Popravni

Autor Leviner, 14.10.2019. u 23:40:08 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leviner

Eto kako i naslov teme kaze, vrijeme je za popravnu kupovinu posto su apetiti za ovim zurenjem u okular malo porasli  *zubko*

Prvi teleskop mi je SW 130/900 na EQ2 montazi. Gledanja planeta kroz njega je vrh za mene posto nikad nisam koristio teleskop i navuklo me opako na ovaj sport.
Posto ekipa masovno slika, pocelo me interesirati astrofoto pa sam kupio canon eos 1100d i intervalometar. Narucen je T2 adapter za 1,25 fokuser i sve spremno za pocetke moje fotografije osim montaze. EQ2 za ovaj teleskop nije dovoljno cvrsta i planiram mijenjati s necim cvrscim da ima mogucnost pracenja i po mogucnosti GOTO, ali nije uvjet.

Budzet je 4500 kn za montazu(ako prodam EQ2  *zubko*)
Moje videnje opcija:
EQ3 GOTO na celicnom tronoscu
EQ5 + kit s motoricima(ostane koja kn za neki bolji okular)

Pitanja: koje su mogucnosti SW130/900? Foto preko barlow? Eyepiece projection? Skratiti cijev/pomaknuti zrcalo za prime fokus? Low profile focuser? Prodati cijev i kupiti nesto adekvatnije za astrofoto+vizuala?

Druga opcija je da prodam kompletno prvi setup pa budzet poraste na 6000kn i u tom slucaju bi u kupnju kompleta teleskop + montaza.

Vizualnog gledanja se ne zelim odreci jer veselje otkrivanja necega sto trazis si ne zelim oduzeti, plus mogu se praviti vazan da znam nesto o zvijezdama  pred kolegama *zubko*

Sve u svemu se ispricavam na epu ali bit cu jako zahvalan na bilo kakvom iskusnijem prijedlogu, opasci i odgovoru bar na neke nedoumice i pitanja.

Btw. Tamburas sam i prodao sam prvu tamburu(imam drugu za eventualne potrebe nekog starpartya  *zubko*) koju sam ikad kupio da si povecam budzet za poboljsavanje astronomske opreme pa vas molim za ozbiljnost situacije  *zubko*

Unaprijed zahvaljujem
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Acheron

Imaš dva problema:

-Nećeš moći bez barlowa u fokus s tim teleskopom
-korištenjem barlowa teleskop će biti f/13 ili f/17, što je presporo za deep sky fotke, eventualno Mjesec

Ja bi zadržao teleskop za vizualu i gledao bi da piknem neku jaču montažu i dobar objektiv (samyang 135) za astrofoto.
EQ5 GoTo ili jaču. Obavezno uzeti montažu sa SynScan kontrolerom da možeš guiding raditi bez previše kemije.

Najbolja opcija bi bilo piknuti polovnu HEQ5 ili jaču montažu, ali to i u polovnom slučaju dupla budžet.

Astrobobo

Možda ne bi bilo loše pogledati Vodič kroz digitalnu astrofotografiju https://www.zvjezdarnica.com/literatura/posebna-izdanja/astrofotografija-za-sveznalice/693 ili kratki članak koji sam napisao na svom webu http://www.astrobobo.net/?p=2055

Ukratko, deep sky astrofoto se ne radi kroz barlow niti okularnom projekcijom. To je za planete. Za astrofoto nije uopće potrebno fotkati kroz teleskop, pa za početak možeš probati piggyback s ovim što imaš. Običan objektiv 50 mm ekvivalenta, naciljaj neku zvijezdu na velikom povećanju u blizini mjesta gdje snimaš i ručno vrti minutu-dvije. Nula investicije, a vidjeti ćeš kako to funkcionira. Ionako ćeš se kad-tad odlučiti za drugu opciju, ovako ćeš barem uštedjeti na eksperimentiranju.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

2001

kad se covjek odrice neceg radi neceg to je ozbiljna situacija vrijedna svake pohvale..
1) generalnog a personaliziranog setup-a - nema, svatko stvara svoj svijet po metodi pokusaja i promasaja
2) zadrzi 130/900 na EQ2 za sebe, imam takav od skywatchera, godinama nije bio kod mene i pred godinu, dvije uspio sam ga povratiti, bez obzira na druge teleskope, mocnije, ovaj je bas simpa...robustan je to strojcic, prijenosan, nevelik, zapravo zbog poveceg sekundarnog tek nesto malo jaci od 114/900, stane u auto a da jos uvijek imas mjesta za sve u gepeku
3) pregledaj oglase kod nas i vani i pocekaj koji "dan" pa upecaj montazu (fotografi ce ti bolje rec koju, meni osim meade lx 200 style sve ostalo je igrarija al to ovisi o onome sto ti je prioriteti potreba "posla")
4) ima negdje neki zgodan citat koji kaze uvalite djecu u astrofotografiju i nikad nece imati novaca za drogiranje i ostale zivotne radosti :) dakle, novca i opreme nikad dosta (taman kad jedno izbalansiras drugo je u dizbalansu i tako u nedogled)
5) iskoristi ono sto imas SADA onako kako najbolje znas i umijes, i ne zabravi da setup koji imas za svjetlosne godine po mogucnostima šije sve cime je svijet raspolagao prije samo koje desetljece!

pomogao ti nisam, pomoci ces si sam
"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"
Edmund Burke

Leviner

@acheron
Jedno su zelje(vjerojatno i potreba) a drugo su mogucnosti [emoji6]

@bobo
Hvala na linkovima. Definitivno cu procitati. Sto se tice barlow, to mi je i bila namjera da koristim na planetima i mjesecu, ali za nesto daljnje sam planirao napraviti neku od modifikacija na cijevi(tu me brine velicina sekundara ako skratim cijev/pomaknem zrcalo).

@2001
Hvala na savjetu! Zivio!

Rezime

Nemam para da kupim nesto konkretno pa sam za popravnu opremu mislio kupiti ispod navedeno:

SW 130 pds
EQ5 bez goto
Set motora za eq5
Polar finder

Cijena cca 5500 kn

S ovom cijevi rjesavam problem primarnog fokusa, a s navedenom montazom stabilnost i pracenje(nije goto ali ce posluzit prilicno dobro za moje znanje)
Druga opcija za montazu mi je EQ3 goto, ali se brinem kolko stabilno ce biti na toj montazi. Malo cu izaci iz budzeta s tom montazom, ali sve ce biti ok ako zena ne sazna [emoji16]

Ako grijesim u nekoj komponenti ili ima  bolje rjesenje u istom cjenovnom rangu, prihvacam sve sugestije

Btw. Prodaje se SW 130/900 na EQ2 montazi [emoji23]

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

Astrobobo

Sa 130 na 130? Nema smisla.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

MrWorf

Ne treba ti intervalometar na 1100D jer postoji magic lantern za taj fotić koji ti otvara mnoge opcije, poput intervalometra koji se lako i jednostavno programira (što znaći da ti ne treba dodatan vanjski uređaj koji ima bateriju koja može krepat + ne visi ti sa fotića i teleskopa ništa), i exposure override za live view koji ti jako olakšava fokusiranje jer digne ISO na max u live viewu. Kaj se tiće teleskopa i montaže, traži tu na oglasniku polovno pa ako budeš imao sreće, možeš ubost 150/750 na EQ5 mada po mojem iskustvu, možeš sa 150/750 fotkati i na EQ3. Zaboravi 114/900 jer to ti je F7,8 i nije neka sreća za deepsky, pogotovo sa kamerom koja nije hlađena. Traži F5 teleskop.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat
-Okulari 1.25": 8-24mm zoom, barlow 2.5X GSO, barlow 5X, 28mm 2" okular
-Canon 1100D sa Magic Lanternom Modan
-Canon 1300D
-Canon 600D sa Magic Lanternom
-ZWO ASI-120 MC
-EF 50mm F1.4, 18-55mm, 90-300 mm

Leviner

Prvo zahvaljujem na komentarima i sugestijama. Drugo, moram biti sretan sto je ovaj put kupovina astronomske opreme prosla bez incidenta  *zubko*

Rezultat popravnog je sljedeci:
SW EQ5 - dual motor, polarscope
SW 130/650 PDS

Sad moram cim prije pod vedro nebo da pocnem uciti tajne zanata *tu*

tome

Cestitam
*tu*
Vedro je veceras.....
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5