Autor Tema: Astronomska promatranja g. Tomislava Urbana  (Posjeta: 424 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Astrobobo

 • Atlas
 • **
 • Postova: 931
 • Spol: Muški
 • Teleskop centar
  • Astrobobo web
Astronomska promatranja g. Tomislava Urbana
« u: 11.09.2019. u 11:01:59 sati »
Bok ekipa,

u Teleskop centar mi je u nekoliko navrata dolazio g. Tomislav Urban sa svojim popisima promatranih objekata s raznim teleskopima. Nedavno mi je došao s molbom da objavim njegov katalog promatranih objekata, s popratnim tekstom. G. Urban je i prije dolazio u TC dok je tamo radio Vedran, i koliko vidim iz teksta, Vedran ga je potaknuo da sistematizira svoja promatranja. Lijepo je vidjeti da ima još strastvenih vizualnih astronoma amatera  ;-)

U nastavku šaljem tekst kako mi ga je dao g. Urban, s tablicom promatranih objekata u prilogu. Uživajte!
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP & 10x50 PCF WPII, Lunt 60mm, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, ZWO ASI 290MC, Nikon D5100 mod.

Offline Astrobobo

 • Atlas
 • **
 • Postova: 931
 • Spol: Muški
 • Teleskop centar
  • Astrobobo web
Odg: Astronomska promatranja g. Tomislava Urbana
« Odgovori #1 u: 11.09.2019. u 11:13:54 sati »

Ovo su moja promatranja koja sam prikupio tijekom svoje dugogodišnje aktivnosti. Pokušao sam to srediti i katalogizirati na način koji  je meni  odgovarao , koji  možete ili prihvatiti ili ne , ali situacija je takva kakva je . Postojala je dilema na koji način mogu predstaviti ovu moju prvu prezentaciju na mreži ali nisam se mogao dosjetiti nikakvom boljem rješenju .

Instrumenti koje sam koristio su slijedeči :

1. Dvogled 8x30 zeiss
2. Dvogled 7x50 ruski
3. 60/700 kineski  refraktor
4. 135/700   – home made by ŽAC
5. 250/1080 – home made by ŽAC

Kineski  60/700 je refraktor kupljen  u  jednom našem trgovačkom centru koji  me je zaista iznenadio svojom kvalitetom izrade i optičkim karakteristikama , fokuser promjera  31,75mm  i nišan sa nitnim križem i  2 okulara , mislim da su modificirani ramsdeni , nisam raskapao , ti kinezi zbilja mogu svakakva čuda napravit , bolje se ne petljat u to , barlow 3x koji nije baš nešto kvalitetno  ( dođe mu kao ukras), ma nije važno ako je jedna komponenta loša  ,  bitno je da osnova funkcionira .  Marka proizvođača nepoznata ( original pakiranje gdje je bar nešto pisalo,  bacila je moja žena drito u smeće ) , lijepo je došla nadležna služba  i otpeljala sve to u meni nepoznatom pravcu  ,  nevjerojatno je kako neki previše ozbiljno shvate akciju ekološke osviještenosti  , kada sam vidio što se dogodilo  dobio sam slom živaca ) .

A sad ono nešto posebno , reflektor newton 135/700 izašao iz ruku našeg poznatog  samograditelja gosp. Andreić  Željka , koji  si  je ,  po mojem mišljenju uložio dosta truda da bi napravio takvo nešto . Kvaliteta optike je nešto sa čime si uopće ne treba razbijati glavu . Po tom pitanju mislim da je sve jasno . Prilikom prvih testiranja teleskopa došlo je do nekih problema sa kolimacijom , ali to sam uspio riješiti nakon 10 minuta gombanja . Naime , zatežem  ja te šarafe malo lijevo , malo desno i oštre slike nema pa nema , i onda na kraju kada me je strpljenje već napustilo , iz očaja pritegnem zadnji šaraf  i slika je postala perfektna  . Ne ,  ne šalim se , tako je zbilja ispalo , ni sam nisam mogao vjerovati da je takvo nešto moguće . Neki put  i mene malo sreće može zahvatit.

Kvaliteta aluminizacije je malo drugačija priča . Vjerujem da je ŽAC uložio sve svoje napore da stvari ispadnu kako treba , ali alumizacija baš nije ispala kako je on očekivao , naime , aluminizaciju je radio netko drugi . Koliko je meni poznato , ŽAC  je nešto pokušao napraviti  sa projektom aluminizacije na svoju ruku i kada je shvatio  koje sve komponente treba nabaviti , prikupiti , sklepati , vjerojatno je uvidio da neke stvari baš ne ispadnu u skladu sa očekivanjima , pa se dosjetio da sva ta skupljena sredstva uvali nekom drugom . Našao je neku ekipu kojoj  je to isproručio , ekipa otišla sretna i zadovolj(e)na .... neka im je sam bog na pomoći . Nadam se da će ta ekipa smoći snage  i financijska sredstva te nastaviti njegov eksperiment .

Sve se svodi na to da zrcalo promjera 135mm ( s obzirom na slabiju aluminizaciju ) daje efekt  kao da promatram sa 100mm .
Do te vrijednosti sam došao usporedbom raznih parametara i usporednim promatranjima . To bi otprilike značilo da promatranja sa  135mm morate uzeti sa nekom dozom rezerve jer  mogučnosti  tog  promjera nisu do kraja iskorištene . Prihvatite činjenicu da sam svoja promatranja ipak naveo kao promatranja sa 135mm , iako je stvarna slika da je promatrano sa  100mm . Neki od vas će se zapitati zašto nisam poslao nekom zrcalo na dodatnu aluminizaciju , mogu samo odgovoriti da se nisam htio izlagati nekim rizicima , npr. pošaljem i to mi se ne vrati  , pošta zatrpana svim i svačim , postoji mogučnost da se pošiljka zagubi , vrlo mi je  osobno vrijedna , pokušat ću na drugi način . Sada sve nade polažem u to da se konačno probudi  ona ekipa koja je trebala nastaviti rad gosp . Andreića  koji je pokreno amaterski  projekt aluminizacije kod nas .

Teleskop 250/1080 je newton reflektor na dobson montaži , isto u izvedbi gosp . Andreića , vrlo prakične konstrukcije , sve nešto obrađeno iz drva , nosač primarnog ogledala zgodno riješen , sekundar isto tako   a fokuser je pravo umijeće . Kvaliteta optike je  kao po običaju na očekivanoj razini  ,  ali zanimljivo da je ovaj puta aluminizacija vrlo dobra . Vjerojatno je malo pritisnuo majstora da se malo više potrudi .

Promatranja koja su ispod navedena su stvarna i realno opisana , nema nikakvih dodavanja i uljepšavanja . Neki  će se iznenaditi sa činjenicom da sam sa nekim instrumentom vidio tako slabo ili loše ali stvar je u tome da sam neka promatranja vršio u tzv. nemogučim uvjetima  (npr . granična vidljiva magnituda u zenitu je 4.5m , nebo sivo , svijetlosno zagađenje izvan svakih granica ) a ja uporno forsiram i bilježim promatranje , ma nije bitno , ipak sam vidio , kad naiđem na bolje uvjete bit će korekcija . Puno objekata vidio sam na desetke puta  a neke samo jedanput . Smanjio sam opis na najbolju impresiju .

Promatranja su vršena iz dvije lokacije , Marija Bistrica i otok Hvar . MB je postala lijepo okupana sa svjetlosnim zagađenjem , na čistom jugu imam Zagreb ,... piši kući propalo... , prije dvadesetak godina situacija je bila puno povoljnija , nigdje svijetla  , mrak potpuna milina , ali eto stvari idu naprijed....

Hvar se donekle drži , ...ali ...tamo kao da su poveli neko natjecanje u tome ko će više lampi postavit  , i postavljaju na nekim potpuno  nepotrebnim mjestima  ,  tako da su i tamo mogučnosti kvalitetnog promatranja postale dosta ograničene . Nekoliko puta mi je palo na pamet da se odmaknem malo dalje od tih nepovoljnih okolnosti , ali mi se je zarezala u pamčenje jedna zgodna situacija koju mi je spomenuo gosp. Vrhovac u kojoj se je osobno našao i iskusio . Tražeći najpovoljniju lokaciju usred mrklog mraka naletio je na čeku ( to je ono kad lovci vrebaju nešto što žele uloviti , a ni sami ne znaju što bi moglo naletjet ) , i naletio on , ... pukom srećom nije ga upucao . Neznam šta bi rekao , ali Vedran kao da ima ili preveliku sreću ili se radi o nečem drugom , ali takvo mi zadovoljsto nije baš poželjno , prema tome ,  odustao sam od nekih izleta u neistraženim krajevima . Da ne spominjem  razne vrste drugih opasnosti  (imigranti ,  komarci , osinjaci , pčelinjaci , mravinjaci ,  zvijeri , zmije ,  itd..itd .. ) .

U jednom neformalnom razgovoru sa gosp. Vedranom Vrhovcem ( ako vam nije poznat , to je onaj koji voli crtati ), zamolio sam ga da pogleda moj početni rad sa posebnim osvrtom na izradu kataloga.

Gleda on ,  gleda ,  i vidi da je moj katalog pun praznina ( rupa ), sve to neki križići i prazna polja , to je njemu nešto malo čudno . E , pa sad stvar je u tome da ja imam malo drugačiji pristup , za razliku od njega  (on popunjava sve rupe  , ma dobro , ako ga to veseli  , svako ima svoje) , promatrano obilježim križićem , a ono što nisam vidio ostavljam praznim . Rupe ću popuniti  kad (ako) stignem .

Promatrao sam još bar stotinu objakata koji nisu u katalogu . Napravio sam jednu početničku kardinalnu grešku , nisam zapisivao  viđena promatranja . Mogao sam to ubaciti u katalog , ali nije mi primjereno ubacivati nešto po sjećanju , ne bi bilo korektno ni prema sebi  , a osobito ne prema vama .

Sva  promatranja sa 250mm teleskopom su napravljena u MB . Uvjeti dosta loši  , vidljivost oko 4.5m a možda do 5.0m maksimalno . Promatranja sa 60/700 i 135/700 napravljena su na Hvaru , vidljivost u rasponu  4.5 – 6.2 m . Dvogledi  su na jednoj i drugoj lokaciji . Dvogled  7x50 korišten je u MB , A 8x30 na Hvaru .

Ako pogledate moj katalog zamjetit ćete da u promatranju sa dvogledima 6x30 i 7x50 nisu upisana promatranja npr. M 31 , M 42 ,  M 44 . Vidio sam ih ma neznam koliko puta ali nisam zapisao , neke stvari se naprosto dogode , bio sam očaran vizualnom impresijom . Ista stvar se može primjetiti kod promatranja sa 250mm reflektorom  NGC 6207 u blizini M 13 , tu blijedu flekicu sam uvrstio kao promatrano , a M 13 izostavio , bio sam naprosto očaran pogledom na M 13 i tu prića završava .

Moje mišljenje o adaptaciji oka na tamu , jedna vrlo bitna komponenta kada se promatraju objekti slabijeg sjaja , tu mislim na objekte koje sam naveo u svojem katalogu .  Jedne vrlo vedre noći na Hvaru pokušao sam istražiti do koje granice mogu ići , sjedio sam u totalnom mraku oko 15 minuta , nisam žmirio , samo sam gledao mliječni put , i sa vremenom su se pojavili neki detalji koje prije nikada nisam vidio . Obično vidim mliječni put kao vrlo izuženu široku dugu prugu sa istaknutim velikim oblacima u Labudu , Štitu i Strijelcu  , ali ovaj put sam vidio isti razbijen u pedesetak  kuglastih granulacija , nešto neopisivo . Vidio sam nešto slično na internetu od jednog promatrača koji je napravio crtež istoga , i mislio sam da takva stvar nije moguća , ali sad vjerujem jer sam isto osobno vidio . Uopće mi nije žao izgubljenog vremena  , za neke stvari koje se vrlo rijetko dogode , bar meni koji sam limitiran kvalitetom promatračkog mjesta  i dostupnošću istoga .

U opisima promatranja koristio sam uglavnom mala povečanja , što je posebno vidljivo kod promatranja sa 250mm dobsonom . U razdoblju promatranja sa tim teleskopom nisam imao dostupne okulare manjih žarišnih dužina ( jasno , bili su na drugoj lokaciji ) , mogao sam se poslužiti nekim ranijim okularima vrlo upitne kvalitete iz samogradnje sklepane iz svega i svačega . Pitanje je da li bi vas se dojmio opis nekog objekta  objekta da napišem , npr.  vidio sam sa 150x oko 50 krumpirolikih zvijezda  , pa i ja bi rekao da ne bi ,  da je kvalitetniji okular prića bi bila malo drugačija .

Mali ovrt na raznu vrstu amaterskih kataloga koji su se pojavili u formatu  knjige ....pa tu naprosto ne mogu vjerovat  što su ti ljudi napravili .... Moj je dojam da su oni počeli skupljati neke mrvice koje su ostale od Messiera , i sad oni kao da sa tom idejom predstavljaju nešto novo . Uzmimo  za primjer , Caldwella , ... pa kamo je taj čovjek otišao... , nije mu bilo dosta objekata do - 40 stupnjeva geografske širine nego je otišao skroz  .....do južnog pola . Ma... , neke stvari naprosto ne mogu progutati , tim više da u svojem katalogu navodi neke objekte koji su i  za astronome ,  koji imaju velika iskustva u promatranju , po mojem subjektivnom mišljenju  , dosta veliki izazov . Ali priči nije kraj , sada tu nastupa  O*Meara  , koji krpa Caldwellove propuste i  popunja va rupe koje je prethodni ostavio , tako da jedva čekam da se pojavi  opet netko novi  koji  će popuniti  sve preostale rupe . Autori su očegledno izašli iz nekih okvira i počeli navoditi neke objekte koji se praktički ne mogu vidjeti u malim teleskopima od npr. 100mm , što je otprilike po mojem mišljenju bila granica Messiera . Ma dobro , mogu se vidjeti , ali ..na što sve to liči... , sve neke flekice i jedva primljetljive mrljice , ..treba nabit 100x ... , ako im je to bio cilj , svaka im čast . Na internetu možete naći dosta kataloga koji su po meni puno bolje osmišljeni i više pristupačniji promatračima sa malim teleskopima . Ne bi sada nabrajao koji su to ,ne želim nikoga reklamirati  , pronjuškajte , čuda se mogu naći . Da o kartama i atlasima ne govorim , samo presnimite , isprintajte ( po potrebi ) ,  i dalje je sve na vama . Da ne spominjem da su besplatni i kvalitetni .

Mnogi će se začuditi da sam naveo promatranja sa dvogledima , po večini totalno otpisano smeće , ko još to gleda , samo oni malo zastarjeli , na vašu žalost  tu spadam i ja . Ti dvogledi ( bez obzira na promjer objektiva ) daju zaista impresivan dojam kada npr.gledate mlječni put  , široko vidno polje je nešto što ne možete zanemariti , samo gledajte i uživajte .

Budući da se astronomijom bavim više godina , pratim pravac u kojem sve to ide , znači više , veče , bolje ... , ali po mojem mišljenju nije baš to tako.... Svi vi počeli ste od početka , koristeći male instrumente .... ( dali se toga sjećate ...? ) , i sad imate neke teleskope od 200 – 400 mm promjera , s tim da razmišljate o nečem većem , razumljivo , idemo dalje ,  nećete sada stati , ako netko  ima doma teleskop od  500mm , pa možete i vi . Tu počinje ona igra kojoj nema kraja .....

 E , pa sad ima jedna kvaka ... Puno vas prelazilo je iz manjih na veće promjere objektiva teleskopa  ( ej  , čekaj  malo ,  pa sad sam sebi uskačem u usta , napravio sam istu grešku )  a da uopće nisu u potpunosti iskoristili  mogučnosti  prethodnog instrumenta  , možda je iskoristivost oko 20% od onoga što ste mogli sa time vidjeti , znači oko 80% objekata niste uopće vidjeli , ali ne , treba opet nešto bolje . Čemu upće kupovati nešto novo a prethodno nije iskorišteno ?

Kada sam sagledao navedenu situaciju , odlučio sam tome stati na kraj , vraćam se korijenima  ( dvogledi i 60mm refraktor ) idemo iz početka , koliko još rupa treba popuniti , koliko je toga ostalo nezabilježeno , propušteno ..... moje subjektivno mišljenje , vi se sa njim ne morate složiti .

Sa kojim insrumentom početi ? O tome je napisano čitavo more članaka , recenzija , komentara i tu sad čovjek zbilja dolazi u dvojbu  što napraviti . Pa evo mojeg osobnog mišljenja ... svi ste pročitali onu osnovnu formulu ( 5 log D ) , to je u ovoj sitaciji polazna točka na kojoj baziram daljnje postavke . Treba početi sa dvogledima bilo koje kategorije da se upozna nebo i onda prelazimo na malo veče instrumente. Koliki prelaz treba napraviti , sa gore navedenom formulom to su objekti dubokog neba koje čete sigurno.....ponavljam sigurno vidjeti u svojem teleskopu . Prvo uzeti refraktor 60-70mm , kada sa sve to iskoristi , prelaz na 130-150mm , i onda kada sve to potrošite prelaz na 250mm . Vodilja mi je bila da se sa svakim instrumentom dobije  1.5  vidljiva magnituda više . Svijetlosna moč je po ovoj kategoriji vrlo upitna  , idem po magnitudi , tako sam  zamislio , a vi kako vam paše.

1. 60-70mm - 9m
2. 130mm    -  10.5m
3. 250mm    - 12m

Ima još jedna alternativa , po meni puno bolja , počnete sa dvogledom i onda nastavite sa

   1.  100mm – 10 m
   2.   200mm – 11.5 m , ma dobro ,  može i 250mm , dobite 12m , ali treba sve to tegliti .

Testiranje na osnovi vizualnih promatranja u svezi određivanja sjaja najslabije zvijezde koje sam mogao vidjeti sa određenim instrumentom u vrlo dobrim atmosferskiim uvijetima su –

1. 60mm sa 60x     – 12.5m
2. 135mm sa 110x – 13.0m ( slaba aluminizacija )     
                                           
Neka pojašnjenja u svezi promatranja su slijedeća ,

1. DV  - direktni pogled
2. AV – pogled u stranu ili skrenuti periferni pogled
3. Npr.  5 * + 10 * znači 5 sjajnijih zvijezda + 10 slabijih zvijezda

Lijepi pozdrav svima koliko vas ima !!

Zahvaljujem gosp. Borisu Štromaru na susretljivosti bez koje ova prezentacija ne bi bila ostvarena .
U nastavku članka možete vidjeti moja opisna promatranja , nažalost u ovom trenutku nema crteža  .

Tomislav Urban
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP & 10x50 PCF WPII, Lunt 60mm, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, ZWO ASI 290MC, Nikon D5100 mod.

Offline Acheron

 • Važna osoba
 • Atlas
 • *
 • Postova: 979
 • Lovi tamne fleke
  • Zvjezdopisi
Odg: Astronomska promatranja g. Tomislava Urbana
« Odgovori #2 u: 11.09.2019. u 11:32:15 sati »
Gospon Tomislav je lijepi broj promatranja skupio.

Offline Astrobobo

 • Atlas
 • **
 • Postova: 931
 • Spol: Muški
 • Teleskop centar
  • Astrobobo web
Odg: Astronomska promatranja g. Tomislava Urbana
« Odgovori #3 u: 24.10.2019. u 15:18:48 sati »
U prilogu je novi apdejtani katalog g. Urbasa (kojem sam u prvom postu krivo napisao prezime, ispričavam se.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP & 10x50 PCF WPII, Lunt 60mm, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, ZWO ASI 290MC, Nikon D5100 mod.