Optolong L-pro 2"

Autor Leviner, 04.05.2021. u 23:56:23 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leviner

Nedavmo stigao filter i reko idem probat da vidim vrijedi li tih para. Naravno, posto imam jedro od teleskopa sam razmisljao isplati li se postavljat opremu jer vani puse ko blesavo, al ne budi lijen i postavio sam opremu.
Sve fino podesio, usjeverio stavio filter na koma korektor, fokusirao da vidimo sto ce biti. I bilo je - guiding je pokazao graf da se ni picasao nebi posramio umjetnickog djela.  *zubo*
Cak sam skinuo novi phd koji ima multistar guiding, ali ne pomaze s ovim jedrom ni 100 zvijezda za guiding.
Malo sam se poigrao platesolvingom preko APT koji radi odlicno, jedino trebam eqdir kabel da povezem laptop s montazom - sljedeci diy na vidiku, primam savjete ako je netko to vec radio.  *šešir*

Sve u svemu nije mi bio cilj nesto ozbiljno snimat nego isprobat filter i vidjet koliko zapravo ubija svjetlosno zagadenje.

Napravio sam 2 snimke po 180s na ISO1600 - slike u prilogu.
Slike su cupave, ali cilj je samo da se vidi razlika s filterom i bez filtera.

Samo mogu reci da sam sretan i slagalica koju spajam vec jedno vrijeme pokazuje svoje rezultate.
*da*

Eh da, slika jedra u akciji takodjer u prilogu  *zubko*
T: SW ESPRIT 120
M: DIY Cube harmonic mount
K: Player One Poseidon M, ZWO 220MM

tome

Leviner ovaj tvoj "opservatorij" me jako podsjeca na moj balkon. Samo je cijev malo manja. :-D

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Optolong L-Pro je OK ali kod LED rasvjete (kao i kod punog Mjeseca) nije bas od prevelike pomoci.. iako pomaze.
Ja sam ga imao montiranog na moj Canon FD 400mm f/2.8, ali morat cu promijenit adapter jer sadasnji ulazi preduboko u kameru (60D, kod 450D nema problema) pa smeta zrcalu.
amater

Beorn

Teleskopi: Takahashi TOA-130, Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: Touptek ATR2600m, ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, ZWO ASI290mc

Zocky

Investicija se isplatila  *gj*
HEQ5 pro; SW ED 80/600, FF/FR x0.85, 9x50 finder/guider, ALccd5
SBIG ST-8300M, FW5, Baader filteri: LRGB, Ha7nm
...........................................................................................
SW EQ8R; Askar 130PHQ, Celestron C9.25 HD Edge
ZWO ASI 2600mm pro, FW7, ZWO filteri: LRGB, SIIHaOIII
Canon EOS 1200D astromod
https://www.flickr.com/photos/zoran-novak/

Leviner

Istina je da nema bas puno koristi s led rasvjetom. U prilogu slika snimana kroz filter - izbaci uljeza

*šok*
T: SW ESPRIT 120
M: DIY Cube harmonic mount
K: Player One Poseidon M, ZWO 220MM

Acheron

LED daje širokopajsno svjetlo i ne može se filtrirati efikasno.
Jedino rješenje je snimanje u uskopojasnim filtrima (H-alfa, OIII, SI, H-beta...)

Štefek

Citat: Acheron  u 05.05.2021. u 19:19:04 sati
LED daje širokopajsno svjetlo i ne može se filtrirati efikasno.
Jedino rješenje je snimanje u uskopojasnim filtrima (H-alfa, OIII, SI, H-beta...)
IDAS LP-D2 filter je pokušaj de se filtrira LED . Nemoguće putpuno naravno, ali pokušaj ..
Imam i filter i LED  *bu* pa ću prvom prilikom napraviti fotku sa i bez...
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

🡱 🡳