Prvi teleskop i njegovo opremanje

Autor Lucius, 04.11.2022. u 16:07:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

stipe

Da, oblacno je kad netko kupi skop, kad je vikend i kad je mlad mjesec... *zubo* :-D
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Lucius

Pa je li moguće. Prognoza za idućih 10 dana: kiša! *bu* :-D
Teleskop: SW Mak 127/1500
Montaža: SW AZ4

Lucius

Momci, skontao sam jednu stvar koja bi možda mogla biti problem sa 9x50 tražiocem na AZ4. Teleskop se na montažu montira trese (na desno) i utor za tražioc će gledati prema dolje. Postoji mogućnost da tražioc udara u glavu montaže ili tronožac. Bar mi to ovako sa slika izgleda, ne znam 100% dok ne probam. Onda bih morao koristiti red dot finder koji je dosta manji.

Acheron

Preporučio bih nabavku L šine za AZ4. Dakle, ta šina ide u utor gdje je sad teleskop, a na šinu putem foto navoja zašarafiš teleskop. Tražioc tada bude na normalnom mjestu, gore lijevo od teleskopa ako se ne varam.

OuttaControlCRO

Da, imas dvi varijante Sw127. jedna za altaz jedna za Eq montaze, izgleda da si dobio EQ verziju
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Lucius

Citat: OuttaControlCRO  u 13.11.2022. u 15:22:16 sati
Da, imas dvi varijante Sw127. jedna za altaz jedna za Eq montaze, izgleda da si dobio EQ verziju

...
Edit: Ah, ti misliš na scope ne na montažu. Da, očito je EQ verzija, ali nema veze kad postoji riješenje (poslušat ću Acheronov savjet ako bude problema).

Lucius

Citat: Acheron  u 13.11.2022. u 14:50:30 sati
Preporučio bih nabavku L šine za AZ4. Dakle, ta šina ide u utor gdje je sad teleskop, a na šinu putem foto navoja zašarafiš teleskop. Tražioc tada bude na normalnom mjestu, gore lijevo od teleskopa ako se ne varam.
To je to? https://teleskopcentar.hr/proizvod/l-adapter-za-montaze/
Ne piše da je ekskluzivno za AZ4, ali pretpostavljam da je univerzalan.

Acheron

To je to.
Provjeri imaš li na šini na teleskopu navoj prije kupovine.

Lucius

Citat: Acheron  u 13.11.2022. u 16:50:25 sati
To je to.
Provjeri imaš li na šini na teleskopu navoj prije kupovine.
Ok. Kada dođe montaža provjerim sve. Nisam se ni mislio zaletavat sa kupnjom.
Zahvaljujem. *šešir*

Lucius

Maloprije sam napravio dew shield na brzinu. Nije remek djelo, ali bi trebao poslužiti. *:-P

Lucius

Napokon je i montaža stigla. Dobra stvar jest što sam dobio L adapter odmah u paketu pa ne moram posebno uzimati. Sve izgleda super i stabilno iako me mala jeza hvata da je sve to na jednom šarafu pritegnuto, al dobro...Sad se samo nadam da će večeras biti vedrine pa da odradim First Light. *zubo*

Acheron

Ljudi na takav šaraf okače fotoaparat i objektiv koji koštaju višestruko više od teleskopa

Lucius

Napokon vedro bez oblaka i napokon sam imao priliku uhvatiti prve fotone sa svojim scopom pa da detaljno podijelim sve pozitive i negative. Čim je Sunce zašlo i čim se prvo svjetlo pojavilo na nebu, iznio sam opremu. Dakle, još nije bio potpuni mrak, ali jedna zvijezda je bila baš sjajna i odmah će se ispostaviti da to i nije bila zvijezda.
No hajmo redom; AZ4 (aluminijski tripod) čista petica. Bez problema drži scope, fluidni pokreti koji omogućuju lagano praćenje objekta bez ikakve trešnje slike. Čak ako se i desi neka lagana trešnja (ako je malo jače stegnuto) pri većim povećanjima, odmah se zaustavi i sve je stabilno kao kamen. Dakle 5+. Nema nikakvih potreba nabavljati EQ montažu jer praćenje i traženje (ako je finderscope dobro namješten) objekata je lagano. Iako znam da Mak treba temperaturnu prilagodbu nisam to radio. Temperatura u mojoj sobi i vani prije zalaska Sunca je bila gotovo identična. Uperio sam finderscope i teleskop (u kojem je bio 25 mm okular) na obližnje brdo i crkvu gdje sam poprilično dobro uštimao finder i teleskop. Slika kroz teleskop je bila čista sa malim titranjem slike (vjerojatno jer nije postigao radnu temperaturu). Ovdje sam odmah upao u jedan veliki problem; niti sa 25 mm okularom ne mogu nositi naočale kako bih gledao. Eye relief je jednostavno premali i jedini način za gledanje je bez naočala. Na ostalim okularima je to brutalno. Moram izvaditi oko i ubaciti ga u okular. Mogu vidjeti bez cvika (iako imam veliki +), ali zbog astigmatizma (koji je srećom mali) stvari postaju komplicirane. No ok, nije me obeshrabrilo da krenem hvatati fotone iako sam znao da će slika u startu biti lošija bez cvika. Prva meta je sjajna zvijezda koju sam spomenuo ranije. Čim sam pogledao kroz finder prepoznao sam da je riječ o Jupiteru jer su ga vjerno pratila 4 satelita. Pogled kroz scope nije otkrio nikakve detalje. Promijenio sam sve okulare (25 mm, 17 mm i 10 mm) te također isprobao barlow (APO 2,5x), ali jedino što sam vidio je sjajni planet bijelo-žute boje i 4 sjajne točke koje su ga pratile (sateliti). Na većem povećanju Jupiter je izgledao kao da sa lijeve strane baca plamen. Ne znam kako to detaljnije opisat. Kao da se malo duplao, a vjerujem da je uzrok tome astigmatizam koji imam. Možda je uzrok bila i atmosfera ili teleskop koji se nije potpuno ohladio. Odlučio sam se malo maknuti od Jupitera i pogled sam usmjerio na Vlašiće koji su se uzdizali na istoku. Kakav lijep pogled kroz finderscope! Prvi highlight večeri vidjeti...mnogo lijepih zvijezda na okupu. Kroz teleskop je pogled isto lijep, ali ne stanu svi u FoV čak ni na najmanjem povećanju. Zvijezde su na manjim povećanjima oštre, ali pri većem imaju identičan "flame" kao i Jupiter od ranije. Odlučio sam zatim provjeriti kolimaciju i tu dolazim do zanimljivosti. Ne dobivam iste rezultate na Jupiteru i na zvijezdama. Kada Jupiter izbacim iz fokusa odmah vidim da je kolimacija savršena. Crni krug je točno u sredini sjajnog kruga bez obzira jesam li ga malo ili puno izbacio iz fokusa. Na zvijezdama je druga priča. Kada malo ili osrednje izbacim iz fokusa, crni krug je orijentiran desno, a tek kada brutalno izbacim iz fokusa (da mi cijeli objekat prekrije FoV) crni krug se centrira. Sad nek mi neki stručnjak kaže jel to znak da je kolimacija off ili ne. Radio sam i u sobi test sa snopom svjetla i pokazivalo je urednu kolimaciju. Cijelo vrijeme sam skakao od Jupitera preko random zvijezda. Drugi highlight večeri odradio je moj stari kada je bezveze uperio teleskop prema sjeveru i uboo binarnu zvijezdu. Pokušao sam kasnije preko googla i planisfere skontat što smo vidjeli, ali bez uspjeha. Ne sjećam se koliko je povećanje bilo (veće sigurno), ali bile su lijepo razdvojene. Dosta su svjetlucale i treperile vjerojatno zbog loše atmosfere...nezz. Nakon nekih 40-ak minuta promatranja odlučio sam uzeti pauzu. Nekih 45-min sam otišao gledati kviz na TVu, a Mak se je ostao hladiti vani na sada već dosta niskoj temperaturi. Na povratku sam imao samo jedan cilj: gledati i pratiti Jupiter ne bi li otkrio neki detalj na njemu. Više od sat vremena sam ga pratio i promatrao (sa okularima 10 i 17 mm), ali detalja nije bilo. Jedino se sve više povećavao ovaj flame i neugodan odsjaj. Zvijezde su na većim povećanjima počele izbacivati neki trokutasti odbljesak čak i u savršenom fokusu (by the way što se fokusiranja tiče odlično je i lagano. Ne treba mi štipalica da pogodim fokus). Na kraju, nakon što sam držao oko 2-3 min u okularu bez prestanka uspio sam na jedvite jade primjetiti 2 rozkasta pojasa na planetu, ali jedva jedvice. Oko mi se razvodnilo po okularu. Okular je bio 10 mm (znači povećanje 150x). Odlučio sam da je to to za večeras. Teleskop i tronožac su bili kompletno mokri od rose. Korektor na teleskopu je ostao suh i čist zahvaljujući dew shildu kojeg sam napravio.
Prvi dojmovi? Pa nisam još u stanju dati neko konstruktivno mišljenje jer se ne može od jednog relativno kratkog gledanja dati sud. Znam samo da sam bio uzbuđen što sam izbliza vidio Jupiter, Plejade i neke poznatije zvijezde (kao Aldebaran, Betelgeuse, Rigel itd.) iako detalja nije bilo. Znam da to ovisi o mnogo faktora. Najbitnije od svega je da nakon prve večeri želim još. Jedva čekam vidjeti Mjesec i Sunce. Vjerujem da će mi oni pružiti mnogo radosti. Iako nije bilo nekog pretjeranog WOW efekta ja sam zadovoljan. :-) Vjerujem da bi gledanje bilo puno ljepše da sam imao naočale, ali što je tu je. Za to će mi trebati neki okulari sa jako dobrim ER. Nekih 20-30 cm ak ima javite. :-D

Danijel

Ajd, bar si nešto uspio i videti. Ja se sjećam svojeg prvog teleskopa Panorama refraktora 60/910 mm i prvog promatranja njime. Cijelo promatranje sam tražio zvijezde. I nisam ni jednu vidio. Al sam se zato nagledao žarne niti u žarulji na banderi. Odmah sam grunio najveće povećanje koje sam imao i gurnio oko u okular i mislio da ću sad vidjeti ne znam što. Fokus fulan maksimalno da je raspršio sve svjetlo zvijezda i tako sam gledao prema gore i čudio se kako ništa ne vidim. Bio bih sretan da sam vidio i loptu s repom koja se presijava u crvenoj i plavoj boji. Ali ništa. *zubko*

Drugo promatranje je bilo bolje, ciljao sam Mjesec i skužio u čemu je stvar. *zubo*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Acheron

Apropo kolimacije, ona se provjerava na Jupiteru jer je JajastTM
Dobro ohladiš teleskop, naciljaš Sjevernjaču i pukneš na nju najveće povećanje koje možeš dobiti okularom. Pritom paziš da je strogo u centru vidnog polja, već malo odstupanje od centra vidnog polja stvorit će lažan efekt "raskolimiranosti". Dobro pogledaš jesu li svi prstenovi koncetrični i jel sjena u središtu defokusiranog diska.
Nakon toga možeš ubaciti još barlow da na većem povećanju provjeriš.

Ovo sve ostalo što opisao, trokutaste zvijezde, curenje svjetla, brisanje detalja na planetu, meni se to čini kao efekt astigmatizma. Uopće ne bih provjeravao optičku kvalitetu bez korištenja naočala.

🡱 🡳