Meade 4000 0.63 reducer...

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 02.08.2021. u 07:56:54 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Beorn

Ima onaj uži, koji je vjerojatno 100 USD jeftiniji  *zubo*
Teleskopi: Takahashi TOA-130, Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: Touptek ATR2600m, ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, ZWO ASI290mc

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Ponovo sam usporedjivao moj Meade reduktor sa Celestron-ovim.. Meade se sad (nakon popravka) ponasa sasvim OK u vidnom polju promjera ~15mm, a niti Celestron tu nije savrsen.
U coskovima Meade ima prilican problem sa zakrivljenoscu fokalne plohe (Celestron je bolji), ali me to zapravo ne bi trebalo smetati, jer je tamo ima i zasjenjvanja.. pa se taj dio kadra ionako treba odkropati. 

Idemo dalje na planetarne magline.. ako i kad vremenske prilike dopuste  :-)
amater

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Jos malo eksperimentiranja sa FR.. pokusavao sam pronaci optimalunu radnu udaljenost senzora - jer je na webu i kod dobavljaca totatlna konfuzija oko toga - nitko ne zna od kuda se ta udaljenost mjeri i koja je vrijednost optimalna.

Ja sam odlucio da tu udaljenost mjerim od zadnje metalne povrsine, na kojoj pocinje navoj za montazu slijedece komponente optickog sustava.
Sa komponentama koje imam, moguce je sastaviti 4 fiksne udaljenosti, kao na slici.

Zakljukci:
1) sa najkracom radnom udaljenoscu (90 mm), redukcija je oko 0.63 (F/6.3)
2) Sa standardnim (2") kamera adapterom, redukcija je oko 0.56 (F/5.6)
3) Vidno polje kamere je ravno unutar promjera ~0.5°, izvan toga je off (znaci, mora se kropati), neovisno od radne udaljenosti.

amater

🡱 🡳