Podignuo sam računalnu komunikaciju sa zvjezdarnicom Apollo za jednu stepenicu više. Ne svojom voljom, no koštalo me živaca i novaca.

Mjesecima se borim s usporenom mrežom. Nekada je to radilo brže, no usporilo se vremenom do te mjere da bi mi mreža radila 5 minuta dobro, i onda bi u potpunosti otkazala. Pa hajde isključi sve komponente iz struje, pa ih opet uključi, 5-15 minuta radi i onda opet otkaže.

Kako nisam znao u čemu je problem, počeo sam zamjenjivati komponentu po komponentu. Switch, powerline adaptere i na kraju glavni router. Čak sam uzeo i novu pretplatu kako bih dobio novi router. Prvo sam ga posudio od prijatelja da provjerim da nije greška u njemu. Ista stvar se dešavala pa sam zaključio da su mi sve komponente OK. Jedino još nisam zamijenio UTP kablove.

Išao sam i na varijantu da preformatiram glavno računalo jer sam pomišljao da stara instalacija Windowsa 10 koja je stara oko 2 godine, s vremenom povlačenja updateova, ima neku grešku koja ometa rad firewalla ili nešto tako. Nije bilo niti to.

Konačni zaključak je bio, HEP je počeo u električnu mrežu slati protokole za nova brojila za daljinsko upravljanje i očitavanje i to mi sada toliko ometa rad powerline adaptera da ih jednostavno "zaguši" i oni prestanu normalno funkcionirati.

Bilo je dva načina za rješavanje, jedan je provlačiti UTP kablove po tavanu, bušiti zidove, ugrađivati cijevi kroz koje bi kablovi išli, ili drugi način, prijeći na neku od Wi-Fi opcija. Odlučio sam se za Wi-Fi. Kako je zvjezdarnica svojevrsni Faradayev kavez, bilo bi komplicirano (i puno skuplje) instalirati vanjske antene i opremu za to na samu zvjezdarnicu.
Odlučio sam se da postojeću infrastrukturu koja je radila na powerline adapterima, iskoristim za novi način komunikacije. Jednostavno sam izbacio powerline adaptere i umjesto njih, u šupi gdje se nalazi priključak mrežnog kabla u powerline adapter, adapter zamijeniti s
tp-link-ovim RE305 Wi-Fi range extenderom. Kako novi router radi na dual bandu od 2,4 i od 5 GHz, uzeo sam i takav range extender kojim sam klonirao vezu s routerom. Naravno, novi router ima znatno jači signal od staroga koji nije bio dual band pa bez problema "dobaci" do šupe gdje se nalazi extender i sve radi kako treba. S puno većim brzinama nego što je bilo putem powerline adaptera. Čak brže i od vremena kada je električna mreža bila čista. Zbilja sve leti.

I eto, nakon puno istraživanja i odgonetavanja, problem je napokon riješen.