Prvi teleskop i njegovo opremanje

Autor Lucius, 04.11.2022. u 16:07:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Evo ljudovi, riješio sam. Možda nije 100% perfektno, ali nemam namjeru to više dirati. Nadam se da će držati dobro. Budem večeras (ako ostane vedro) provjerio na Polarisu. Jedan šaraf je bio skroz olabavljen. Sreća nije ispao. Baš su to tvornički loše odradili jer nema šanse da se može sam odvidati onako u transportu. Slijedio sam naputke iz Bobinog PDF-a jedno po ure. To je toliko sporo išlo i bez vidljivog napretka da sam uzeo stvar u svoje ruke. Za 5-10 min bilo gotovo. Istina, par puta sam čuo lagano kvrckanje (jer sam očito okrenuo više od 1/4 okreta), ali nije se ništa razasulo. *zubo*

Odlučio sam isprobati solar filter. Kako vi naciljate Sunce bez tražioca? Ja mantam lijevo desno i nigdje ga u okularu. Čak sam stavio filter ispred tražioca i pokušao naći, ali svjetlost je prejaka da bi išta uspio na brzinu.
Teleskop: SW Mak 127/1500
Montaža: SW AZ4

Acheron

Lucius

Citat: Acheron  u 24.11.2022. u 13:21:28 sati
treba to još podesiti
Gledajući "seljačkom" metodom ostraga, ne vidim otvor svjetlu ili polumjesec (kakav je bio ranije). Izgleda poprilično dobro centirano. Budem vidio što će mi Sjevernjača večeras pokazat pa ću biti pametniji.

Danijel

Citat: Lucius  u 24.11.2022. u 13:11:40 sati
...
Odlučio sam isprobati solar filter. Kako vi naciljate Sunce bez tražioca? Ja mantam lijevo desno i nigdje ga u okularu. Čak sam stavio filter ispred tražioca i pokušao naći, ali svjetlost je prejaka da bi išta uspio na brzinu.

S obzirom na vrlo usko vidno polje teleskopa, od lamatanja nema koristi.  Imaš dvije metode.

1. gledaj sjenu teleskopa na tlu. Kada sjena tubusa bude potpuno okrugla, znači da si vrlo blizu. Ukloni okular i filter pa ćeš vidjeti sjajno svjetlo u tom krugu od sjene. To znači da si pogodio Sunce.

2. skini filter s objektiva i gledaj u objektiv (izvana, ne kroz okular!!!) i traži sjajnu "loptu" svjetla koja nastaje refleksijom svjetla Sunca u primarnom zrcalu. To je ono svjetlo koje se reflektira prema sekundaru, onom malom krugu u sredini objektiva. Kada ga ugledaš, polako miči teleskop tako da tu svijetlu loptu svjetla "uguraš" u taj krug u sredini objektiva, znači u sekundar. Zatim stavi dlan iza okulara i provjeri vidi li se svjetlo na dlanu. Ako se vidi, pronašao si Sunce. Stavi filter na objektiv i onda možeš fino centrirati sliku Sunca u okularu.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | SVIJET FOTONA | FLICKR |

Zeleni_Zub

Obavezno sebi napravi solarni filter i za trazioc, solarna folija je prilicno jeftina i lako ti je to slozit

Ako nemas filter na traziocu onda obavezno skini trazioc sa teleskopa dok promatras Sunce, lahko se za**bat pa mahinalno pogledat kroz trazioc i izgubit vid

Ja Sunce nadjem ovom prvom Danijelovom metodom, gledam sjenku teleskopa i kada se poravna onda sam otprilike tu, dalje fino nacilajm sa traziocem
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Lucius

Zeleni, gradnja filtera na tražiocu mi se čini kao odlična ideja, a definitivno ću probati Danijelovu metodu idući put.
Uspio sam kroz tražioc (filter držao ispred njega) bez problema naciljati (jedna fotka dolje) i moram priznati da sam doživio WOW efekt. Baš predobro mi je gledati Sunce. Čak se i jedna pjega blijedo vidi, a oblaci su u tom trenutku prolazili donjim dijelom Sunca. Vjerujem da bi pogledom kroz teleskop Sunce postalo moj omiljeni objekat. *zubo* Čak sam nakon duže muke uspio i teleskopom naciljati, ali dok sam centrirao i fokusirao nekako sam nespretno pomaknuo teleskop i izgubio ga iz vidnog polja. Tlak mi je na 200 skočio. *zli* :-P A zalazak je isto bio super. Ispratio sam ga tražiocem. Na donjem dijelu stabla, malo oblaka...fotka bi bila odlična, ali mobitel nije htio slušat.
Izgleda da sa 25 mm okularom Sunce neće biti cijelo u vidnom polju. Trebat će preći na 32 mm ako se ne varam. Danijel (ili netko drugi sa Makom), ako imaš pouzdanu info koliko mm da Sunce bude cijelo javi. *tu*

Acheron

25mm okular na Maku 127 daje 60x povećanje. Plossl ima prividno vidno polje od 50°, dakle 50°/60x~0.8° stvarnog vidnog polja. Sunce bi trebalo naknap stati u okular.

Danijel

S onim kojim vidiš cijeli Mjesec, vidjet ćeš i Sunce. Ja koristim okular 24 mm Explore Scientific Maxvision 68°. Ima odličnu i kontrastnu sliku.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | SVIJET FOTONA | FLICKR |

Lucius

Ufff...dakle uspio sam sat vremena potrošiti pod zvijezdama. Bilo bi i više da mi noge nisu totalno promrzle. *bu* Uglavnom, samo pozitivne vijesti večeras! Mak je 45 min bio vani na hlađenju prije promatranja. Na početku sam locirao Polaris i htio provjeriti kolimaciju, ali zvijezda je bila preslabog sjaja. Okrenuo sam na puno sjajniju zvijezdu (Alnath mislim). Kolimacija super. Ne vidim nikakvo odstupanje sredine, a "balon" koji je bio vidljiv ranije je nestao. Također zvijezde su bile pravilne u fokusu bez trokuta i flamea kojeg sam vidio prilikom prvog promatranja. Odmah sam okrenuo na Jupiter koji je bio već dosta visoko na nebu, ali dalo se. Predivan prizor. Već na manjem povećanju su se dali razaznati smeđi pojasevi na planetu, a sa 17 mm i barlow to je bilo još izraženije. Također flamea i čudnog odsjaja nije bilo. Gledao sam sve bez naočala što znači da je prvi put bilo do teleskopa i nekolimiranosti, a ne do astigmatizma. Odlično! Nakon kratkog bezveznog lutanja po nebu (sa barlow i 17 mm okularom) skontao sam da se Orion podignuo iznad grada i bilo je idealno za isprobati M42. O da! Nisam mogao ni sanjati da će mi jedna takva blijeda fleka pružiti toliko zadovoljstva. Svijetla, ali itekako vidljiva, a 4 zvijezde su se isticale u središtu (jedna od njih jedva vidljiva). Sve stalo u okular 17 mm i barlow. *pljesk* Jedno od prvih pitanja koje sam imao u glavi: "Kako bi ovo izgledalo u teleskopu puno većeg promjera?" Jel ovo prvi znak aperture fevera? *zubo*
Za kraj sam se vrtio oko Oriona i okolnih zviježđa. Nisam registrirao ostale M objekte u blizini vjerojatno jer sam cijelo vrijeme držao barlow i 17 mm.
Dew shield je odličan. Ne propušta i korektor se nije orosio iako je sve ostalo (teleskop i montaža) plivalo u vodi.
Sad još čekamo Mjesec, a i Saturn bi valjalo uloviti. *ritmika*

Astrobobo

Citat: Danijel  u 24.11.2022. u 15:27:12 sati
Ukloni okular i filter pa ćeš vidjeti sjajno svjetlo u tom krugu od sjene. To znači da si pogodio Sunce.

Mislim da ovakve metode nije pametno javno predlagati. Ne treba puno da čovjeka nešto omete, pa da se zaboravi staviti filter na teleskop. I onda oslijepiš. Doduše, i to znači da si pogodio Sunce. Drugo, kod većih promjera neki jeftiniji okulari mogu zadimiti i spali se plastika. Zato na poklopcima postoji onaj mali otvor promjera 5 cm koji služi za projekciju Sunca.

Evo sad kad je bila pomrčina, u Zagrebu na promatranju je bila jedna djevojka sa staklom za varenje. S obzirom da su bili oblaci, kroz naočale za pomrčinu je slika bila jako tamna, a ona je ponosno dijelila staklo za varenje drugima jer je slika ljepša i "sjajnija". Onda sam pogledao staklo bilo je faktora zatamnjenja 10 umjesto maksimalnih 14. Dakle s time se ni pod razno ne bi smjelo gledati Sunce, ali evo, puno vas je u komentarima i na društvenim mrežama pričalo o maskama za varenje, i to je rezultat. Zar je stvarno tako teško preporučiti i nabaviti naočale za gledanje pomrčine?

Citat: Lucius  u 24.11.2022. u 22:31:26 sati
Ufff...dakle uspio sam sat vremena potrošiti pod zvijezdama. Bilo bi i više da mi noge nisu totalno promrzle. *bu* Uglavnom, samo pozitivne vijesti večeras! Mak je 45 min bio vani na hlađenju prije promatranja. Na početku sam locirao Polaris i htio provjeriti kolimaciju, ali zvijezda je bila preslabog sjaja. Okrenuo sam na puno sjajniju zvijezdu (Alnath mislim). Kolimacija super. Ne vidim nikakvo odstupanje sredine.

Finalna kolimacija se provjerava tako da zvijezda bude tek malo izvan fokusa, da se vidi 3-4 difrakcijska prstena, a u sredini bude mala točkica. I tu definitivno vidiš treba li još kolimacije. Prema fotografiji koju si stavio, čini mi se da treba, ali je blizu.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C, Nikon D5500 mod.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 25.11.2022. u 06:52:02 sati
Mislim da ovakve metode nije pametno javno predlagati. Ne treba puno da čovjeka nešto omete, pa da se zaboravi staviti filter na teleskop. I onda oslijepiš. Doduše, i to znači da si pogodio Sunce. Drugo, kod većih promjera neki jeftiniji okulari mogu zadimiti i spali se plastika. Zato na poklopcima postoji onaj mali otvor promjera 5 cm koji služi za projekciju Sunca.

Evo sad kad je bila pomrčina, u Zagrebu na promatranju je bila jedna djevojka sa staklom za varenje. S obzirom da su bili oblaci, kroz naočale za pomrčinu je slika bila jako tamna, a ona je ponosno dijelila staklo za varenje drugima jer je slika ljepša i "sjajnija". Onda sam pogledao staklo bilo je faktora zatamnjenja 10 umjesto maksimalnih 14. Dakle s time se ni pod razno ne bi smjelo gledati Sunce, ali evo, puno vas je u komentarima i na društvenim mrežama pričalo o maskama za varenje, i to je rezultat. Zar je stvarno tako teško preporučiti i nabaviti naočale za gledanje pomrčine?

Finalna kolimacija se provjerava tako da zvijezda bude tek malo izvan fokusa, da se vidi 3-4 difrakcijska prstena, a u sredini bude mala točkica. I tu definitivno vidiš treba li još kolimacije. Prema fotografiji koju si stavio, čini mi se da treba, ali je blizu.

Ja sam kao mali uvijek koristio masku od varanje za gledanje pomrčine Sunca. Nisam imao problema nikad. Možda je kod mene bilo bolje staklo? *he*

Vidjela mi se točkica u sredini zvijezde. Međutim, u pravu si da kolimacija nije skroz perfektna. Sad sam opet provjerio i trebalo bi pod 90 prema dolje gurnuti. Nisam siguran da to malo kvari sliku, ali eto...opet ću prčkat da bude 100% ako je ikako moguće.

Lucius

Citat:Nisam siguran da to malo kvari sliku, ali eto...opet ću prčkat da bude 100% ako je ikako moguće.

Dakle, 100% kolimacije nije moguće. Sve sam sje*o. Gore nego je bilo prvi put. *zli* PDF ima smisla slijediti jedino ako su svi šarafi podjednako ili slično već tvornički stegnuti, a ovako nema šanse jer ponavljanjem postupka dođe se u situaciju da su neki previše stegnuti i ne ide dalje.
Sad ću ih doslovno sve olabavit i krenut ponovno i pokušat vratiti kako je bilo jučer. Slika mi je bila super i nema smisla tražiti dlaku u jajetu i težiti perfekciji. Na kraju krajeva ovo nije teleskop malog f broja i malo netočnosti neće utjecati na kvalitet.

Lucius

Ni makac više...Večeras nakratko provjerim je li sve oštro i lijepo kao jučer. :-)

Astrobobo

Citat: Lucius  u 25.11.2022. u 12:50:20 sati
Ja sam kao mali uvijek koristio masku od varanje za gledanje pomrčine Sunca. Nisam imao problema nikad. Možda je kod mene bilo bolje staklo? *he*

Kad vidim komentar koji počinje s "ja", odmah ga odbacujem. "Ja" nije pravilo koje vrijedi za sve ljude. Kao što ni sve maske za varenje nemaju jednaku propusnost. Treba biti svjestan da ove rasprave mogu izletjeti na tražilicama kad ljudi guglaju prije gledanja neke pomrčine. Doslovno sam napisao primjer da je žena došla s maskom faktora 10 i okolo svima posuđivala staklo jer se "bolje vidi". Sad imamo deset ljudi koji su zapamtili da se s tim staklom "bolje vidi", pa će pred sljedeću pomrčinu svaki od njih reći još barem deset ljudi da si uzmu staklo za varenje, i eto ti. Ali "ja" nisam imao problema nikad. Dovoljno je da jedna osoba napravi neku glupost i ošteti si vid.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C, Nikon D5500 mod.

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Porst Super-Tele 3.5/200, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

🡱 🡳