Promatranja u Istri - nastavak

Autor ediglavas, 19.03.2020. u 13:44:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Štefek

*tu* *tu* Bravo !!  Malo zvuči kao HTSS (Hrvatska teleskopska služba spašavanja) *da*  *pljesk*
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

ediglavas

ediglavas

Vratiti ću se na par Stf 2727 u Delfinu i upisanu prosječnu udaljenost od 11.822".
Kako to ipak izgleda nevjerojatna vrijednost pogledao sam ponovno komentare: ta udaljenost je matematička sredina nekoliko mjerenja (i to čini mi se, iako sam laik u matematici, ne baš korektno računana: potrebno je, ipak, vidjeti dio lučne sekunde, zbrojiti dva ili tri mjerenja, naći sredinu i tada dodati još jedno mjerenje - samo tako se može doći do treće decimale s desetinkama sekundi).
Te tisućinke tako drže vodu.

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

ediglavas

Je, je, Merkur je tu - lijepo za oko ali u okularu su dugine boje, ne mogu potvrditi niti da vidim pola diska.
Saturn se lijepo vidi ali i on tone.

ediglavas

Devetnaest i deset, minus dva je. Ne pomaže ni klopa ni čaj, odustajem.

ediglavas

08.01.2022. 16,30 - 19,10

Oprema uobičajena.

Prognoze su pokazivale da ću kratko promatrati u plusu celzijusa, da visinskih vjetrova ima puno ali isto tako da slijedećih dana neće biti nikako. Dobro sam se višeslojno (i "raznoslojno", raznim vrstama materijala) obukao, izrezao neke stare vunene čarape pa ih stavio preko koljena, druge na zapešća, uzeo rukavice (na jednu ruku s prstima van da mi ne sklizne neki okular iz ruku). Učinio sve što je bilo do mene.

Stigao sam na mjesto malo prije zalaska sunca, taman da izmjerim gdje će to biti petnaestak stupnjeva južnije od mjesta gdje je Sunce a gdje će se pokazati Merkur. Zbog okolnog drveća je trebalo pogoditi što se može bolje. Pa sam se tako i namjestio.
Balansirao sam teleskop, usjeverio se odoka, pomoću kompasa (digitalnog, iz mobitela) i uputio teleskop na Merkur. Naravno, bez poravnanja je to bilo samo otprilike točno mjesto pa sam ručno namjestio gdje sam mislio da ću ga najprije naći. Položaj Jupitera je bio od velike pomoći. Bila je neka sumaglica uz horizont što je govorilo da neće biti puno vremena za gledanje (Merkura). Pomicao sam teleskop i gledao i kroz finder i golim očima pa sam uskoro ugledao očima žuto crvenu zvjezdicu (a kroz finder svijetlu, plavu). Ranije sam na vrh najdaljeg stabla poravnao tražioc i teleskop pa sam odmah pogledao i odmah shvatio da od toga neće biti ništa: Merkur se vrpoljio i presijavao bojama. Ali, gledati ga bez teleskopa onako sitnog bio je užitak, ono gledaš i znaš da je to Merkur.
Nešto više i južnije pojavio se i Saturn. Njega se već dalo pogledati (prividno dvostruko veći a i viši).
Sad se već moglo naći Sjevernjaču, pa sam se poravnao i na Vegu i Altair. Trebalo bi i na neku udaljeniju zvijezdu ali hladno je, bit će dobro i ovako, zvijezde se neće pojavljivati baš u centru ali će biti u krugu desetak minuta a po sjaju ću brzo između dvije-tri naći što tražim. 

277. Stf 948, 12 Lyn: pod istim Struwe brojem nalaze se dva para, jedan blizak 1,9 sekundi i jedan udaljeniji. Taj bliži nisam razlučio, ovaj drugi, da: zvijezda šeste magnitude i druga magnitudu, magnitudu i pol tamnija, plave zvijezde (9,7", m 6,0-7,2);

278. Stf 958, blizu 13 Lyn: krasan bliski par svijetlih bijelih zvijezda, jednakog sjaja (4,5", m 6,3-6,3). Noviji promatrač je to vidio kao svjetložuti par;

279. Stf 1062, 19 Lyn: oko petnaest sekundi razmaknute, male ali ipak zamjetne razlike u sjaju, bijele (14,8", m 5,8-6,7);

280. Stf 921, blizu "iznad" 15 Mon: ovdje je baš trebalo znati da se traži dvojna zvijezda, jer je i razlika u sjaju i udaljenost veća: nakon što sam se udubio vidio sam da se na nekih petnaest sekundi od zvijezde oko šeste magnitude nalazi sitna zvijezda. Zanimljivo, gledaš i samo se otkrije druga zvjezdica (16,1", m 6,1-9,1). Da sam gledao koji sat kasnije, kad bi bile znatno više, bilo bi ih lakše odmah uočiti;

281. Stf 750, blizu, "iznad" 42 Oriona a i iznad M42: jako blizu, pet ili manje sekundi, oko dvije magnitude razlike u sjaju (4,2", m 6,4-8,4);

Hladno je, stvarno hladno. Nakon sjedenja u autu izašao sam još malo.

3. vratio sam se Rigelu i zabavi čekanja da se pojavi šest i pol magnituda tamnija zvijezda u njegovoj blizini, da izroni iz sjaja. I je. I to ima Struwe oznaku: Stf 668.

39. Stf 748, theta Oriona, Trapez: povećavao sam ali to je još nisko. Ima vremena.

ediglavas

14.01.2022. 19,20 – 22,20

Kad sam vidio zalazak sunca i gustu crvenu boju po horizontu nakon zalaska sunca, htio sam odustati. A onda sam ipak izašao. Svjetla za postavljanje montaže i teleskopa ionako će biti napretek.

Već na izlasku iz Pule vidio se novi element - vlaga na cesti, dok sam došao do Marčane, vlaga je bila i veća pa sam odlučio ići dalje. I stvarno, kako sam se približavao Barbanu vlaga se više nije uočavala a tako je bilo i u nastavku, na putu prema središnjoj Istri (točnije, južnom dijelu središnje Istre).

Preskočio sam Jupiter i Mjesec i odmah se krenuo balansirati i poravnavati. Neki puta usjeveravanje i poravnanje na zvijezde ide otprve, neki puta, a to je bilo baš ovog puta, moram se vratiti na prvi korak i krenuti iznova. Prije toga gubim vrijeme pokušavajući prečicama doći do cilja. Ali, program u montaži je teško prevariti pa - treba nazad na prvi korak. Pa je uspjelo.

SW 180/2700
iOptron gem 28
2" Let 28 mm
Baader 8-24 mm, isto u dvoinčnoj varijanti

Razlučivost je bila loša pa nisam u Trapezu vidio petu ili i šestu zvijezdu. Tih 4,5 i 4,6 sekundi je bilo previše. Na momente mi se na 225x činilo da vidim onu zvjezdicu koja je kao vrh trokuta s vanjske strane dvije najmanje udaljene zvijezde, ali to nisam mogao potvrditi. Najveća među njima je sjajila malo različitije nego što bi trebala ali nisam razlučio sitnu zvijezdu.

Loša razlučivost i pritom neuočavanje sitnijeg pratioca me mučila i kod drugih dvojnih zvijezda. Koje onda nisam ni zabilježio.

Kod trostruke zvijezde Beta Monocerotis vidjele su se sasvim dobro sve tri, jake su bijelo-plave pa 2,9" nije bio problem.

282. Stf 953, blizu 16 Mon: žuto-crvene zvijezde, više od pet, možda sedam sekundi razmaknute, ne vidim razlike u sjaju (7,3", m 7,1-7,7);

283. Stf 1138, 2 Pup: jake plave zvijezde, udaljene više od petnaest sekundi, jedna je možda malo manje svjetla (16,8", m 6,1-6,7). Herschel kaže da je to lijepi par, da su obje zvijezde bijele a druga da vuče na crveno. U njegovo vrijeme je to bilo u zviježđu Navis. Noviji promatrač ih vidi kao bijeli par;

284. H III 27, blizu 3 Pupis, Hip 37229, Sao 174198: vrlo svijetle plave zvijezde, oko četvrte magnitude, oko deset sekundi razmaknute, ne vidim razlike u sjaju (9,9", m 4,4-4,6). U Herschelovo vrijeme je to bilo u zviježđu Navis. Noviji promatrač ih vidi kao bijeli par;

285. Stf 1132, blizu 25 Mon: to je sigurno dvadeset sekundi, zvijezde možda osme magnitude, ne vidim razliku u sjaju(20,1", m 8,1-8,4);

286. Stf 1245, blizu 4 Hya: deset sekundi, vidi se razliku u sjaju možda jedne magnitude a malo i u boji, manje i više crvena (10,0", m 6,0-7,2). Herschel kaže crvena i garnet (najčešće u smislu tamnocrvene boje, jer ima garneta i drugih boja);

287. Stfa 46, H V 46, 16 Cyg: to je jako udaljeno, recimo četrdeset sekundi, zvijezde oko šeste magnitude, narančasta i žuta, vidim vrlo malu razliku u sjaju ali možda je to zbog razlike u boji (39,8", m 6,0-6,2).

Dosta sam toga tražio ali se zvijezde nisu pojavljivale kao dvojne a dosta toga sam htio ali me montaža upozoravala da je to što tražim ispod horizonta.

Nije bilo hladno, nije bilo vlage, moglo se još ostati - da je bila bolja vidljivost, da nije bilo mjesečine...

Acheron

Sretan ročkas i još puno višestrukih zvijezda :)

ediglavas

ediglavas

Koje razočaranje.
Dođem, namjestim sve, nadivim se prolasku ISS-a, bar -2. magnitude i odjednom - vlaga. Ne ona polagana pa će možda biti jača ili će samo malo smetati, nego sve potpuno mokro, objektiv, finder - mokro!
Užas. Samo za pokupit se kući.
Prognoze na meteoblue su davale šezdeset i nešto posto vlage, 7timer nije dao zelenu oznaku, jedino je prognoza na FLO-u bila za vlagu na preko 80%.
I baš ta se obistinila.

ediglavas

08.02.2022.

Konačno malo vedrog vremena bez vlage i vjetra.

288. Stf 926, "na obrazu Jednoroga": oko deset sekundi, vidi se razlika u sjaju od jedne, jedne i pol magnitude (10,8", m 7,1-8,6). Pogled vuče južno prema 12 Mon i "šest zvijezda" kako je rekao Herschel (sredinu maglice Ruže, koju ja kao maglicu ne vidim, nemam pri sebi filter a i fov mi je premalen);

289. H II 37, blizu 12 Mon, i dalje u glavi Jednoroga, kod brade: pet sekundi, sitne zvijezde, ne vidim razliku u sjaju (5,4", m 8,9-9,3). Herschel kaže da je zvijezda jedna od šest teleskopskih zvijezda poredanih u parove (jedna od njih je 12 Mon).

Pojam "telescopic star" koristi za zvijezde koje se ne vide golim okom. Kod dvojnih zvijezda je jedna od njih često vidljiva i bez teleskopa.

290. H II 60, blizu 5 Velikog psa: nešto manje od deset sekundi razmaknute ali jako velika razlika u magnitudi, sigurno tri magnitude, veća je oko šeste (8,7", m 6,4-9,3);

291. Stf 920, ispred usta Jednoroga, u blizini Rozete (ili kako to Herschel kaže: oko 2/3 stupnja južnije od šest (teleskopskih) zvijezda, u liniji od 15 prema 12 Monocerotis): ovdje stvarno treba znati da se traži dvostruka zvijezda jer je manja na granici vidljivosti, valjda deseta magnituda a veća je oko sedme magnitude - iako su tri magnitude to u okularu izgleda kao ogromna razlika. Oko deset sekundi razmaknute (9,5", m 7,4-10,2);

Oko 20,30 sat postaje teško razaznavati zvijezde devete magnitude a desete nikako - sve je jača mjesečina a i ovih dana je bilo jakog vjetra (na prognozama su visinska strujanja u crvenom) pa to nije oduševljavajuća kombinacija.

Pored toga temperatura ide od nule u minus pa prekidam i krećem kući.

Frenki

https://www.youtube.com/watch?v=clmI6aEJ_1Q
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm,...,
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120 mono, Omegon 571C
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon 7500, D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3,...

ediglavas

Viđao sam mačku, lisicu, jelena, veprove, ovce, zeca, pse ali nikada - puža!
Otkud  puž i kako je stigao na teleskop, ne znam.
U svakom slučaju, imao je kućicu i izvukao glavu iz nje i šetao se.
Morao sam ga skinuti i staviti u travu.

ediglavas

Ako bi se brojale dvojne zvijezde koje sam našao, bila bi to loša večer: vukla mi se greška u traženju koju sam dešifrirao tek kad sam se spremao kući - jedna noga tronošca sasvim je lagano klizila i, naravno da kako je večer odmicala, rezultat potraga bivao je sve lošiji, zapravo nikakav.
Još sam sretan da mi sve nije odletjelo na zemlju.

🡱 🡳