AstroForum - forum za astronome

[- ASTROFOTOGRAFIJA -] => ASTROFOTOGRAFIJA BEZ TELESKOPA => Autor teme: Astrobobo - 09.09.2019. u 22:54:03 sati

Naslov: Biševo
Autor: Astrobobo - 09.09.2019. u 22:54:03 sati
Sve sam nešto pisao na FB, a nikako da stavim ovdje jer zapravo još nisam ni dovršio sve fotke...ali ako ne krenem, neću ih postavit nikad  *zubo* Uglavnom, bio sam pozvan na Biševo na mjerenje kvalitete noćnog neba u sklopu inicijative "Spasimo Biševo" da se otok zaštiti, odnosno proglasi značajnim krajobrazom ili parkom prirode. Tijekom tri noći nebo je mjereno SQM uređajem koji snima svakih par minuta i interno bilježi mjerenja. Taj uređaj ćemo staviti na Petrovu goru, a ovo je bila dobra prilika za probu. Mjerio sam i s ručnim SQMom bez leće, i rezultati su bili vrlo slični.

Dok je SQM mjerio, ja sam malo fotkao širokokutne pejzaže. U tri noći uspio sam iskoristiti samo dvije jer su se treću navukli tanki oblaci. Nije bilo baš najsretnije odabrano vrijeme jer je dosta brzo nakon mraka izlazio Mjesec, no svejedno je bilo vremena za fotkanje. Prvu noć, 21. 8., imali smo i mini star party. Klince je trebalo nagovarati da se upute po mraku pješke na uzvisinu iznad uvale Porat gdje smo bili smješteni, ali kad su bacili pogled na Saturn, nastalo je oduševljenje  *zubo* Pomagala mi je i kćer Una koja je hrabro koračala makadamom usprkos tome što je par dana prije stala na ježa  *šok*

Zbog kratkog vremena, tu noć samo okinuo tek dvije usputne fotke, ali je bilo prilično impresivno vidjeti Mliječni put koji je gotovo dopirao do samog mora. SQM je mjerio 21.72 (podaci su na lightpollutionmap.info).

Sve fotke su sa Nikonom Z6 i 14 mm Samyang. Ekspozicije 30s, kombinirano nekoliko komada u Sequatoru. ISO 800, u raw konverziji boostan +2EV.

Ovdje u attachu  je pogled malo iznad uvale Porat.
Naslov: Odg: Biševo
Autor: Astrobobo - 09.09.2019. u 23:01:28 sati
Evo i druga fotka iste večeri, malo kasnije sam skužio da se u moru vidi odbljesak Jupitera. To je bilo stvarno za past na gujscu!

Međutim, iako je Biševo super za širokokutne fotke, za astrofoto kroz teleskop definitivno nije. Nije lako transportirati opremu jer samo jednom dnevno vozi manji brod, nema auta na otoku (ne računam olupine), a uvale su dosta zatvorene. Praktičnije bi bilo s Visa.
Naslov: Odg: Biševo
Autor: ivo555 - 10.09.2019. u 00:04:49 sati
Krasne kompozicije Bobo.  *pljesk*
Naslov: Odg: Biševo
Autor: Zeleni_Zub - 10.09.2019. u 00:11:15 sati
Ovo su vec boje kako treba  *pljesk*

Bas lijepe fotke
Naslov: Odg: Biševo
Autor: Frenki - 10.09.2019. u 00:18:19 sati
 *gj* *pljesk*
Naslov: Odg: Biševo
Autor: MrWorf - 10.09.2019. u 00:27:10 sati
Sjajno Bobo!  *tu* *pljesk*
Naslov: Odg: Biševo
Autor: Astrobobo - 10.09.2019. u 06:58:04 sati
Hvala, ali ne smatram fotke baš nekim spektalom, kadar je bezvezan jer smo bili gdje smo bili i nisam mogao birati  *zubko*

Drugu noć smo išli fotkati (lokalni Stipe i ja) u mjesto Polje ili Poje kako ga zovu lokalni. Mjesto je na uzvisini u sredini otoka. Dobra lokacija za fotkanje, zgodne stare kamene kuće i jedna užasna živina lampa koja bliješti i uništava doživljaj...a u mjestu nitko ne živi! Nisam još obradio sve fotke, pa evo za sad samo par komada. Prva je s 24 mm objektivom, kratki star trailsi s pogledom na Komižu u daljini. Druga je širokokutnija, u prvom planu je škola koja je tamo nekad radila, a sad se od nje planira napraviti posjetiteljski centar za posjetitelje Modre špilje. Možete si misliti kako bi to izgledalo, jer javna rasvjeta ne gine...a za nikog živog, doslovno. Fotkano je točno kad je Mjesec izlazio, pa nisam siguran svijetli li to Mjesec ili su stavili reflektore kod Modre špilje koja je u tom smjeru.

Nebo te noći je bilo 21.60, navlačili su se neko tanki oblaci i transparentost je pala, ali svejedno je bilo lijepo, najviše zahvaljujuči tome što je horizont čist, pa je nebo mračno i na malim visinama. Usput, vidine na prom postu kod fotke refleksije Jupitera u daljini desno kupolu svjetlosnog onečišćenja? Detektivski na Facebooku su otkrili da je to Pescara, udaljena 160 km.
Naslov: Odg: Biševo
Autor: stipe - 10.09.2019. u 10:04:59 sati
Odlicno bobo!  *gj*
Naslov: Odg: Biševo
Autor: ignoro - 10.09.2019. u 14:18:28 sati
Vrh, nema ljepšeg doba za bit na bilo kojem otoku, a kamoli Biševo... Slike su odlične  *tu*
Naslov: Odg: Biševo
Autor: Boski - 10.09.2019. u 23:23:21 sati
Inspirativno!  *pljesk*
Naslov: Odg: Biševo
Autor: zac - 11.09.2019. u 11:47:19 sati
Super slike. Za one koje vole ić autom, Vis je dobar izbor, prije par godina smo bili tamo i mjerili slične vrijednosti. Nismo prošli cijeli otok, aliveć u blizini grada Visa ima dobrih mjesta do kojih se može doći asfaltom, ili dobrim makadamom.

Naslov: Odg: Biševo
Autor: Adri - 17.09.2019. u 16:28:38 sati
Evo i druga fotka iste večeri, malo kasnije sam skužio da se u moru vidi odbljesak Jupitera. To je bilo stvarno za past na gujscu!
E a meni nisu vjerovali kad sam rekao da sam na La Digue vidio odbljesak u moru i jupitera i alfe centauri.
Od jupitera je doslovno skakao u facu.

Ono ko od malog svjetionika.
Pala je bas kisa i nebo je bilo fantasticno, eta carinae se doslovn vidjela do zalaza za horizont.


Nikad necu zaboraviti onaj prizor sjajnog dijela Mlijecnog Puta i Juznog Kriza uz tutnjavu valova.