Zvjezdarnica Apollo

Autor Danijel, 31.05.2018. u 18:38:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Danijel

Evo i Jupitera od noćas. Ne obazirite se na boje, ionako ih nisam obrađivao da budu lijepi nego služe za usporedbu. Svaka grupa obrađena je s istim parametrima. Znači ne svi, nego grupa MAK, pa grupa MAK+Barlow, pa grupa C11 i zatim grupa C11+Barlow. Uvjeti nisu bili povoljni, što se i vidi.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Acheron

Onda je tu neko parazitsko strujanje zraka u igri

Danijel

Hmmmm.... pitam se što bi to moglo biti? *šok* *zubko*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Šegi

Ovaj test se podudara s mojim iskustvima, nadam se da ćemo uskoro moći ponoviti isti pa usporediti rezultat.
Slika iz C11 jednostavno bude mutnija od one 127 Maku, noć mora bit stvarno dobra da bude suprotno...

Danijel

Da, C11 zahtijeva savršeno povoljne uvjete da bi snimci planeta bili isto takvi. Moja nadmorska visina je premala i stacioniran sam na jednom mjestu pa ovisim isključivo o ćudima vremena koje oko mene vlada. No, odličan mi je za snimanje slabašnih zvijezda, asteroida, kvazara, kometa i sličnih objekata. I za vizualu naravno. Planeti i Sunčeve pjege na žalost ne spadaju u svakodnevne video aktivnosti s C11 jer se na njima odmah uočavaju i najmanje greškice. Sva sreća da nisam perfekcionist i da imam puno drugih objektića za snimanje njime. :-)

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Danijel  u 04.10.2021. u 05:01:38 sati
Evo i Jupitera od noćas. Ne obazirite se na boje, ionako ih nisam obrađivao da budu lijepi nego služe za usporedbu. Svaka grupa obrađena je s istim parametrima. Znači ne svi, nego grupa MAK, pa grupa MAK+Barlow, pa grupa C11 i zatim grupa C11+Barlow. Uvjeti nisu bili povoljni, što se i vidi.

Velicina slike Jupitera nije ista.. Smanji ove sa vecom FL da budu iste kao i sa Mak-om pa onda usporedjuj.
amater

Danijel

Ma uspoređivao sam razliku snimaka s jednim i drugim onako kako su izgledale snimljene i osnovno obrađene u AutoStakkertu i Registaxu koji su imali iste postavke u svim slučajevima. Bez daljnje obrade u Photoshopu i drugim procesima. Znači samo sirovi materijali.

Astrobobo

Boje se mogu namjestiti i u Registaxu, a različite veličine planeta se različito i obrađuju. Meni se sve ovo čini podjednako loše, pa mislim da je problem u seeingu ili lokalnim turbulencijama, ne u teleskopima.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3
SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Uranus-M Pro + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

I ja mislim da je problem u seeing-u.
amater

Danijel

Htio sam si napraviti Bahtinovu masku za moj MAK 127 no, dovragaibestraga, stranice Astrojargon koja je imala generator više nema. *bu*

Imate li kakvu ideju kako bih ju mogao napraviti? Ima li kakva druga stranica ili program za izradu Bahtinove maske? Sve što sam pretražio nema ništa korisnoga. Osim nekakvih stranica koje imaju neke datoteke za printanje ako sam dobro skužio, a ja nemam 3D printer. *jok*

Prije 4-5 godina sam skinuo šablonu za C11 na svu sreću, pa nju mogu izraditi, ali glupan, nisam si napravio za MAK 127 i sad mogu samo *bu*

Danijel

Našao sam! *hopla*

Treba otići na početak domene i tamo se nalazi link za skidanje programa za računalo! :-) *yes*

Citat:
Welcome to astrojargon.net

Bahtinov Mask Generator

Looking for the original online Bahtinov mask generator? That generator is no more, but has been completely rewritten as a Windows application. To download the latest version, click "DOWNLOAD" above. For more information, click "GitHub project" at the bottom of the page.

The Windows version not only creates Bahtinov masks, it also produces Tri-Bahtinov masks, Hartmann masks, Scheiner disks, Carey masks, Couder masks, and more.

If you don't have (or hate) Windows, or just can't stand to download another piece of free software, check out Satoru Takagi's online generator here.

Shutter count utilities

I no longer develop or maintain these utilities (EOSInfo, 40DShutterCount), as Canon made it far too difficult to get access to their DSLR SDK.

Ne trebas nikakav generator, samo ravnalo i papir.
A mozes napravit i drveni okvir, napola zabijes cavle po rubu i nategnes tanki konac horizontano i onda pod kutem ~+/- 5° i to je to.

Naravno, 3D print je najcisci posao.
amater

Danijel

Morat ću isprobati varijantu s koncem, za dobivanje spajkića na fotkama. :-)

amater

c2

Ovi je moj prvi s ukrasnim trakicama i kartonskim nosacem

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

I go unseen.
All shall be revealed.

🡱 🡳