Moj (skoro sadasnji) tokarski stroj

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 30.05.2018. u 05:51:46 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

Uh, šteta, ali bu sad bolje, bar se nadam.

Iskreno, ja bih kupil novi, osjetio na vlastitoj koži. 20 + godina sam delal sa starim amerikanerom i doživjel svašta, i lošu koncentričnost, i izletavanje komada zbog lošeg stezanja i slično. Kad sam del novi, postalo je sve puno lakše... jes da je koštal, ali to je ipak jedan od glavnih dijelova tokarilice.

T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Amerikaner na novom stroju je prilicno dobar... sudeci po prvim izradjevinama.
Nasao sam mali milion filmova o tim strojevima...  kako ne valjaju i kako se mogu popraviti. Jedana domaca (Aussie) serija je ova:
https://www.youtube.com/watch?v=gzJnjm4Va9E&list=PLooB2EjBotjLpN5sL1KflRLwNUS7tSpBH
Ima i hrpa Rusa i Amera sa slicnim iskustvima, samo treba potraziti na youtube "mini lathe"..
Dosta od tih problema i problemcica sam imao i ja..
Skurena elektronika (jos uvijek se natezem sa prodavacem oko toga, iako mi je poslao novu ali za US market pa se glava prebrzo vrti na minimalnoj brzini), skrseni  druk-lager na spindli za posmak... malko iskrivljena spindla za cross-slide...
Da ne spominjem da je apsolutno sve bilo klimavo i puno metalne spene pa je sve to trebalo oprati i pritegnuti da bi se moglo nesto napraviti sa tim strojem.

Momentalno dodajem druk-lagere na nosacima za  alat, vodeci pritom racuna i o konacnoj CNC-konverziji.
amater

Vrijeme je doslo da obnovim ovu temu..
Nisam siguran da sam postao sve sto se je dogadjalo sa tim strojem u medjuvremenu.. ali sam piskarao o tome na iis forumu, pa evo linka da se ne ponavljam.
https://www.iceinspace.com.au/forum/showthread.php?t=182215&highlight=lathe

Obnavljam je zato jer sam odlucio dodati elektroniku za rezanje navoja, vidi tu:
https://www.youtube.com/watch?v=thNJafjMl1Y
Pocetak ovog videa je prilicno dramatican :-)
Narucio sam kit na Alibabi, https://www.aliexpress.com/item/1005010683618551.html
Trebao bi pasat na moj stroj (WM180V).
Ta elektronika radi poluatomantski, radi samo sa spindlom i posmakom (ona od Kachurovskog je dual axis, i to cu napravit kad ova proradi, jer vec imam elektroniku nekih 6 godinica u ladici.. https://www.youtube.com/watch?v=JuVERoeXnnU).
Imam i moj vlastiti kontroler, baziran na GBRL kontroleru.. koji takodjer moze upravljati sa novom mehanikom.

amater

zac

Huh, elektronika... nekad sam puno lotal, sad mi je sve postalo premalo za moje drhtave ruke i loš vid...

Srećom, moja tokarilica je iz 1954, solidni komad željeza, nema elektronike, motor originalni, još se vrti :) Jedina "mana" je da je malo prevelik za komade ispod 1 cm u promjeru. s druge strane, kad zatreba, mogu maknut komad mosta i tokarit kratke komade skoro 50 cm u promjeru, inaće ide oko 25x150 cm iznad njega... stroj je bil repariran kad ga je moj pokojni tast kupil, dosad sam samo stavil novu prihvatnu glavu.

Citat: zac  u 23.02.2026. u 16:22:35 satiHuh, elektronika... nekad sam puno lotal, sad mi je sve postalo premalo za moje drhtave ruke i loš vid...
..
Je, i kod mene to pocinje malo-pomalo.. ali stereo mikroskop radi cuda.
amater

zac

A je, ali kad imaš lemilo od 300W (ne šalim se) malo je teško. Ok, imam i std. lemilo od prije 40 god od nekih 30W, i nešto ala moderni Weller, ali opet, ruke se tresu.  *bu*

Nego, ostalo mi je od oca hrpa elektroničkih komponenti, počevši od lampi "made by hitler" do prvih tranzistora i nešto novijih stvari, pa to trošim (lampe ne, preveć mi je to risk sa svim tim stotinama volti...). Zanimljivo je, kondenzator od 100 mikrofarada od prije 40tak godina, i onaj istih karakteristika danas su ko slon i miš  :-D A vodovi su tak debeli da fakat teba aparat za varenje da to zalemi....

Ovako bi trebalo izgledati montaza za cross lead stepper.. NEMA17 taman stane ispod osovine, a 80-zubna remenica na postojecu rucku (koju samo malo treba podrejati da bi se remenica mogla pricvrstiti).

Ovaj kit kojeg sam kupio na Aliexpress ne podrzava taj motor, ali za Oleg-ov Arduino f/w (pardon.. sketch.. modificiran i parcijalno preveden na englescinu od strane Maxim-a Kachurovskiy) za Arduino MEGA to nije problem.
amater

zac

Ha, ha, ovo me podsjeća na mlade dane u njemačkoj. Došel sam jednom u fakultetsku radionu, kad ono stari tokar tužan, samo što ne plače. Pitam ga što je, on mi pokaže novi cnc drejbank i veli: kaj bum sad ja, glumil doktora u bjeloj kuti za računalom? Ma imali su milosti, pa je i stari dejbank ostal tam :) To je inaće jedini tokar koji je znal istokarit nekaj iz titana... ja sam jednom ručnom pilom pilil štangu od 8 mm u promjeru, da si komadić zemem doma. Trajalo je 45 min uz 5 listova pile za bacit nakon toga. I krasan muskulfiber...

Ma znam, previse elektronike se ni memi ne svidja iako mi je to struka..
Ali, ne da mi se kombinirat i mijenjat te zupcanike svaki put kad treba narezat 0.75 poslije 1mm i onda obrnuto.. jer moram pretumbat cijelu getribu. Ovak, bilo bu brze..
Inace imam fobiju od rezanja navoja, jednom sam skoro polomio stroj kad je alat usao u rotirajuci amerikaner..
Od tada narezujem u obrnutom smjeru :-)
amater

U ovom poslu ima samo jedan mali problem..
Da bi se zubata remenica montirala na okretnu rucku cross-slide, treba istu malko potokariti (stanjiti) da bi se omogucio laksi pristup postojecem pokretnom prstenu sa 0.02 mm podjelama.. kako to napraviti na istom stroju? Bez da radim novu, naravno..
Mislim da cu morat to ostavit za kasnije (t.j. za nikad..).
amater

zac

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 27.02.2026. u 10:36:20 satiMa znam, previse elektronike se ni memi ne svidja iako mi je to struka..
Ali, ne da mi se kombinirat i mijenjat te zupcanike svaki put kad treba narezat 0.75 poslije 1mm i onda obrnuto.. jer moram pretumbat cijelu getribu. Ovak, bilo bu brze..
Inace imam fobiju od rezanja navoja, jednom sam skoro polomio stroj kad je alat usao u rotirajuci amerikaner..
Od tada narezujem u obrnutom smjeru :-)

O jee, i ja sam polomio lijepu hrpu noževa na taj način, iako navoj radim na najmanjoj brzini. OK, kod mene je jednostavnije jer stroj ima tzv. norton getribu, pa se korak navoja mijenja za par sekundi. Iako, kod reparacije stroja prije nego što smo ga kupili nešto je pošlo ukrivo, pa tablica koraka nije odgovarala stvarom stanju. Kad sam skužil (navoji nikak da pašu) zmjeril sam pomake pomoću mjerne ure, sad znam kaj moram kam ušaltat :)

Doduše, fine navoje moram radit sa osovinom za pomak kod tokarenja, jer osovina za navoj ima najmanji korak od 1 mm, ali zasad to ide bez puno problema...već sam i ja mislil mijenjat zupčanike, ali nije tako lako, kao prvo treba nać one koji pašu na taj stroj...

a sad mi je počel i motor "cvilit", bojim se da ću ga morati demontirati i provjeriti/podmazati ležaj, vjerovatno su tam od 1954...

ali, dok se amerikaner vrti...

"Norton getriba".. dugo nisam cuo taj izraz :-).
Evo, danas je stigao i moj elektronski Norton (iz Hong Kong-a), sve fino zapakirano i dimenzije rupa su prave..
Sad treba to pocet slagat na stroj, nemam bas vremena u zadnje vrijeme za te stvari pa ce bit polakse nego sto sam planirao..
amater

zac

Evo, nakon par dana polaganog rastavljanja i čišćenja, ponovno sam složio motor. Stara mast je desetljećima lagano puzala iz ležaja i taložila se po rotoru (centrifugalna sila je nekaj tu imala, ali ne znam više kaj i kak) a ležaji su ostali suhi. Očistil sam rotor, opral ležaje, uvalil novu mast i sve ponovno složil. Nisam kupoval nove ležaje jer me zanimalo koliko ovi originalni još mogu... izgledali su ok, naravno nisu novi, ali nisu djelovali potpuno potrošeni, pa sam riskiral. I, potrošil sam cijelu kutiju masti za pranje ruku, stara mast i prašina su koma koliko se lijepe na sve...

Uglavnom, zasad motor veselo prede, prava rvacka kvaliteta (proizvođač motora je končar, tako da je cijeli stroj proizveden u Zagrebu). A danas nemreju napravit ni špenadlu...

I ja sam pocel radit polako na mojem struju, montirao sam stepper za posmak, sad probavam skuplati enkodr za spindlu.. 
Ali, kako to obicno biva, poceli su i drugi problemi..
Komp u observatoriju pop****, USB hub prestao raditi, stavio drugi, isto.. Ne prepoznaje nove devices (nema novih portova), kad je kamera na live video ASCOM koji kontrolira OnStep raportira gresku..
Pobrisao sam sve drivere i portove, isto.. stavio drugi hub, isto.. 
Nekaj se je smrdalo, a radilo je 5 godina bez problema kroz 4xhub i jedan kabel, sad izgleda svaki device hoce svoj.
Nis vise ne kuzim, taj komp nije ni na internetu, i nisam nista novo instaliro . pa ne mislim da bi novi (drugi, imam jedan Compaq 6300 W'10 koji skuplja prasinu, probat cu ga uvalit sutra pa bumo vidli..

I tak..idu dani...
amater

zac

A je, sa digitalnom tehnim često samo možeš sjest i plakat. Možda je nekaj crklo kod kamere? % godina je za modernu elektroniku dugo, nažalost...

🡱 🡳