Promatranja u Istri - nastavak

Autor ediglavas, 19.03.2020. u 13:44:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ediglavas

20.06.2026.22,30-01,00

oko 30 kilometra sjeverno od Pule, 297 m n/m
TS 203/2432 Cassegrain
SW Az eq5 u az modu
Vixen 42 mm - 65° (FOV 67') - 58x
Masuyama 15 mm - 53° (FOV 20') - 162x
Fujiyama ortho 12,5 mm - 42° (FOV 13') - 195x

Prognoze su pokazivale vedro vrijeme bez vjetra, seeing odličan, oblaka da će biti, niskih, 5-8% (šta god to značilo). Mjeseca do iza ponoći.
Listu i skice sam sastavio još za 07.06. kad nisam mogao izaći jer mi je došao brat i kako ću ga ostaviti u kući i izaći... Ne mogu mu reći da drugi puta dođe za Punog mjeseca. Sada samo brza provjera i, to može uglavnom sve proći.

Kamo ići? Prije samog odlaska pročitao sam na portalu da je iza Loborike prema Marčani došlo do teškog sudara i da je poginula jedna žena pa mi je to stvorilo nelagodu, ne želim onuda ići. Znači, Ipsilon, Pazin Gračišće, brdašce. Nakon dva-tri kilometra Ipsilona vidim na sjeveru velik bijeli oblak, ko bjeljanak na šnenoklama, to bi bio znak promjene vremena...  pa sam odlučio u Vodnjanu skrenuti s autoputa i voziti kroz Istru i s te, druge strane stići do Orihi.

Kad sam se smjestio, stvarno su u tom oblaku počele munje – da spojlam, nije se proširilo, ostalo je negdje daleko. Ali i tu su se razvlačile neke poluprozirne koprene iznad Škorpiona, kao od starijih avionskih tragova ali u poluluku, kao da je vjetar po sredini traga bio jači i gurao na jug. Bilo je i iznad mene oblaka, sve je to Mjesec obasjavao. "Divota". Prava ljetna noć. 25 stupnjeva. S veselicom u Savičenti - voditelj galami da ga čujem ko da mi je sto metara a ne šest kilometara daleko. Kako je tek tamo prisutnima?

Poravnam se, nađem predložene zvijezde i smjestim ih u sredinu s velikim povećanjem, defokusirane, zadovoljan.

Ozirom na mjestimične poluprozirne zapreke smanjio sam očekivanja.

Pokušao sam BU 39 ali ih je taj poluprozirni luk sakrivao, mislim, vidim veliku ali ne i malu zvijezdu. Stf 2801 uopće ne vidim.

(201) BU 346, Vaga: Alfa 1 i Alfa 2 Lib su sjevernije na oko stupanj i dvadeset a 51 min udaljena (jugoistočno) mag 6,6 mi je startna zvijezda: ne vidim razliku u sjaju osnovnim okularom, s 15 mm je razmak veći a na povećanju od 195x vidim da su žute (2,8" m 7,48-7,92); otkrivena 6 inčnim teleskopom; binarne su;

(202) BU 39, Škorpion: na zamišljenoj liniji od mag 5,2 Hi Sco do 5,0 48 Sco, velika razlika u sjaju, kalkulator kaže 40 puta: mala zvjezdica se uočava već u 42 mm s 15 mm je razmak veći a na povećanju od 195x velika zvijezda se nekako pokazuje u konceničnim krugovima a slabija je i dalje jasna i naravno još udaljenija, bijele su (3,3" m 5,77-9,77); otkrivena 6 inčnim teleskopom;

Da ću pogledati dalje, Stf 1658 - zaustavi se auto i dođe čovjek do mene, tridesetpet-četrdeset godina, imate tu neku spravu, teleskop kažem ja, to je skupo? (klasično pitanje) pa nije baš kažem, aha utezi, to je ciljnik?, odakle ste, iz Pule - i namjerno ste došli baš tu, da, on je iz susjednog sela i nije mu jasno zašto bi netko iz Pule došao baš tu... duže pojašnjenje ... pa ga zainteresira stolica, neka specijalna? ne kažem ja: stolica za peglanje, vidite ima rupice za regulaciju visine. To mora reći ženi! Obavezno! On ne bi smetao mora po ženu i maloga u Savičentu na feštu. Pogledajte Mjesec kad ste već tu - i, okrenem na Mjesec. Mjesec baš onako fin, požutio - on se oduševi, da nikad to nije vidio (naravno da nije) pa mu povećam na 162x i on gleda, pa me pita od čega su ti (krateri, pomognem ja), od kometa i asteroida - da li se može vidjeti kad udare, da kažem ja, da stojimo tu milion godina sigurno ćemo ih vidjeti. Nisam mu htio spominjati stotine miliona godina jer je i tako bio u šoku. I da li slikam, ne kažem, gledam i uživam. A, to vam je hobi. Da li ću sutra ići u Višnjan, tamo je Astrofest...

On ode a meni se od čačkanja po kontroleru blokira montaža. Isključim, uključim i ponovim proceduru (srećom bez poravnanja tražioca i teleskopa na svjetla s Učke). Malo manje pedantno nego ranije.

(203) Stf 1658, Vir: ovo je sitno, razlika je u sjaju primjetna, razmak je oko 3 sekunde pa se to može lako gledati, nalazi se 20 min južnije od m 6,8 sao 119497, binarne su (2,8" m 8,08-10,5);

Pokušao sam susjednu Stf 1668 ali noćas nije vrijeme za ove ispod dvije sekunde, kamoli jednu.

(204) Stf 1362, Dra: podjednakog, jakog sjaja, oko 5 sekundi razmak impresivna slika, bijelo-žućkaste (4,85" m 7,03-7,20); binarne;

Pokušao sam još ponešto u Kasiopeji ali ili je bilo loše vidljivo u tražiocu sve ispod šeste magnitude ili je bilo prepuno jakih zvijezda bez jasnijeg putokaza (loše poravnanje?) pa mi je popustila motivacija a počelo je i puhati i pa sam se uputio kući. Ono, četrdeset na sat sa sto zavoja pa kad stignem.

Acheron

*tu*
Seeing je na kraju bio dobar kad si na BU 39 vidio difrakcijske prstenove?

ediglavas

Na tom dijelu neba u tom času je bila, ali općenito bio sam razočaran

zac

Joj, dobro ti je i bilo, meni ti kvazioblaci stalno muljaju po nebu, a mjesec+Zg sve tak posvijetle da mi je granična jučer bila oko 4... Na kraju iz očaja uvijek završim na 250 mm dobu i M13. Još da mi posrebrivanje jednom ispadne kak teba, iako i sa nesavrđšenim slojem ima svetla na bacanje. Btw, to je onaj koji je imal astigmatično zrcalo, u međuvremenu sam ga prepoliral, sad je bolje, ali naravno, fali mrvicu da bude ispoliran do kraja. A ploha je naravno 1/8 i sad je za plakat. Dopolirat do kraja ili ostavit ovak dobru parabolu... zasad bu ovak, a delam treće zrcalo (drugo je sucks, 5 slojeva 4 mm stakla zalijepljena zajedno, dobro je delalo dok ni zatoplilo, termika i ljepilo su onda pokazali zube), ovaj put germanski borosilikat...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

ediglavas

04.07.2026. - 21,30-24
59 kilometara (sjeverno) od Pule, 441 m/nm
TS 203/2432 Cassegrain
SW Az eq5 u az modu
Vixen 42 mm - 65° (FOV 67') - 58x
Masuyama 15 mm - 53° (FOV 20') - 162x
Fujiyama ortho 12,5 mm - 42° (FOV 13') - 195x
Baader ortho 10 mm - 52° (FOV 13') - 244x
Fujiyama ortho 9 mm - 42° (FOV 9') - 271x

Pospan sam. Zašto sam pospan? Najtočniji odgovor bi bio – zato što je Zemlja okrugla. Da nije okrugla, utakmice bi se igrale u osam ili devet navečer a ne u sred noći. Sjednem ja gledati Argentinu, mislim si pogledat ću dvije tri Messijeve majstorije i sljedstveno dva-tri gola i ići spavati. Kad vraga, ide to i ide duboko u noć. A volim gledati Argentinu, još od onog finala 1978. kad sam očekivao nadmoćnu pobjedu tada silne Nizozemske, protiv koje je Menotti spremio predivan nogomet i pobijedio s Kempesom, Passarellom i društvom - bez Maradone kojeg nije stavio u ekipu jer da je premlad za takvu važnu utakmicu - da nisu dobili odrali bi ga. Ali, dobili su. Pa u Meksiku s Maradonom pa u Italiji 1982. Tu je bila jedna beskrajno interesantna i smiješna epizoda s Maradonom koji je tada igrao, da igrao - briljirao za Napoli i, kako se utakmica polufinala igrala u Napoliju Maradona je tražio navijače da navijaju za njega a ne za Italiju koja i tako misli samo na svoj sjever a on je učinio za Napulj više od bilo kojeg Talijana - zapravo je bio u pravu, racionalno. Na stadionu ubrzo se to okrenulo...

Sutradan, pospan, jedva se krećem, da nema mačke kojoj moram dati jesti ostao bi spavati do osam navečer.

Ipak, mačke ima, pa sam onda odlučio nahraniti i sebe i, negdje oko tri i pol popodne odlučio ne propustiti večer za teleskopom. Imao sam istina ispriku u jet streamovima koji su na meteoblueu išli u crveno ali to sam odlučio iskoristiti kao opravdanje neki drugi puta.

Puniti akumulatore, jedan po jedan, nositi kutiju s okularima, drugu s finderom i sjenilom (protiv vlage zapravo), sjenilo za teleskop, vodu; odlučio sam ne uzimati nikakvu hranu jer ću nakon prvog zalogaja zaspati, stoposto.
E sad, kako je Zemlja okrugla, morao sam još pogledati, da ne trošim vrijeme vani, šta je otišlo "pod zemlju" ili se približilo tome.

A vrijeme ide. Pa se u to vrijeme-nevrijeme javio majstor da bi on sada došao staviti nastavak za oluk a kakva su vremena nisam smio ni zucnuti a kamo li reći da je subota predvečer... Srećom, bio je brz.

Kamo ići? Najradije bi do Orihi, tamo imam čistinu oko sebe ali se tamo pokazivala burica od 3-6 m/s a to je previše i treslo bi pa je izbor pao na uzvisinu iza Gračišća.

Dopunio sam benzina, uzeo veliki machiato i skrenuo na Ipsilon.

Tamo, trava narasla do koljena. Opreza radi ubacio sam donje hlače u čarape da se ne bi neka opaka buba zavukla. Zaboravio sam malu drvenu stolicu. A ništa, spustio sjedalo na najniže rupe i namjestio tronožac - prošlo je lakše nego što sam očekivao. Prvo poravnanje napravio sam na oblačku iznad horizonta, jer su sva stabla bila preblizu i nije mi se dalo birati koje da izdvojim. Preciznije poravnanje na Veneru, na 2/3 Venere. Pa visoko: Arktur i Vega.
Zašto nisam uzeo refraktor? A baš je bilo vrijeme za refraktor. Pa pročitao sam kako je najlakše kolimirati cassegraina pa me to zaintrigiralo. Ne pogađati koji od tri šarafa micati dok se vanjski i unutarnji krug ne slože koncentrično a to je znalo potrajati - nego kad budem blizu traženom rezultatu staviti prst na vrh u blizinu sekundarnog ogledala i... Da, moglo bi da sam Odo iz Zvjezdanih staza... Hm. Rješenje je bilo u štapu za hodanje (koji je uvijek u autu) i, s ručkom prema unutra - vidi se sjena! - malo micanja štapa i našao sam deblji dio krofne - tamo nema šarafa. Ok, šaraf sa suprotne strane otpustiti. Centriram Sjevernjaču i, bliže je željenom rezultatu. Još jedan pokušaj i to je to. Kako to lijepo izgleda. Približim se fokusu, sve ljepše. Fokusiram i nagradim se dvostrukom zvijezdom.
Da li sam još nešto vidio osim Sjevernjače?

(205) STF 2801, Cep: 19 min sjeverno od m 6,0 sao 3568, veća zvijezda, jer vidi se razlika, vuče na žuto, manja je bijela (2,1" m 7,87-8,62);
Stf 2303 - vidim da je dvostruka ali je ne mogu razdvojiti.

(206) BU 419, Scu: lako za naći zvijezdu ali teško za razdvojiti pa sam otišao do auta po 10 mm i 9 mm okulare - i stvarno, s 9 mm vidim i malu razliku u sjaju, sitne zvijezde (1,1" m 8,38-9,42);

(207) STF 2296, Ser: velika razlika u sjaju, skoro tri magnitude, manja zvijezda je jedva vidljiva, razmaka ima, oko tri sekunde (3,2" m 7,48-10,2);

(208) AC 11, SAO 142294, SerCap: podjednakog sjaja, vrlo bliske (0,9" - zapravo sada 0,89" m 6,71-7,21); otkrio ju je Alvan Graham Clark (od Alvan Clark & Sons - on je ovdje sin) refraktorom od 12 inča (ne mogu si ni zamisliti toliko inča na refraktoru!!) 1861. godine a to je objavljeno tek 1878. godine (bio je rat). Otac i sin su koristili novo-napravljene  teleskope u svojoj zvjezdarnici za testiranje leća prije isporuke naručiocima. Tako je Alvan Graham pronalazio nove, bliske dvostruke zvijezde. Otkriće AC 11 bio je dokaz da su teleskop napravili jako dobro: zvijezde su tada bila na 0,4".

Tu sam negdje počeo sanjati za teleskopom pa sam brzo složio sve u auto, rasprašio muziku na sav glas i - stigao kući u komadu.

ediglavas

Krivo sam napisao godinu polufinala Italije i Argentine, ispravno je 1990.

Acheron

Išao sam čitati Wikipediju o Maradoni i gledam "Ma jel to Edi pogriješio ili..."

ediglavas

Zanio se pa skužio da se nešto ne slaže...

ediglavas

23.07.2026.
SW  90/1250
Alt-Az 3 s vixen prihvatom
32 i 17 mm plossli
Večeras sam imao raznoliku publiku. Najvažnija je naravno bila Antonova četverogodišnja kćerka kojoj sam htio pokazati Mjesec. Najbolji prikaz je bio super plosslom 32 mm jer se vidio cijeli Mjesec. Htio sam ići na veća povećanja ali mi je Jadranka rekla da to još nije za njenu dob. Istina, više ju je zabavljalo da gleda u okular pa preko teleskopa pa nazad i uspoređuje.
Uto je prošao čovjek s mora pa smo ga pozvali da dođe vidjeti, on je skeptično i iz pristojnosti došao pa rekao: ko da sam tamo!
Zatim je prošlo mlado društvo (~25, dva para) i isto su na moj poziv došli, iz pristojnosti, Poljaci, tu je bilo wow i opet čuđenje i svaki slijedeći/a još jedno čuđenje. Njima sam stavio i 17 mm. Sad su prošli wow fazu i međusobno komentirali očito uzbuđeni i iznenađeni.
Brzo smo završili jer je Jadranka rekla da je dijete gladno a moji prosvjedi da je jela prije dva sata i da će jesti i sutra - nisu uspjeli.

zac

Ha, ha, stari moj, klinci te dobi gladni su, ono, konstantno... jedini spas je prijenosni frižider sa 10 kg klope i sokova za klince!
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳