Nobelovac : Ljudi me u Hrvatskoj pitaju je li Zemlja ravna ploča

Autor Đeno, 13.10.2019. u 14:16:04 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astrobobo

Citat: Astro  u 29.12.2019. u 16:09:15 sati
Onda što se tiče vjeronauka izborni je predmet i zašto bi ikome smetao,

Bilo kakvo poučavanje vjere se ne smije nametati u školama. Vjeronauk nije običan izborni predmet, već je jedini izborni do 4. razreda. To je velika razlika. I onda se roditelji i djeca koji čak i nisu vjernici, boje da će dijete biti stigmatizirano zbog toga. A to se često i događa. Crkva na to i računa, jer će uspjeti indoktrinirati više djece nego što bi to inače bilo. Kod vjeronauka je jedini izbor hoćeš li se uklopiti u masu i ići linijom manjeg otpora, ili ćeš riskirati da je dijete izolirano i izopćeno od većine.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Astro

Citat: Grahlom  u 29.12.2019. u 17:28:45 sati
Astro, neznam sto da ti vise kazem, ako ti strucno tumacenje nije dovoljno onda i ja odustajem. Ja sam pokazao cinjenice, a ti mlatis o svojim interpretacijama za koje nisi kvalificirana. Barem nisi dokazala da jesi.

Ako mislite da nisam kvalificirana za ovu temu dobro onda zašutiti ću, ali mislim da se nismo dobro razumjeli. Ja isto tako govorim što je je. Možda imam nespretne rečenice, ali znam o čemu pričam. Znam, u ime crkve se svašta radi, ali ja te ljude nebi nazvala vjernicima.
Pretvori prozu dana u poeziju,svaki dan je jedinstven...

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Astrobobo  u 29.12.2019. u 18:40:36 sati
Bilo kakvo poučavanje vjere se ne smije nametati u školama. ...... Crkva na to i računa, jer će uspjeti indoktrinirati više djece nego što bi to inače bilo. Kod vjeronauka je jedini izbor hoćeš li se uklopiti u masu i ići linijom manjeg otpora, ili ćeš riskirati da je dijete izolirano i izopćeno od većine.
Potpuno se slazem s ovim, ne znam sto dodati...
Vatikanski ugovori su glavni problem kod vas, do toga nije trebalo doci (zna se ko ih vam je "ugurao").
amater

Danijel

Citat: MrWorf  u 29.12.2019. u 18:40:03 sati
...da bio bio optužen da sam antikrist, sotonist, masonski plaćenik, Soroševac, član znanstvene sekte koja želi uništiti kršćanstvo itd....

A ja da sam nekakvi Babilonac. *yes* Što god Gluspari to značilo. *zubo*

Citat: Astrobobo  u 29.12.2019. u 18:40:36 sati
Bilo kakvo poučavanje vjere se ne smije nametati u školama. Vjeronauk nije običan izborni predmet, već je jedini izborni do 4. razreda. To je velika razlika. I onda se roditelji i djeca koji čak i nisu vjernici, boje da će dijete biti stigmatizirano zbog toga. A to se često i događa. Crkva na to i računa, jer će uspjeti indoktrinirati više djece nego što bi to inače bilo. Kod vjeronauka je jedini izbor hoćeš li se uklopiti u masu i ići linijom manjeg otpora, ili ćeš riskirati da je dijete izolirano i izopćeno od većine.

Točno, baš to!

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Arkturus

Što se mene tiče mogu uvesti kao izborni i astrologiju. Ne možeš iskorjeniti glupost na silu!
Komunizam je izvrsna ideja pa se pretvorila u zvijer jer se pokušalo na silu protiv ljudi.
Kršćanstvo je izvrsna filozofija pa se pretvorila u zvijer jer se pokušalo nasilno protiv ljudi.
Kad god se pokušalo nekakvim zabranama, prisilama i sl. ispalo je loše. Ako neandertalac želi izborni predmet "oštrenje koplja u Hrvatskoj u srednjem vijeku" ja nemam ništa protiv. Radi svoje, ja ću radit svoje i mir.

A što se djece tiče mislim da je bolje biti stigmatiziran i pametan, nego nestigmatizirana ovca. Ovako bar postaje jasno ono što je bilo skriveno, a to je koliki postotak je takvih u ljudskom društvu.

Osobno mi se više sviđaju prvorazredne rasprave o znanosti i više volim čuti mišljenja o funkcioniranju svijeta, nego se baviti drugorazrednim filozofijama uređenja ljudskog društva koje je takvo kakvo je, na stupnju na kojem je.
Ja bi bio sretan da nema toliko vjerski zatucanih, ali ima.
Oduzimat stanište neandertalcu da bi sagradio grad, za mene nije prihvatljivo rješenje.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Arkturus  u 30.12.2019. u 08:30:41 sati
... Osobno mi se više sviđaju prvorazredne rasprave o znanosti i više volim čuti mišljenja o funkcioniranju svijeta, nego se baviti drugorazrednim filozofijama uređenja ljudskog društva koje je takvo kakvo je, na stupnju na kojem je....
Ne mogu se sloziti sa ovakvim razmisljanjem.. to je odustajanje.
Primjenjeno na nas tu dole ovih dana.. sve gori i to je to i mene to ne zanima jer ja ne gorim?
Ne izlazenje na izbore, jer ionako nece biti kako ja zelim da bude? (Srecom, kod nas je glasanje obnavezno pa to ne vazi za nas).
Ako vec nisi, pogledaj si film "Idiocracy", vrlo je poucan...
Ne smije se dozvoliti da svijet postane takav, treba to zaustaviti.. previse je oko nas trupmova, hitlera, cezara, napoleoncica i slicnih, ako se bavimo samo sa stvarima koje nas zanimaju oni ce prevladati jer su u vecini. Zelimo li takav svijet ostaviti nasoj djeci?   
amater

newbie

Arkturus, bojim se da će nas takav stav dovesti do novog Hitlera....opet će se paliti knjige i ubijati intelektualce...Volio bih biti u krivu. Imam troje klinaca i niti jedan nije išao na vjeronauk. Ali najmlađu mi boli kad čuje "ti to ne razumiješ jer ne slušaš vjeronauk". Djeca zaista misle da uče činjenice tamo. A mi dopuštamo da ih zaglupljuju.
Oprema:
Meade LXD500B astromod. + 1702 motori, Meade LXD500B nemod. + 1702 motori
Astro professional ED Apo 80/560 f7, Orion mini guide scope 50mm, Bresser/Meade 102/980 akromat, Skywatcher 102/500 akromat, Celestron 5SE,
Skywatcher 127/1500 plavi Maksutov
FF FR 0.8x za APO 80mm f7 (TS), Canon EOS 300D nemod., Canon EOS 1000D nemod., Canon EOS550D nemod., ZWO ASI 120 MC-S

Grahlom

Citat: Arkturus  u 30.12.2019. u 08:30:41 sati
Što se mene tiče mogu uvesti kao izborni i astrologiju. Ne možeš iskorjeniti glupost na silu!
...
Kršćanstvo je izvrsna filozofija pa se pretvorila u zvijer jer se pokušalo nasilno protiv ljudi.
Kad god se pokušalo nekakvim zabranama, prisilama i sl. ispalo je loše. Ako neandertalac želi izborni predmet "oštrenje koplja u Hrvatskoj u srednjem vijeku" ja nemam ništa protiv. Radi svoje, ja ću radit svoje i mir.

Ne mozes iskorjenit glupost na silu, ali ne vidim zasto bi bila u nasim skolama. Kao sto je Bojan napisao, znamo zasto je to tako kod nas.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaties_between_the_Republic_of_Croatia_and_the_Holy_See

Citat sa wikipedie: "Its name in Croatian is "Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture" and it was ratified by the Croatian Parliament on 24 January 1997. The agreement sets up Catholic religious education as a subject in all schools in Croatia..."

Krscanstvo je izvrsna filozofija? Po cemu molim te lijepo?? Opet cu ponovit, prouci Bibliju ako nisi, odvratna je! Mogu se vjernici skrivati da su sve to price i da su sve to metafore, ali vidjet ces i sam kako su tu notorne gluposti.

Evo par odlomaka iz Biblije

Ovo govori Isus u Novom zavijetu:

32 "Whoever acknowledges me before others, I will also acknowledge before my Father in heaven. 33 But whoever disowns me before others, I will disown before my Father in heaven.

34 "Do not suppose that I have come to bring peace to the earth. I did not come to bring peace, but a sword. 35 For I have come to turn

"'a man against his father,
    a daughter against her mother,
a daughter-in-law against her mother-in-law—
36
    a man's enemies will be the members of his own household.'[c]

37 "Anyone who loves their father or mother more than me is not worthy of me; anyone who loves their son or daughter more than me is not worthy of me. 38 Whoever does not take up their cross and follow me is not worthy of me. 39 Whoever finds their life will lose it, and whoever loses their life for my sake will find it.

Ili mozda ovako nesto iz Starog zavijeta:

If a man happens to meet a virgin who is not pledged to be married and rapes her and they are discovered, he shall pay her father fifty shekels[a] of silver. He must marry the young woman, for he has violated her. He can never divorce her as long as he lives.

Wow, siluju te i onda moras zauvijek biti udana za svog silovatelja, a tata si lijepo i zaradi...nice!  *cool*
Ljudi su tada bili barbari i to se itekako vidi iz Bibilije.
Ima jos puno takvih stvari na prekrasnoj stranici www.evilbible.com

Arkturus

Eto upravo o tome govorim.
Kršćanska filozofija nije ono što je tko zna ko pisao i tko zna kako tumačio. Biblija je sva iskrivljena i protumačena i napisana kako je kojoj politici pasalo.
Ja govorim da treba upotrijebiti mozak i razmišljati. Bit je u filozofiji ljubavi, morala, poštenja itd. Mogao si shvatit da biblija nema veze s filozofijom kršćanstva (skoro pa s Platonističkom filozofijom).
Stari zavjet neću ni spominjat. To ponajprije nema veze s kršćanstvom. I to kako se djeci potura kršćanstvo, nema veze s kršćanstvom. PAZI, ovdje ne govorimo o vjeronauku u školama nego o kršćanskoj filozofiji. Ovo je drugi kontekst, pa nemoj to povezivati s raspravom o vjeronauku u školi. Pogledaj pa ćeš vidjet da sam to spomenuo iz drugih razloga.

Citat: newbie  u 30.12.2019. u 10:17:41 sati
A mi dopuštamo da ih zaglupljuju.
Ne možeš zaglupit nekog tko nije glup. Sori, to je moje mišljenje. Ne kažem da mora bit točno, ali je takvo.

Citat: bojan  u 30.12.2019. u 10:11:15 sati
Ne smije se dozvoliti da svijet postane takav, treba to zaustaviti.. previse je oko nas trupmova, hitlera, cezara, napoleoncica i slicnih, ako se bavimo samo sa stvarima koje nas zanimaju oni ce prevladati jer su u vecini. Zelimo li takav svijet ostaviti nasoj djeci?   
Bojim se da tim zaustavljanjem mi ispadamo trumpovi, hitleri, cezari, napoleoni i slični.

Opet ponavljam, meni nije prihvatljivo rješenje istjerat neandertalca iz staništa da bi tamo sagradio grad.
Suživot s takvima zna biti bolan, ali alternativa je Džingis kan. To mi se još manje sviđa.

Astro

E nemože, ono o čemu sam govorila nije moja interpretacija.
Newbie pola ovih odlomaka u prenesenom je značenju, a i molim te da napišeš poglavlje u kojem je pisano jer mi neke rečenice izgledaju iskrivljeno. Zašto uzimaš engleske stranice, jesi pročitao Bibliju na hrvatskom. Ne želiš me uopće slušati. I ova je tema otišla pre duboko bilo bi najbolje da raspravimo u lice. Zato su ljudi i iskoristili Bibliju jer je krivo razume. Da istina za neke stvari ali to nije do same Biblije i kršćanstva
Pretvori prozu dana u poeziju,svaki dan je jedinstven...

newbie

Uh, kako podcjenjuješ moć indoktrinacije. Mene uvijek zaprepasti kad pametni ljudi ne mogu pobjeći od tih bajki. I ne, nisu glupi, samo su po pitanju vjere potpuno slijepi.

P.S. Astro, kriva osoba. Ja nisam raspravljao o Bibliji.
Oprema:
Meade LXD500B astromod. + 1702 motori, Meade LXD500B nemod. + 1702 motori
Astro professional ED Apo 80/560 f7, Orion mini guide scope 50mm, Bresser/Meade 102/980 akromat, Skywatcher 102/500 akromat, Celestron 5SE,
Skywatcher 127/1500 plavi Maksutov
FF FR 0.8x za APO 80mm f7 (TS), Canon EOS 300D nemod., Canon EOS 1000D nemod., Canon EOS550D nemod., ZWO ASI 120 MC-S

Grahlom

Citat: Arkturus  u 30.12.2019. u 11:05:59 sati
Kršćanska filozofija nije ono što je tko zna ko pisao i tko zna kako tumačio. Biblija je sva iskrivljena i protumačena i napisana kako je kojoj politici pasalo.
Ja govorim da treba upotrijebiti mozak i razmišljati. Bit je u filozofiji ljubavi, morala, poštenja itd. Mogao si shvatit da biblija nema veze s filozofijom kršćanstva

Ti mozes imat svoju filozofiju kakvu god hoces i to je uredu. Itekako se treba razmisljat, za to se i zalazem. Problem vjere je slijepo vjerovanje a ne razmisljanje. Filozofija krscanstva je tu samo da se opravda njihovo vjerovanje u tako odvratnu relgiju. Ne znam cemu onda biti pripadnik te religije, kao sto si rekao, odredi svoju filozofiju i zivi prema njoj. Ako se ne drzis Biblije ne vidim zasto bi to bila onda krscanska filozofija?

Arkturus

Biblija je nastala prije kršćanstva i onda je pokušala uklopiti tu filozofiju u sebe kao Novi zavjet. U biti nema veze s filozofijom kršćanstva.
(Naglasak je na pokušala)

Grahlom

Citat: Astro  u 30.12.2019. u 11:12:04 sati
E nemože, ono o čemu sam govorila nije moja interpretacija.
Newbie pola ovih odlomaka u prenesenom je značenju, a i molim te da napišeš poglavlje u kojem je pisano jer mi neke rečenice izgledaju iskrivljeno. Zašto uzimaš engleske stranice, jesi pročitao Bibliju na hrvatskom. Ne želiš me uopće slušati. I ova je tema otišla pre duboko bilo bi najbolje da raspravimo u lice. Zato su ljudi i iskoristili Bibliju jer je krivo razume. Da istina za neke stvari ali to nije do same Biblije i kršćanstva

Slobodno mi tu stavi link nekog ucenjaka koji ce potvrdit tu interpretaciju. Interpretacije svecenika i vjernika me ne zanimaju.

Bibliju nisam procitao jer me ne zanima toliko, ali bitnije je jesi li je ti procitala? Kao zensko, ne smeta li ti sto je zena glavno zlo u Bibliji?
Moja supruga je prije bila vjernica (dok nisam ubio boga u njoj  *zubo*), pa sam poceo citat Bibliju da joj dokazem sve te gluposti u njoj. Nisam dosao daleko i naisao sam na svu municiju koju sam trebao.

Eva je nagovorila Adama da kusa plod sa zabranjenog stabla i njena kazna od Boga (citiram iz sjecanja, ako nesto fulam ispricavam se): Djecu ces radati u mukama, a muz ce gospodariti nad tobom.

Prijasnji citati iz Biblije su :
Mathew 10:32-39
Deuteronomy 22:28-29

Grahlom

Citat: Arkturus  u 30.12.2019. u 11:50:55 sati
Biblija je nastala prije kršćanstva i onda je pokušala uklopiti tu filozofiju u sebe kao Novi zavjet. U biti nema veze s filozofijom kršćanstva.
(Naglasak je na pokušala)

Volio bih procitati o tome, ako imas kakav link bio bih zahvalan. Problem je sto se ljudi ne drze filozofije, nego se drze religije i tu nastaje problem. Ako netko shvati svako slovo kao istinito, dobijemo opasne budale, a ako to i ne ucine, imamo problem sa politicke strane. Stvarno ne vidim cemu religija doprinosi, a moze biti jako opasna, kako u proslosti tako i danas. Ako je govor mrznje ilegalan, zasto nebi i barbarske knjige koje pozivaju na ubijanje bile ilegalne?

🡱 🡳