[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > KAMERE

TinyMOS NANO1 astrofotografska kamera

(1/2) > >>

guest:
Slucajno nekako naletio na ovu, kako oni kažu, astrofotografsku kameru. Dakle u postu linkano ispod, brane to što kamera ima mali senzor (1/2.3") i tvrde da zbog tih nekih svojstava te kamere(objasnjeno u blog postu) sa ovom kamerom su potrebne ekspozicije 25 puta kraće nego sa f10 prilikom fotografiranja sa teleskopom, sta znaci da umjesto 5 minuta je dovoljna ekspozicije od 12 sekundi. Ujedno tvrde da je super za light polution. Meni ta prica bas i ne drzi vodu, pogotovo u nedostatku slika, ali me bas zanima sta vi pametniji i iskusniji od mene mislite o tome?


https://www.tinymos.com/nano1-design/2018/10/19/nano1-astronomy


E da cijena je 500 usd, trenutno na indiegogo 2500kn

Dag:

--- Citat: Vulisha - 08.07.2019. u 21:59:00 sati ---... i tvrde da zbog tih nekih svojstava te kamere(objasnjeno u blog postu) sa ovom kamerom su potrebne ekspozicije 25 puta kraće nego sa f10...

--- Kraj citata ---
Logika im je kriva jer povezuju crop factor s f/brojem. To jednostavno ne stoji i nije istina.

Za LP kažu čini mi se samo da ju je lakše odnijeti na tamnu lokaciju.

guest:
Jap jap za LP kazu samo da je lako odnjeti, to sam ja krivo nesto skuzio

Evo taj dio mi je ono skroz nejasan

--- Citat: ---NANO1 with telescopes: 25 times brighter
NANO1 is such a small camera, it is possible to mount it in what’s known as a “prime focus” position on Schmidt Cassegrain telescopes greater than 5" inches. In such a configuration, we get the full light collecting power of the telescope.
A relatively small Celestron C5 telescope in prime focus clocks in a 254mm F/2. After the 5.5x crop factor, we get roughly 1400mm equivalent filed of view on the NANO1. That is slightly more zoomed in than 1250mm focal length from the rear using a full frame sensor. It is a whopping 25 times brighter than the F/10 from the rear. A 5 minute exposure can be reduced to 12 seconds.

--- Kraj citata ---

Dag:
Ok, zamisli sliku u fokusu f/10 instrumenta. Da bi ju fotografirao imaš 2 senzora istih karakteristika (recimo), samo je jedan 1/4 površine većega, odnosno stranica mu je 1/2 stranice većeg senzora. Misliš li da bi zbog toga što je manji trebalo mijenjati ekspoziciju? Ne. Ali imaš efekt užeg kadra koji se zove crop faktor. To je isto kao da sliku većeg senzora cropaš u obradi.
E sad, ako na malom senzoru želiš imati isti kadar kao i na velikom, onda ti treba instrument dvostruko kraćeg fokusa koji stvara dvostruko manju sliku i onda tvoja ekspozicija ovisi o f/broju tog instrumenta (odnosno o otvoru objektiva). Ako je f/10 bit će ekspozicija ista kao i prije, a ako je f/5 bit će 4x kraća.
Ekspozicija ovisi o f/broju bez obzira koliki je senzor (ako govorimo o sličnim senzorima). Tu mogu postojati neka odstupanja ovisno o konstrukciji skopa, kvaliteti optike i sl.
Ne znam jesam li to dobro objasnio ...  *he*

guest:
Aha, znači kad imaš isti kadar na malom senzoru znači da si akumulirao X puta više fotona, po recimo mm2, nego što bi akumulirao na velikom senzoru.

Ako sam ja dobro skužio  *he*  *pljesk*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju