Opet pokazuješ potpuno nerazumijevanje tematike.
Zakon koji je sad na snazi
ne propisuje obavezne načine rasvjetljavanja. Problem postavljanja LED rasvjete, intenziteta, ukupne količine svjetiljki i sve ono što opisuješ je problem lošeg projektiranja. To nema veze sa zakonom. Za zakon smo tražili da ograničenje boje temperature svjetlosti bude 2700K - to je srušila rasvjetna industrija na izvanrednom sastanku gdje sam bio ja solo sa 4 rasvjetara, među kojima i Skira. Sad je ograničenej 3000K, kao što vidiš na svom primjeru, niti to nije dovoljno, i dalje izgleda kao stadionska rasvjeta. Tražili smo i ograničenje u potrošnji električne energije za javnu rasvjetu, odbili su nas. To bude vjerojatno išlo u pravilnik. Pravilnik će se uskoro početi raditi, pa su svaki ovakvi komentari i razmišljanja i više nego dobrodošli.
Dakle, ovo kaj su tebi metnuli nije posljedica novog zakona, već rasvjetara koji uvaljuju rasvjetu da čim prije dignu lovu dok još nema pravilnika. U Zakonu piše da se prozori stambenih objekata ne smiju direktno osvjetljavati
iznad nekih graničnih vrijednosti - kojih trenutno nema jer nema pravilnika. Dizanje nagiba svjetiljki je najgore moguće rješenje jer tako samo rješavaš vlastito dupe, a uništavaš okoliš desecima kilometara uokolo. Tko želi imati osvijetljeno dvorište, neka si u to dvorište metne lampu.
Kaj se tiče Zaprešića, u natječaju za javnu nabavu, koji sam poslao negdje na početku rasprave, pišu tipovi svjetiljki koje se postavljaju. Pretpostavljam da je kod tebe u ulici (prema fotki) Schreder Teceo:
https://www.schreder.com/en/products/teceo-led-street-lighting Minimum koji u projekti piše da je postavljen su verzije za 16 LEDica u jednoj lampi, a komptno su mogli staviti verziju sa 8. Dakle rasvjetarska stoka ne brine za ništa osim za vlastitu dobit. Ako pogledaš str. 3, na lampu se može staviti "back light control", znači verzija sjenila koja smanjuje rasipanje svjetla unazad. To je ono što se mora instalirati na takve svjetiljke - ali prvo i osnovno treba u pravilnik ugraditi ograničenja tako da uopće ne dolazi do ovih situacija. I tu nije sad uopće problem zakon, već bahatost rasvjetara.