AstroForum - forum za astronome

[- ADMINISTRATORI -] => OBAVIJESTI ADMINISTRATORA => Autor teme: AstroForum - 20.05.2018. u 20:29:49 sati

Naslov: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: AstroForum - 20.05.2018. u 20:29:49 sati
Da preduhitrim neka od pitanja i nejasnoća vezanih za AstroForum. ;)

Ovo je potpuno nova instalacija foruma. Stari Astroforum koji možete pronaći ovdje (http://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php), bio je star 14 godina, u sebi je imao puno zakrpa i više se nije mogao nositi sa svojim godinama. Stoga smo odlučili sagraditi novi forum koji je nastavak starog foruma, a stari forum sada služi kao arhiv svih naših prošlih aktivnosti. On je pravo bogatstvo informacija i korisnih savjeta, stoga ga svakako koristite kao izvor znanja.

Tu su, u odnosu na stari forum, uvedene neke novine. S obzirom da su na starom forumu postojali rankovi i oznake fukcija koje nisu ništa smisleno značile, ovdje su se te oznake i nazivi promijenili. Pa ako nekoga zanima kako se stječu nove oznake i što one znače, evo vam ispod slikovnog objašnjenja koje će vam objasniti kako stvari stoje.

Nazivi oznaka su uzeti po imenima prirodnih satelita u Sunčevom sustavu. Počinjemo s Mjesecom, idemo do Marsa, Jupitera, Saturna, Urana, Neptuna pa sve do patuljastog planeta Plutona. Osim toga, tu su i oznake funkcija članova foruma koji se brinu o forumu pa i njih možete ovdje vidjeti.

Administrator je vlasnik AstroForuma i njegove oznake i boja su jedinstveni, onačeni crvenom bojom u nazivu. Moderatori foruma su članovi AstroForuma kojima su astroforumaši dali povjerenje da se brinu o forumu, njihov je naziv ispisan plavom bojom. Bivši moderatori i osobe od značaja imaju naziv Važna osoba te također imaju posebne oznake, a imena su im ispisana smeđom bojom.

Kako bi se izbjegla zbrka, ovdje su vam prikazane sve oznake koje imate i koje ćete imati kako budete bili aktivni.

Maksimalna i preporučena veličina avatara koje možete staviti je 120 x 120 piksela.

Možete staviti svoje ako ih imate, a ako nemate, u ponudi su vam gotovi forumski pa si izaberite koji vam se najviše sviđa. *:-)

Kako vidite, gotovo je s likovima iz crtića i bezveznim nazivima koji ništa ne znače. Sada igramo ozbiljno. *oko*

Prva novost koju ste vjerojatno primijetili je Chat ili ShoutBox. Izrazili ste želju da ga imate, pa eto, sada ga imate, valjda će vam biti od koristi. Chat se osvježava automatski svakih 8 sekundi, ako nekoga zanima i taj tehnički podatak.

Naravno, i ovom forumu možete pristupati putem Tapatalka. Naziv mu je isti kao i starom forumu jedino što ćete ga prepoznati po plavoj slici na kojoj je sunčani sat Sagitta Borealis.

Jedino što još nedostaje ovdje je mogućnost pregledavanja videa sa YouTubea. Nadam se da će i to biti riješeno uskoro.

Eto, osjećajte se ugodno na novom AstroForumu! *mah*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 22.05.2018. u 00:58:58 sati
Kada budete pokušali slati privatne poruke jedni drugima, AntiSpam opcija će vas gnjaviti s potvrdom. Budite strpljivi, to će vas tražiti prvih 6 puta, nakon toga vas više neće gnjaviti. Ta je opcija uključena kako bi se spriječilo spamere ili spam skripte, koji eventualno dođu ovdje, da vas zatrpavaju kojekakvim neželjenim porukama. Iz iskustva znate da se takvi tu ne zadržavaju dugo, no ako nema mene ili moderatora tog trenutka ovdje, imat ćete barem nekakvu minimalnu zaštitu od spamanja u porukama, dok netko od osoblja s ovlastima foruma ne odreagira.

Također, Zatvoreni forum je isto tu, no kao i na starom forumu, otključat će vam se nakon što pređete sa statusom u kateogoriju Phobos. Dakle, pišite i budite aktivni, to je u vašem interesu. ;-)

Tu se nalazi i jedan korisnički račun pod nazivom proba. Njega možete koristiti i prijavljivati se njime na AstroForum da vidite što članovi koji nisu aktivni, dakle oni koji ništa ne pišu, vide o vama kada se logiraju na forum. Pomoću njega možete vidjeti i usporediti, kako budete napredovali nakon što prijeđete iz početnog statusa Mjesečar u viši, postavke vašeg računa i vidljivost pojedinih dijelova foruma. Password za probu je testiranje pa vas molim da ga ne mijenjate kako bi ga i drugi mogli koristiti. Ako ga netko promijeni, javite pa ću ga vratiti.

Tu je i još jedan administrator pod nazivom AstroForum. Vidjeli ste njegove postove. On će služiti kao službeni backup u slučaju da se ja ne mogu ulogirati iz nekog razloga. Osim toga, on će "amenovati" objave i neke tehničke odluke, onako, službeno. Moderatora trenutno nemamo ovdje, taj dio će se odraditi kada stari Astroforum budemo zatvorili.

Što se tiče kategorije HMM - Hrvatska meteorska mreža, taj dio je nedostupan svima, kao i na starom Astroforumu, koji nisu izrazili želju da ju prate. S obzirom da smo u procesu prebacivanja ovdje, molio bih ljude koji se budu ovdje registrirali, da mi samo pošalju poruku s naslovom ili tekstom HMM i ja ću im odobriti ulazak u taj dio foruma. Svi od njih koji su tamo na starom forumu, i dalje će moći pregledavati HMM na starom forumu. No, sve nove rasprave o toj tematici biti će ovdje, pa se i oni trebaju registrirati tu. Ispričavam im se svima na tome i gnjavaži, no nema drugog načina da ih prebacimo tu. Kao i svi mi, i oni će morati proći tu proceduru. Sve drugo im ostaje isto. Dakle, tamo postoje pravila koja vrijede za taj dio njihovog foruma i sve je objašnjeno u njima.

Eto, to su za sada sve novosti. *oki*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: bojan - 23.05.2018. u 23:44:53 sati
Jedna sitna stvar me je smetala na starom forum, ali nisam htio potezati...
Medjutim, i opet je tu i na novom forumu... pa spominjem:

" Tema: Teme na starom forumu  (Posjeta: 20 vremena) "

Ovo je trebalo biti "Posjeta: 20 puta)"
Ocito je to doslo kao doslovni prijevod sa Engleskog... "time" je vrijeme, "times" su "vremena".. , medjutim,  "(how many) times" znaci "(koliko) puta", a ne "(koliko) vremena"

Mozes li to ispraviti?

Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 23.05.2018. u 23:54:18 sati
Već sam to objašnjavao (https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=64.msg86#msg86), mogu ali neću. :-)
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: bojan - 24.05.2018. u 00:06:08 sati
OK  *šešir*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 26.05.2018. u 20:34:47 sati
Od danas ovdje imamo tri Moderatora foruma: Beorn, Zocky i MrWorf. *šešir*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 27.05.2018. u 00:40:32 sati
Evo još malo novosti. :-)

Otvorio sam na forumu novu kategoriju - OBJAVLJENO NA ZVJEZDARNICI

U toj se kategoriji nalaze tri cjeline u kojima će se automatizmom objavljivati teme kako se budu objavljivale na Zvjezdarnici.

Prva je NOVI ČLANCI NA ZVJEZDARNICI i u njoj će se prikazivati naslov i podnaslov članka koji bude objavljen na Zvjezdarnici.

Druga je ASTRONOMSKA SLIKA DANA i u njoj će se prikazati koja je vaša astrofotografija objavljena na Zvjezdarnici kao Astronomska slika dana. Na taj način će se i ovdje na AstroForumu svakodnevno popularizirati vaše fotke koje ste postavili u AstroGaleriju Zvjezdarnice, a njihovi autori će imati priliku pratiti koja njihova fotka je tog dana Astronomska slika dana. *da*

Treća je NAJAVE DOGAĐAJA OBJAVLJENE NA ZVJEZDARNICI i u njoj će biti prikazane sve najave raznih događanja koja su ljudi, čitatelji, prijavili na portalu Zvjezdarnica. Tako da ćete i na taj način imati priliku biti obaviješteni o raznim događanjima koja se pripremaju. To je još jedna informacija više uz ove forumske kalendarske najave koje vi ovdje budete objavljivali.

Svi ti događaji će se objavljivati automatski putem RSS agregata, feeda, kako god ga nazvali, a kao autor će pisati RSS feed. Neka vas ne zbunjuje ono što ispod njega piše Gost. Nitko nije došao kao gost i šarao vam po forumu. *zubko*

Naravno, sve će te teme biti otvorene za komentiranje tako da ako budete imali potrebu komentirati objavljeno, možete to slobodno činiti. Ujedno, to će smanjiti potrebu da se u onu rubriku za obavijesti koja se vrtila na vrhu foruma, objavljuju te vrste obavijesti. A i meni će olakšati život. :-D
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 27.05.2018. u 06:00:15 sati
Evo, dodao sam vam desno i gumbiće za brzi skok gore i dolje na stranici, da vam skratim umor na prstićima ili ruci. *:-P
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 28.05.2018. u 15:16:48 sati
U gornji izbornik sam vam dodao rubriku Naši servisi. U njemu možete pronaći brze linkove prema Zvjezdarnici, AstroGaleriji, starom AstroForumu i najavama događanja koje će se prikazivati na Zvjezdarnici. *tu*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Danijel - 23.08.2018. u 04:27:02 sati
Kategorija PLAVI PLANET do danas je ostala potpuno prazna. Smatrate li da nam treba ili ne, jer je očito da nema baš nekog zanimanja za nju? *jok*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: MrWorf - 23.08.2018. u 05:36:07 sati
Mislim da bi je trebalo ostaviti, budem ja sutra nekaj tam napisao ak ne zaboravim  *he*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Zocky - 23.08.2018. u 22:06:26 sati
Nek ostane još neko vrijeme.
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Beorn - 28.08.2018. u 12:06:42 sati
Slažem se. Bit će stvari i našoj zemljici. Iako je i neptun plavi.

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Arkturus - 28.08.2018. u 12:53:02 sati
Naš planet je plavi samo odozdo. Odozgo je sve drugo samo ne plavi.
Znači ovo je rubrika o Neptunu. *zubko*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: veljac - 28.08.2018. u 14:12:01 sati
Naš planet je plavi samo odozdo. Odozgo je sve drugo samo ne plavi.
Znači ovo je rubrika o Neptunu. *zubko*

A ja živio u vjeri da je ovo autentično:

(https://img.purch.com/h/1400/aHR0cDovL3d3dy5zcGFjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA1Mi8yNDcvb3JpZ2luYWwvZWFydGgtbW9vbi1waG90by1scm8uanBn)
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Boski - 28.08.2018. u 14:38:39 sati
Mjesec je ravna ploča!
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Arkturus - 28.08.2018. u 15:27:11 sati
A ja živio u vjeri da je ovo autentično:

Aha, ti misliš da bi tako vidio odozgo?
Sad, da si borg možda i bi. Ovisi o očnom usatku. Mogo bi možda nabrijati i crvenu za oceane.
No slike za popularnu objavu moraju biti lijepe, divne, krasne.

Mjesec je ravna ploča!
Pa da. Zašto su svi zapeli za Zemlju? *zubko*
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Acheron - 30.08.2018. u 14:23:46 sati
Mjesec je ravna ploča!

slažem se! evo gledam mars stalno i izgleda mi kao novčić, a ne kugla
Naslov: Odg: Neke činjenice o ovom forumu
Autor: Miro1 - 30.08.2018. u 14:45:19 sati
slažem se! evo gledam mars stalno i izgleda mi kao novčić, a ne kugla

Ne gledaš ga dovoljno dugo. Moraš i po danu gledati, pa ćeš vidjeti kuglu.