li to dobra ili loša odluka. Uglavnom, zanima me visual. AP nemam namjeru raditi jer niti imam znanja niti novaca za takvo nešto, a interes mi za to nije velik (bar ne sada). Što me konkretno zanima za gledati? Može proći sve osim planeta. To mi je totalno sporedna stvar. Mjesec, zvijezde i poneki DSO su sasvim dovoljni. Što mi prvo padne u oko prilikom surfanja po nebu. Jako bitna stvar mi je i veličina teleskopa. Dakle grab and go je jedina opcija. Što je lakši i što manje zauzima mjesta to bolje. Zbog toga su veliki reflektori na dobson montaži odmah otpali jer ne želim velike topovske cijevi po kući. Znam da su to cijenovno i performansama odlični početnički teleskopi, ali eto...ne želim. Nakon premišljanja, gledanja i usporedbe ostao sam na dvije opcije: SW Mak127 ili SW Evostar 72ED. 72ED je moj favorit jer volim refraktore, a ova mala beštija je jako lagana i dovoljno dobra za visual i AP (iako se tim ne mislim bavit, ali lijepo je imati i to na teleskopu kao opciju). Komentari su jako pozitivni za ovaj scope. Mak127 je isto fantastičan i cijenovno puno povoljniji nego 72ED, ali ne vidim smisao uzimanja planetarnog scopa ako planete ne mislim promatrati (ili ih jako malo promatrati). Vi me ispravite ako griješim.
Dakle, prije nego počnemo pričati o detaljima i dodatnoj opremi za 72ED, zanima me je li to dobar izbor za prvi teleskop. Ako nije zašto ne i što bi ste vi preporučili kao zamjenu (uzimajući u obzir što sam ranije napisao da me zanima)? *šešir*
(PS; imam namjeru uzimati sve iz Teleskop centra pa samim time samo njihove ponude teleskopa i opreme dolaze u obzir)
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Acheron

Po meni je 72ED lijep teleskop, ali skroman promjer za vizualu.
Ja bih peporučio 150/750 Newton na AZ4 montaži, neznatno veći od 127 Mak, a ako su dimenzije baš ključne, onda 130/650 Newton na AZ4 montaži.

Lucius

Hvala na odgovoru i sugestiji Acheron. :-)
Da, promjer je skroman, ali i dalje iznenađujuće dobar i kvalitetan (bar tako recenzije kažu).
Taj 150/750 Newton je odličan i on mi je bio jedan od izbora kad sam tek počeo istraživati što uzeti za prvi scope, ali nema ga u TCu na AZ montaži...samo EQ3. Još jedna prednost tog scopa je cijena. Sa čeličnim EQ3 bi bio 5k i onda bih imao dovoljno novca za uzeti bolje okulare. Za ED72 (bez montaže) moram uložit bar 5k da ga opremim. Dosta skupo.
E sad. Jedna stvar koja me tjera od svih reflektora jest kolimacija. Znam da to nije neki veliki problem, ali svaki put to raditi prije gledanja? Već mi se neda. *zubo* Lijen sam, priznajem. Volim da mi je sve već namješteno i da mogu odmah gledati kad me volja.
A zašto su mi dimenzije i jednostavnost bitni? Ja imam dosta veliko svjetlosno onečišćenje i nisam siguran da bi iz dvorišta mogao kvalitetno promatrati. Uvijek bi trebao ići dalje od kuće. Vjerujem da bi mi prenošenje teže opreme vrlo brzo dosadilo i teleskop bi kupio prašinu negdje u kući više nego bi gledao kroz njega, a to ne želim. Želim ga "poderat" od korištenja.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Lucius

Još jedan scope koji sam gledao jest SW Evostar 80ED (dostupno uz narudžbu u TCu). Dosta hvaljen za vizualu. Nije pretjerano teži od 72ED. Skuplji dosta, ali ide dijagonal, tražilac i okular uz njega. Ako bi mogao stajati na AZ4 bez problema onda bi i on bio opcija iako priča se (recenzije na stranom forumu) da nije puno bolji od 72-ice.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Acheron

#4
Naručiš optičku cijevi 150/750 i AZ4 montažu zasebno  *ritmika*
Ako se ne varam 150 OTA već dođe s okularima, finderom, prstenima i šinom. Treba je samo tutnuti na montažu.

Kad se ljudi žale na kolimaciju to mi je isto kao da se žale što auto moraju tankati ili oprati. Kolimacija nije strašan proces, a još k tome mali teleskopi jako dobro drže kolimaciju. Dapače, ako teleskop ne doživi neki značajan udar ili trešnju, za 150/750 bih rekao da bi mogao ostati kolimiran i godinu dana. Već sam se susretao i s većim teleskopima, poput 200/1200, koji bi u rukama pažljivih vlasnika ostali poprilično dobro kolimirani dugo vremena.

PS: Nekako imam feeling da si se već odlučio za refraktor te da samo tražiš potvrdu mišljenja  ;-)

PPS: Promjer je majka u vizuali, za mojim teleskopom je u uvijek najveći red na star party-u

OuttaControlCRO

#5
I jedan vrlo nepopularan izbor ovde na forumu heritage 150p
Vjerojatno bi ga bobo moga nabavit za pristojnu cijenu. Meni je moj 130p bio odlican za početak a jeftin. Ima svojih mana, najveca helical fokuser. no al skupiš ga, jer je collapsible, niti ne znas da ga imas u kuci.

72 i 80 su izvrsni teleskopi, ali i ja mislim da su slabi za vizualu. Ja imam Maka 127 i ED61. Doata bolje vidim mete na maku sa oko 55x povećanjem na ed61 i 60 na maku127, sa 72 i 80 ce bit bolje ofc ali ono... suoer bi ti bilo bacit oko ako imas di na nocnom nebu...
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Lucius

Acheron, može li se naručiti 150 OTA preko Teleskop centra? Ja tu opciju nisam vidio. Ako može onda to mijenja stvari na korist tog reflektora pogotovo kad kolimacija (kako kažeš) nije svaki put prije gledanja. Također može li AZ4 nositi tu mrcinu bez većih problema? Vjerojatno može ako je u pitanju čelični AZ4, a ne aluminijski. Može i AZ5 vjerojatno. Što se tiče ovog "da sam se već odlučio"...izgleda tako, ali nisam. Jednostavno naginjem na 72ED jer ima zaista pozitivan review i jer je najmanji mogući scope koji mogu uzet, a da ima neki kvalitet. Znam da je veći promjer majka u vizuali, ali...Gle, ako se taj reflektor mrcina može uzeti kao OTA onda definitivno postaje prvi izbor.

Pozz CRO. Nemam priliku bacit oko, al nekako mislim da je to i bolje. Ovako će mi što god kupim biti dobro, a ako pogledam kroz više teleskopa imat ću i veće uvjete haha.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Acheron

Može, kontaktiraj Borisa u TC-u i sve se da dogovoriti.
AZ4 s aluminijskim nogama je dovoljan, cijev teleskopa ima 5kg, sa svim dodacima do 6 kg.
Koristio sam taj teleskop na aluminijskim i čeličnim nogama na povećanjima do 150x, ne mogu reći da sam primijetio neku značajnu razliku.

Za razliku u cijeni pikni neka dva dobra okulara i barlow, preporučio bih jedan okular od 20-25mm i jedan od 15 sa 68° vidnog polja. Uz 2x barlow pokriven si za većinu slučajeva.

Lucius

Super. Ako Boris ne komentira ništa ovdje onda ću kontaktirati TC mailom. Kada legne plaća next week onda ćemo znati na čemu sam haha.
Ako se odlučim za ovaj scope i ako uz OTA dolaze 25 mm i 10 mm okulari onda mi je za početak 2x barlow dovoljan. Time bi dobio 12,5 mm i 5 mm. Znam da ti okulari nisu bog zna što, ali poslužit će za početak. Dok ja malo proučim stvari i kako sve funkcionira pa tek onda dodatno ulaganje ima smisla. Pretpostavljam da je okular za kolimaciju (klasični cheshire ne laserski) obaveza odmah.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Astrobobo

Ja ne razumijem zašto se odustaje od maksutova 127? Tko je izvalio da to nije za deep sky? Zašto? Maksutov 127 pojede 72 milimetra za doručak na deep sky objektima. Nemoj samo da netko spominje nekakve M31 i M33 jer su to iznimke, većina deep sky objekata se gleda na vidnim poljima manjim od 1 stupnja. Maksutov s običnim 25 mm plosslom ima stvarno vidno polje upravo 1 stupanj.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Pozdrav Bobo. Ja nemam nikakvog iskustva sa gledanjem kroz bilo koji teleskop i mogu se samo osloniti na mišljenja drugih. Mak 127 mi je odmah na početku bio jedan od favorita (jer ima jako pozitivan review i lagan je...tipični grab n go), ali neki komentari (da je to čisti moon i planetary scope) su me odbili od njega. Mjesec, zvijezde i zvjezdani skupovi bi mi bili jako zanimljivi za gledat, a Mak bi za to trebao biti odličan. Vidio sam da jako dobro razdvaja i dvojne zvijezde.
Mak 127 OTA je dostupna u TCu, a zanima me jel dolazi u onoj lijepoj torbici posebno izrađenoj za njega (vidio sam neka unboxing videa gdje je OTA 127 u torbi)?
Je li dew shield obavezan sa ovim scopom i gdje ga mogu nabaviti?
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Astrobobo

Ma joj, komentar zapravo nije namijenjen tebi, to sam više ovako općenito pisao, jasno mi je da nemaš iskustva, ali me živciraju priče "maksutov nije za deep sky". I sad je to dovelo do situacije da gledaš 72 mm refraktor umjesto 127 maksutov...ajmo izračunati površinu i vidjeti koliko više svjetla hvata maksutov  *zubo* A za mala povećanja se npr. uzme jeftin stolni reflektor 100/400.

Mak 127 dolazi s torbom ako se uzima samo optička cijev, u kompletima nažalost ne. No svejedno, meni je jako interesantan u kompletu s AZGTi montažom, dobiješ odličan mali kompaknti motorizirani go-to setup. Dew shield je uvijek korisna stvar, ali mnogi maksutove koriste bez toga.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

stipe

#12
Da, jedina mana makova i SCT-ova je rosenje korektora, to jest onog stakla sprijeda. Inace su makovi 127 najpreporucljiviji pocetnicki teleskopi. Nije im potrebna cesta kolimacija. Njima se moze gledati sve, jedino nisu za deep sky astrofoto, sto tebi i nije prioritet. Cak bi ti bio jos bolji Bresser 127/1900 maksutov jer je f15 pa ima jos manji sekundar, no i nije to velika razlika.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

OuttaControlCRO

A sad nije za dso AP, uz dobru montazu i lipo tamno nebo 127 moze svasta!

Ovo je uslikano sa 127 uz losu montazu i grozno osvjetljeno nebo i sa starim Canonom 550d. Di ima volje ima i nacina  *zubo*

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Lucius

@Astrobobo Za početak bi izbjegao bilo kakve GoTo, wi-fi i slične "all serve" montaže. Ja se želim sam naučiti snalaziti na nebu i tražiti objekte, a ne da klikam na tipke koje će me odvesti na željeno mjesto. Znam da će ponekad biti frustrirajuće na AZ montaži pratiti i locirati željene objekte, ali spreman sam na to (bar mislim da jesam *zubo*). Nikakvi motori, mobiteli, aplikacije, laptopi ne dolaze u obzir. Samo ja, montaža, teleskop i vedro nebo. Uz to AZ4 je jeftinija za jedno 1,1k kn od te AZGTi pa bolje tu razliku uložit u neki okular ili nešto drugo.
@stipe Pozdrav Stipe. Kod nas je rosa dosta velika u jesen i zimu i vjerujem da će mi dew shield trebati, ali za početak mogu probati bez njega i vidjeti situaciju. Mogu li sam od neke tanke cijevi napraviti štit? Ne čini mi se to komplicirano baš.

Uglavnom momci hvala na sugestiji. Mak 127 će 99,9% biti moj prvi teleskop. Dakle to smo riješili. Mak 127 OTA i AZ4 montaža. Sad idu pitanja u vezi optike.
Sa OTA Makom dolaze 17 mm i 10 mm, dijagonal i red dot finder. Red dot je vjerujem odmah za promjenu. Koji tražioc bi bio dovoljan umjesto njega?
Okulari i diagonal su vjerujem ok za početak. Samo me zanima koji dodatni/e okular/e uzet? 25 mm? Ne treba biti najskuplji, ali ne želim ni neki najjeftiniji. Dobar ER je poželjan jer nosim ćoroskop (al za potrebe mogu i bez ćala gledati). 2x barlow je isto obavezan. 2x akromatski pretpostavljam?
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

🡱 🡳