Gle, kupiš onu malu pumpicu sa četkicom na njoj. Pumpicu ne koristiš jer ćeš njome samo upuhati goleme količine prašine i gume. To se naročito dobro vidi kad čistiš čip kamere. Ja sam to jednom napravio i popi*dio kad sam vidio što se dogodilo. Imao sam 10 puta više smeća od onoga koje sam trebao očistiti. Znači, skineš tu četkicu s pumpice i njome onda čistiš prašinu sa stakla, kako okulara tako i objektiva. Ona je fina, mekana i neće oštetiti ništa.
Ja planiram očistiti objektiv svojeg MAK-a 127 jer se tijekom godina skupilo prašine koja se zapekla. Ono, ima malo prašine, pa se uhvati rosa i to ju zacementira. I dalje je sve OK ali me to počelo smetati. Nabavio sam destiliranu vodu i onu bocu s prskalicom za cvijeće i slično. Uzmeš vatu, nakvasiš grumen i polako "tapkaš" po objektivu sve dok se ta prašina ne otpusti. Naprskaš objektiv i pustiš da se to sve ocijedi van. Vatom ponavljaš postupak dok se sve ne ispere. Bez nekakvih velikih struganja po objektivu. Ako se nešto jako zapeklo ili imaš masnu mrlju, to "otpustiš" vatom koju uroniš u vodu s nekoliko kapi likvija ili sličnog tekućeg deterdženta. Na kraju to sve ispereš destiliranom vodom i obrišeš, bolje rečeno tapkaš bez povlačenja mekanom pamučnom krpicom, može recimo isprana potkošulja. Ona ne otpušta dlačice mada koja dlačica ne smeta.
Okulare redovito održavaš tom četkicom, njome čistiš okulare iznutra, a izvana vatom i destiliranom vodom s malo deterdženta jer se vanjski dio stakla najbrže zamasti od trepavica oka. To je u slučaju da su baš jako masni ili prašni. U okularu se prašina jako primjeti jer se nalazi vrlo blizu fokusa, za razliku od objektiva. Po noći se to toliko ne vidi zbog malo svjetla, vidi se kad promatraš Mjesec, a odlično se svaka trunčica vidi kad promatraš ili snimaš Sunce. Zato ja okulare držim uvijek čistim jer mi strašno ide na živce kada vidim točkicu ili krofnicu koja nije dio Sunca.
Posebno kameru držim čistom jer se na snimcima sve odmah vidi i tada trebam dodatnu obradu da ih eliminiram. Uglavnom, samo polako i nježno, ništa ne struži, ništa ne povlači jer ako zrnce prašine potegneš po objektivu, nastat će sitna ogrebotina koju više nećeš moći popraviti. Samo tapkanje i ispiranje. Okulare i kamere držim OBAVEZNO u onim najlonskim vrećicama.