Škicao sam ovih dana aktualnu astrofoto-galeriju na siteu Spaceweather.com kako napreduje "stanjivanje" Venere na 0,1 %. Snimke su nerealno srpoliko predebele Venere edabi se kako-tako zatvorio prsten.
Naime, 0,1% je samo 1/1000 - jedna tisućinka površine kruga!
Više:
https://spaceweathergallery.com/index.php?title=venusNastava na daljinu i potreba stalne komunikacije s učenicima, zauzima mnogo vremena. Zato sam jučer tek navečer vidio izglede pretežno vedrog vremena danas prije podne (utorak 2.6.). Sa Suncem na samo 4 promjera u blizini Venere, više nije dolazilo u obzir snimanje kamerom mobitela na projekciju okulara.
Prije nekog vremena kupio sam za stotinjak kuna web-kamericu Logitech C270, pa sam odlučio prihvatiti rizik "solarnog roštiljanja senzora" u pokušaju snimanja "prstenaste Venere".
Za dva sata sklepao sam kamikaza-setup kakav nikad prije nisam koristio, a materijal sam našao u ostavi (jedino sam jutros kupio hamer-papir crne boje).
Jedina optička cijev koju sam bio spreman žrtvovati bila je Meade akromat 90/800. Našao sam način kako ju pričvrstiti u raširene prstenove SW 70/500 akromata, jer su pasali na šinu za CG-5 AS/GT montažu.
S dosta tanjega kartona, 4 komada hamer-papira, 2 pakovanja staklarskoga kita za balansiranje cijevi, 1 široki selotejp i 1 široki izolirband prije ponoći "Ring of Fire" kamaikaza-satup bio je spreman za probu na Mjesecu koji je klizio prema zapadu. Za manje od pola sata CG-5 AS/GT montažu sam dosta dobro usjeverio s dodatnim zvijezdama za kalibraciju. Na Mjesecu sam izoštrio sliku i snimio dva probna video zapisa, pokrio setup plastikom i otišao u nemiran san.
Jutros plavo nebo bez oblaćka, ali satelitska slika pokazivala je promjenu sa sjevera.
Pospajao sam sve na struju, ... na vrh dugačkoga sjenila stavio crnu torbicu od dalekozora i upisao aktualne Venerine koordinate. Montaža je okrenula setup do očekivane pozicije približno 2-3 stupnja lijevo od Sunca.
Nažalost, od Venere ni V! Mijenjao sam filtere: UV-IR block, crveni, zeleni,..... Ništa. Još dvaput s "kapom" na otvoru ponovio GoTo pozicioniranje. Opet ništa, bez obizra i na sve promjene u setupu kamere.
Dozvao pojačanje iz kuće da mi ispred cijevi drži Baaderov Astro-solar filter kad upišem koordinate Sunca.
Na rubu Sunca dodatno izoštrio sliku. Ponovno GoTo pozicioniranje Venere. Ništa, ništa, samo tisuće svijetlih letećih artefakata kad imalo defokusiram sliku... Adio!
Prije demontaže fotke za uspomenu. Nije bila predaja bez ispaljenog metka.
ROF Korona Setup 2020 a by
Zlatko F. Kovacevic, on Flickr
ROF Korona Setup 2020 b by
Zlatko F. Kovacevic, on Flickr