Promatranja u Istri - nastavak

Autor ediglavas, 19.03.2020. u 13:44:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ediglavas

13.09.2020.

Neke je večeri najbolje zaboraviti. Prije dva dana dvojnih zvijezda ko da sam bio u samoposluzi a sinoć - problemi: vjetar na udare toliko drma teleskop da je svaka zvijezda potencijalno dvostruka. I kad se na trenutke stiša, ništa se ispod 4" ne da razdvojiti. Muka živa. Htio sam se pobrati doma ali, mislim, možda će stati. Nije stao.

175. Stf 2428, blizu epsilona Aql: jako sitne zvijezde, razlika u magnitudi sigurno dvije, šest-sedam sekundi, svjetlija je plava (6,8", 8,1-10,3). H: prigušeno bijela i tamnija;

176. Stf 2594, 57 Aql: ogroman razmak, skoro trideset pet, četrdeset sekundi, zvijezde su bijele, istog sjaja, šeste-sedme magnitude (35,7", m 5,7-6,4). H: bijele, malo različitog sjaja. Noviji promatrač: bijeli par;

177. Stf 2637, 17 Sge: zvijezde šeste-sedme magnitude, bijelo-žuta boja, manja je dvije magnitude tamnija, oko deset-dvanaest sekundi (11,6", m 6,5-8,9). H: izuzetno različitog sjaja, svjetlo crvena i tamnija. Kad Herschel kaže svjetlo crvena to je zapravo žuta ali ili on ili njegova optika nisu vidjeli žutu. Noviji promatrač: svjetlo-žuti par.

Ostatak večeri, sve u nadi da će se vjetar stišati, šetao sam među uobičajenim lijepim prizorima. A kojih stvarno ima. Bili bi još ljepši malim teleskopom.

Frenki

https://www.youtube.com/watch?v=clmI6aEJ_1Q
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm,...,
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120 mono, Omegon 571C
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon 7500, D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3,...

ediglavas

Ovako sam u divljini najprije sam pogledao Andromedu. Radi društva.

ediglavas

Eto je: pi Aql je dvostruka zvijezda. Dugo sam je tražio ali sam je našao. Ima vlage u zraku, nema vjetra pa idila neće dugo vladati...

ediglavas

15.09.2020. 21-23
To nešto vlage u zraku me izvuklo iz kuće. Jer je promatrati uz buru mučenje. No ovdje na jugu Istre vlaga kad nema vjetra brzo nadvlada, pobijeli južni pa ostale horizonte i visoko iznad njih i uskoro postane sve isprano.

129. Stf 2583, Pi Aql, ponovno gledanje: upio sam kao što rekoh razdvojiti Pi Aql. Potpuno razdvojiti. Stvarno su blizu i negdje oko šeste magnitude obje (1,4", m 5,8-6,3). H: bliske simpatične zvijezde, malo nejednakog sjaja;

178. Stf 2603, epsilon Dra: tu je razlika u sjaju velika, tri, možda četiri sekunde a prva zvijezda je vrlo sjajna, magnitude tri-četiri i tek na većem povećanju od 135x (većem od 64 i 96 puta, radni okulari), potpuno ih razdvajam. Manja zvijezda mi izgleda crvenkasto (3,2", m 3,8-6,9). H: vrlo bliske dvojne zvijezde, izuzetno različitog sjaja, manju se može vidjeti tek pri savršeno mirnom zraku, bijela i blijeda, tamnija. Noviji promatrač: tamno i svijetlo žuta;

179. Stf 3031, blizu jote Psc: malog sjaja, oko osme, devete magnitude, preko deset a manje od petnaest sekundi razmaknute (13,9", m 7,7-8,6);

180. Stf 8, blizu 4 Cet, zapravo Psc: vidi se razlika u sjaju, sitne zvijezde, oko sedam-osam sekundi razmaka, to je nisko za večerašnje uvjete pa bi opis bar prve zvijezde neku drugu večer bio drugačiji (7,6", m 7,8-9,3). H: crvena i blijeda;

181. Stf 12, 35 Psc: krasan par, vidi se razlika u magnitudi i razlika u boji, oko deset sekundi (11,5", m 6,1-7,5). Noviji promatrač: žućkasta i plava.

Pod utjecajem sve svjetlijeg neba okrenuo sam se zvijezdama oko zenita, pokušavao, ali, osim što sam se polomio nisam baš nešto otkrio. Treba se za to drugačije pripremiti, podignuti tronožac prije svega. Pa sam već u 23 krenuo kući.

Acheron

Citat: ediglavas  u 16.09.2020. u 15:37:20 sati
129. Stf 2583, Pi Aql, ponovno gledanje: upio sam kao što rekoh razdvojiti Pi Aql. Potpuno razdvojiti. Stvarno su blizu i negdje oko šeste magnitude obje (1,4", m 5,8-6,3). H: bliske simpatične zvijezde, malo nejednakog sjaja;

Meni su one mjerilo za dobar seeing.
Kako ih uspiješ razdvojiti, baš da su pojedine jezgre razdvojene i ima crnog između njih ili im se dira difrakcijski nered?

ediglavas

Sinoć baš potpuno. Crno izmedju. Nisam provjeravao kasnije kad se seeing kvario ali danima mi nije uspijevalo pa sam bio ugodno iznenadjen. Baš je bio momenat: mirno, malo vlage u zraku, početak noći.

ediglavas

Još mi se nikad nije desilo da moram odmarati oko nakon gledanja Marsa!! Kako to svijetli!

ediglavas

Nazirem detalje ali mi vlaga smeta čim pokušam prijeći 135x

Danijel

Ma di ga samo gledaš, tu kod mene je oblačno danima i kiša lijevaaaa... *bu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

ediglavas

Pitanje ti je stvarno dobro - promatranje Marsa trajalo je jedno deset minuta - dok nisam shvatio da je teleskop sav u vodi, meniskus narošen, tražioc u magli. Dugine boje uokolo....
Sve u svemu - spektakl.
Ali morao sam izaći.

Acheron

Izaći se mora. Meni su se u petak rugali da sam optimističan, na kraju ispala super noć :)

ediglavas

Vozio sam kroz takvu maglu da to što sam na poziciji mogu zahvaliti samo putnom navigatoru. Opet su neki radovi na magistralnoj cesti, oko Loborike. Krenuo sam kasno, po mraku jer mi prognoza kaže da bi oko osam vlaga mogla pasti na podnošljivu razinu.
Malo mi djeluje nestvarno da je tristo metara ranije bila gusta magla (za maglenke) a prije pet minuta sam vidio Mliječnu stazu. Valjda će tako ostati...

ediglavas

Malo sam još pričekao, poravnao a onda Mars.
SW 180/2700
Vixen 42 mm - 64x povećanja
Ler 28 - 96x
eth 17 - 159x
eth 10 - 270x
gold line 15 - 180x
Od 21,25 do 21,50: već s 96x vidjelo se na žuto-bijelom disku Marsa plavi potez od gore pa prema lijevo dole. Povećao sam na 159x i sad se lijepo vidjela ta plava traka, počevši šire od gore (od pola jedan do dva i pol sata) pa prema sredini i malo manje izražena prema dole (prema sedam sati). S 270x dobio sam veći disk ali ne i bolju sliku. Na 180x je bilo nešto bolje. Pokušao sam uloviti još poneki detalj pa se ipak vratio na 159x. Malo sam gledao a malo razmišljao kako je hladna noć kraj metarskog teleskopa na Pic du Midi zvjezdarnici...

182. Stf 494, u Biku: plavo-bijele zvijezde jednake magnitude, sedme-osme, oko pet sekundi razmaka. Lijepa slika (5,2", m 7,6-7,6);

183. Stf 479, u Biku: plavo-bijele zvijezde, vidi se razlika u magnitudi, malo ali uočljivo, sedam-osam sekundi razmaka (7,5", m 6,9-7,8);

184. Stf 528, u Biku: velika razlika u magnitudi, tri i više, svjetlija je oko pete mag, razlika i u boji, svjetlija je plavo-bijela, manja vuče na žutu, udaljene oko 20 sekundi (20.2", m 5,4-8,5); noviji promatrač: bijela i plava;

Sad neću stavljati broj jer mi ova Stf 516 nikako ne odgovara opisu: kod mene su zvijezde na bar petnaest sekundi a ovdje stoji 6,7", meni su zvijezde manje više jednake magnitude, a trebale bi biti tri i pol razlike. Interesantno: dobijem par zvijezda koje nisu te zvijezde.

I dok sam smišljao što ću i kako ću dalje s tim, stane auto. Nitko inače ne stane, pogledam: policija. Vrate se malo nazad, dobro večer, je li sve u redu? Je, evo gledam zvijezde, dođite pogledati. Da svakako - i stvarno dođu. Policajac i policajka. Znatiželjni, zainteresirani - i ostanu više od pola sata. Da im kažem o teleskopu, pa koliko košta koji dio, pa što to upisujem u daljinskom pa što gledam na papiru, pa zviježđa, pa gdje je Sjevernjača. Imao sam na raspolaganju M42 pa smo se svi divili velikoj maglici, pa još jedan as iz rukava: Plejade. Sad sam im kao već iskusnim znatiželjnicima dao upravljač namješten na sporo pomicanje da šeću kroz polje zvijezda. Pa koliko zvijezde dugo žive i, dočekali bi mi i Mjesec da se nije javila motorola (jel se to još tako zove?) pa su me još pitali ime i prezime i odakle sam i zašto gledam baš tu i da li se plašim veprova (moraju očito nečim pravdati vrijeme) i otišli.

Pa sam otišao i ja.

Šegi

Citat: ediglavas  u 09.11.2020. u 15:18:20 sati
Sad neću stavljati broj jer mi ova Stf 516 nikako ne odgovara opisu: kod mene su zvijezde na bar petnaest sekundi a ovdje stoji 6,7", meni su zvijezde manje više jednake magnitude, a trebale bi biti tri i pol razlike. Interesantno: dobijem par zvijezda koje nisu te zvijezde.

Si našao informaciju koliko traju periodi revolucije, ili prividna godišnja gibanja ako je u pitanju optička dvojna?
Prošlo je par godina otkad je Herschel to (o)pisao  *zubo* *zubo* *zubo*

🡱 🡳