HD 44179 Red Rectangle Nebula (Maglica Crveni pravokutnik), protoplanetarna maglica u Jednorogu. U svome sredistu ima binarnu zvijezdu(orbitiraju svakih 319 dana i nisu vidljive u vizualnom spektru) koja je otkrivena 1915.godine. Ali tek je 1973.godine otkrivena i maglica oko zvijezde. Udaljena je oko 2300 LY.
Dakle protoplanetarna maglica, odnosno post ABG zvijezda stara je zvijezda velicine poput naseg Sunca koja je iscrpila svoje gorivo i na putu je da postane prava planetarne maglice. Sto ce se i desiti u iducih nekoliko tisuca godina vjerojatno. Pocela je odbacivati materijal, te kada odbaci vecinu ostat ce vruca jezgra u obliku bijelog patuljka koja ce emitirati dovoljno jako zracenje da taj materijal ionizira i da on pocne emitirati zracenje. Dakle za sada vidljiva maglica je zapravo samo refleksija zracenja sa zvijezde.
Ono sto me privlaci kod ovog objekta jest njena simetricnost i pravilnost struktura (slovo “X”) koja potpuno odskace od svih dosadasnjih objekata. U prirodi se obicno ne pojavljuju pravilni oblici. Sa svake strane, izmedju oba kraka slova “X” postoje poprecne pruge kao ljeste, ali to nije moguce snimiti amaterskom opremom.
Druga misterija ovog objekta je boja (Extended Red Emission). Naime crvena boja, spektralno je utrvrdjeno dolazi od slozenih organskih molekula, policiklickih aromatskih ugljikovodika(ispustaju ih npr.motori sa unutrasnjih izgaranjem). Oni ne bi trebali izdrzati zracenje sa zvijezde i trebali bi reagirati i rastaviti se na jednostavnije spojeve.
Na snimkama je utvrdjeno da centralni dio maglice ima zapravo poprecnu tamnu prugu. Pa uz analizu zracenja zakljuceno je da zapravo binarnu zvijezdu okruzuje torus prasine koji djelomicno blokira zracenje sa zvijezde. Na taj nacin je objasnjeno prisustvo kompleksnih spojeva koji su djelomicno zasticeni od zracenja, ali i oblik. Zapravo bi oblik trebao biti 2 konusa okrenuti na suprotne strane, a mi ga vidimo pod odredjenim kutem. Npr kao da gledate casu za vino sa strane, ne bi se vidio konus vec pravilne linije ruba case.
Ovaj objekt sam vec nekoliko puta pokusao uloviti ali ako bi atmosfera bila nemirna zano sam da necu dobiti nista. Na internetu sam nasao samo nekoliko amaterskih snimki, pa je tesko imati neku referencu za snimanje i obradu.
Znam da estetski nije spektakl ali moram priznati da mi je ovo jedna od najdrazih snimki. Znam za ovaj objekt vec duze vrijeme i potpuno mi je fascinantan. Preporucam da pogledate Hubble-ovu snimku. Velika zelja mi je bila uloviti ovo malo cudo prirode (ili napredne civilizacije??)

.
Napomena;
velicina objekta je tek oko 30x20'' (lucnih sekundi!!)
Cropana snimka objekta je vidno polje od 0,076 stupnjeva!

Objekt; HD 44179
Lokacija; Rijeka, balkon.
Teleskop; SW 150mm newt, f6,7
Montaza; Heq5
Kamera; ToupTek224
Filteri; UHC, fokal reducer x0,5
Primarni fokus. 382x30sec; gain 12 (darks, flats, bias)
Guiding; Evoguide 50ED + Logitech c270
Obrada; DSS,(drizzlex2), Gimp