Promatranja u Istri - nastavak

Autor ediglavas, 19.03.2020. u 13:44:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Stf 2730, tebi narančasta, meni plavičasta  *zubo*

Lucius

Citat: Acheron  u 17.09.2026. u 00:39:43 satiStf 2730, tebi narančasta, meni plavičasta  *zubo*
Da i ja začinim i kažem da su mi obje bile bijele (Mak 150, 7.9.24.) *:-P

ediglavas

Obzirom da ste dvojica i mlađi i jači od mene odmah priznajem da ste u pravu.
Sad još samo predložite katalozima da klasu zvijezde iz K prebace u A ili B i ako prihvate imate  *čslj* od mene (i to svaki po jednu).

Acheron

A da, vidio sam na Stelledopie da je KIII spektra...

ediglavas

Kopkalo me kako to da je W. Herschelu pretstavljao problem nalaženje dvojne zvijezde 9. mag udaljene 2" na visini od 17 stupnjeva (kako je pokazivao Skysafari za datum 25.10.1797.).
Rješenje je jednostavno: Skysafari računa da je meni uključena opcija "mozak" i podopcija "koristi ga" i daje traženi rezultat.
A da su bile uključene te opcije možda bi za mjesto promatranja umjesto mjesta u Istri upisao Slough u UK i dobio da je te večeri s mjesta promatranja najveća visina tih zvjezdica bila 9°11' a to već je problem...

Acheron

Ja bih dodao još jedan efekt koji se osjeti u periodu od 230 godina

Na primjeru Ete PsA, koja je blizu pa su iznosi slični:
Koordinate na 18.09. dan za 2026. 22h02m21.930s DE:-28°19'27.95"
Koordinate na 18.09. dan za 1797. 21h49m10.848s DE:-29°25'00.68"

Precesija je ukrala još jedan stupanj Herschelu tako da mu je H N 117 bila negdje na 7° ...

ediglavas

Bez precesije bi bilo 10° i nešto malo.
Kad unesem i precesiju dođem na tih 9° i koju minutu.

ediglavas

Obzirom da govorimo o jeseni i južnoj Engleskoj i da je tada živio i promatrao iz mjesta Slough u dolini Temze - magleni, vlažni sloj mu je pokrio bar trećinu od tih 9° a ni ostatak do zvijezda nije baš bio sasvim proziran pa u tome vidim veći dio problema o kojem je pisao.

Acheron

I smog od ugljena, to je početak industrijske revolucije. London je već tada bio na pragu prvih milijun stanovnika, a Slough je par desetaka kilometara zapadnije.

🡱 🡳