Izrada binoskopa 285/1200

Autor c2, 23.11.2019. u 23:50:50 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Beorn

Teleskopi: Takahashi TOA-130, Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: Touptek ATR2600m, ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, ZWO ASI290mc

c2

Za usmjeravanje cievi sam napravio inverzni binoviewer (na slici)
cijevi 1.25" idu u fokusere.

Snop iz kolimatora se dijeli na dva i svaka ide u svoju cijev

Prvo kolimiram svaku cijev za sebe (nagib primara + sekundara + tercijar)

Onda podesim (zatezačima) da obje točke iz dvije cijevi padnu na isto mjesto i bino je kolimiran  *da*
I go unseen.
All shall be revealed.

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

c2

Citat: Adri  u 27.04.2020. u 23:35:18 sati

A sto se ne bude interpupilaran razmak (tj, kut, okulari su usporedni, ali npr ako treba pomaknuti malo) previse pomicao pri podesavanju nagiba individualnih teleskopa i

Oba focusera su na jednom mehanizmu kojima podešavam razmak okulara

Za Pomicanje tubusa jedan u odnosu na drugi imam komenzacijske cijevi tako da to ne utiče na okularni razmak
I go unseen.
All shall be revealed.

Adri

Ingenious

Edit: Radio neke skice i izracune danas...prema tome moguce je postici interpupilarnu distancu koja mi odgovara sa izlazima pod 45° uz ukupnu duljinu sekundar-tercijar 250mm (+ naravno duljina do fielda okulara).

Za to bi trebali ici bez problema sekundari od 70mm (ovi koje imam).

I...dao si mi ideju kako da slozim Upper Tube Assembly. Svidja mi se ovo jer je lagano, da se napraviti od U ALU profila.
I elegantno rjesenje ova ukruta sa nitnama (ako to jesu nitne, koliko vidim).

c2

Pripremam se za skorašnje testiranje 3 sekundara 92mm. *znoj*

Prvo sam razmišljao o metodi koja koristi površinu vode kao referentu površinu za dobijanje inteferentnih pruga,
ali mi je Žac u razgovoru izrazio sumnju da ću uspjeti mjeriti zbog nemogućnosti smirivanja vode (vibracije/valići/potresi :-().

Pa sam prosurfao i našao metodu s uporabom referentnog sfernog zrcala. (Imam jedno nedovršeno zrcalo koje bih mogao iskorisiti)

Mislio sam proširiti (čitaj zakomplicirati  *zubko*) pa staviti testni setup pod 45 stupnjeva. Tako bih mogao snimiti referentnu površinu sfernog zrcala (ako se štogod promjeni zbog temperature ili nagiba ili slično) pomoću površine vode. To bih napravio jednom (ili eventualno seriju testova da vidim kako se ponaša pod različitim temperaturama u mojoj radioni).

Od mjerenja površine sekundara bih oduzeo referentno odstupanje i dobio točan izgled površine sekundara.

Sekundar bi ostao u istom nosaču i za vrijeme poliranja malim alatom pa bih brzo mogao pratiti napredak poliranja.
(Možda napravim CNC upgrade za poliranje  *zubo*).
I go unseen.
All shall be revealed.

🡱 🡳