Vakuum komora za aluminizaciju - Restauracija i izrada

Autor MrWorf, 14.11.2022. u 04:14:40 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

MrWorf

Citat: c2  u 08.12.2022. u 14:18:49 sati
Napraviš vakuum, zatvoriš sve ventile ostaviš da se kiseli
Drugi dan vidiš stanje - il curi  :-(  il ne curi  :-)

Ovdje nije trebalo čekati drugi dan, odmah se vidlo na kazaljki hahah. Sada sam komoru vakumirao na negdje 500 mikrona žive i izolirao skroz i tako ostavio, idući tjedan bumo vidjeli dal komora drži i to. Kao što rekoh, problem je sa ventilima i crijevima između difuzione pumpe i grube pumpe.

Kad složim struju, doleti do mene pa možemo tražiti gdje i šta curi. Bilo bi dobro u međuvremenu možda potražiti drugo glavno crijevo jer ovom ne vjerujem unatoč tome što sam ga prelemio.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

zac

Citat: MrWorf  u 08.12.2022. u 14:38:51 sati
Ovdje nije trebalo čekati drugi dan, odmah se vidlo na kazaljki hahah. Sada sam komoru vakumirao na negdje 500 mikrona žive i izolirao skroz i tako ostavio, idući tjedan bumo vidjeli dal komora drži i to. Kao što rekoh, problem je sa ventilima i crijevima između difuzione pumpe i grube pumpe.

Kad složim struju, doleti do mene pa možemo tražiti gdje i šta curi. Bilo bi dobro u međuvremenu možda potražiti drugo glavno crijevo jer ovom ne vjerujem unatoč tome što sam ga prelemio.

Bum za vikend prekopal kramu, možda ima neko bolje. Ono je brončano, ak je počelo curit, to se jako teško lemi. Trebao bi tvrdi lem za to...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 | Celestron 11 SCT 280 / 2800 | Lunt LS35THa |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

OuttaControl

Stigli djelovi za potencijalni refraktometar  *zubko*

Laser relej i botun rade, sad triba ekran i senzor testirat

https://streamable.com/6txvoa
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

MrWorf

Citat: OuttaControlCRO  u 09.12.2022. u 13:26:26 sati
Stigli djelovi za potencijalni refraktometar  *zubko*

Laser relej i botun rade, sad triba ekran i senzor testirat

https://streamable.com/6txvoa

Tooooo!! Supeeeer! Daj mi samo popis svih komponenti, da znam mjere da sredim na 3D modelu gdje će sve te komponente stajati.  *hopla*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

zac

Nego, evo moje "procedure" aluminizacije:

Prvo se mehaničkom pumpom ispumpa sama komora, diff pumpa je zatvorena i gore i dolje. Kad je komora na nekom pristojnom vakuumu (oko 10 na -1, otvori se pumpanje diff pumpe (dolje) i upali se diff pumpa. Ne zaboravit vodu za hlađenje! Njoj treba jedno pola sata da se dobro zagrije, tek onda se zatvara direktno pumpanje komore mehaničkom pumpom i otvara se gornji ventil dif pumpe. Komoru sad pumpa diff pumpa i treba joj pola sata do nekoliko sati, ovisno o tome kak dobro komora drži i koliko se smeča u međuvrmenu nakupilo po stijenkama (najviše vlaga). Kad se tlak u komori stabilizira (trebal bi bit oko 10 na -4 ili bolje) opale se grijači, to traje pola minute, minutu. Komora se sad zatvara (tj. zatvara se veliki ventil na dif pumpi, ali se dif pumpa i dalje pumpa dolje), lagano se upusti zrak, zrcala se vade i ako je sve ok, komora se zatvara, opet ispumpa prvo mehaničkom pumpom, pa diff pumpom (koja je sad topla pa ne treba čekat po ure). Ak zrcala nisu ok, brzo se očiste i opet vrate u komoru, pa novo naparavanje. Na kraju se komora opet zatvori i diff pumpa se gasi ali se i dalje pumpa dolje. Za oko pola sata diff pumpa se ohladila pa zatvori i dolje, gasi se mehanička pumpa i pušta se zrak u nju. To je dosta bitno jer u suprotnom se ulje iz mehaničke pumpe polako digne u gornji dio pumpe i napravi sr****! Komoru je bolje držati pod vakuumom jer se u njoj tako ne skuplja vlaga i ostalo smeče iz zraka, pa se idući put puno brže pumpa. Profi sistemi se pumpaju stalno, ali to je za amatere zbog struje i vode preskupo...

nadam se da pomaže...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

stipe

Zato je aluminizacija i skupa u ZEN-u i drugdje po Evropi.

Kad se uhvati dobra shema aluminizacije i kad se uklone nedostaci u sistemu, potrosnja struje pada pa tako i cijena, a sa modernom elektronikom to bude jos i efikasnije!
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, Vixen replika 102/920, "Opticko siroce" 102/660, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/500, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, Omegon veLOX715C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1000 i 1100D. Filteri: Optolong L-extreme i L-pro 1.25", ZWO UV/IR cut, solar Helievo 104-128mm; Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

MrWorf

Citat: zac  u 09.12.2022. u 16:49:43 sati
Nego, evo moje "procedure" aluminizacije:

Prvo se mehaničkom pumpom ispumpa sama komora, diff pumpa je zatvorena i gore i dolje. Kad je komora na nekom pristojnom vakuumu (oko 10 na -1, otvori se pumpanje diff pumpe (dolje) i upali se diff pumpa. Ne zaboravit vodu za hlađenje! Njoj treba jedno pola sata da se dobro zagrije, tek onda se zatvara direktno pumpanje komore mehaničkom pumpom i otvara se gornji ventil dif pumpe. Komoru sad pumpa diff pumpa i treba joj pola sata do nekoliko sati, ovisno o tome kak dobro komora drži i koliko se smeča u međuvrmenu nakupilo po stijenkama (najviše vlaga). Kad se tlak u komori stabilizira (trebal bi bit oko 10 na -4 ili bolje) opale se grijači, to traje pola minute, minutu. Komora se sad zatvara (tj. zatvara se veliki ventil na dif pumpi, ali se dif pumpa i dalje pumpa dolje), lagano se upusti zrak, zrcala se vade i ako je sve ok, komora se zatvara, opet ispumpa prvo mehaničkom pumpom, pa diff pumpom (koja je sad topla pa ne treba čekat po ure). Ak zrcala nisu ok, brzo se očiste i opet vrate u komoru, pa novo naparavanje. Na kraju se komora opet zatvori i diff pumpa se gasi ali se i dalje pumpa dolje. Za oko pola sata diff pumpa se ohladila pa zatvori i dolje, gasi se mehanička pumpa i pušta se zrak u nju. To je dosta bitno jer u suprotnom se ulje iz mehaničke pumpe polako digne u gornji dio pumpe i napravi sr****! Komoru je bolje držati pod vakuumom jer se u njoj tako ne skuplja vlaga i ostalo smeče iz zraka, pa se idući put puno brže pumpa. Profi sistemi se pumpaju stalno, ali to je za amatere zbog struje i vode preskupo...

nadam se da pomaže...

Zato bi volio da dođete ti i Zorislav do radione pa da malo sredimo check listu upravljanja komorom i da vidimo kako bi je mogli eventualno napraviti efikasnijom. Ali prvo idemo elektroniku riješiti pa onda dalje sve ostalo, kad to riješimo, onda bumo se dogovorili za sastanak gore.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

OuttaControl

Citat: MrWorf  u 09.12.2022. u 14:23:35 sati
Tooooo!! Supeeeer! Daj mi samo popis svih komponenti, da znam mjere da sredim na 3D modelu gdje će sve te komponente stajati.  *hopla*

Wemos D1 mini R32
12mmx12mm botun
KY-019 5V Relay za laser
laser 6mm diametar
Oled 38x12mm
TSL2591 senzor, mala verzija.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

OuttaControl

Ehh, if it were so simple :)

Prvo display ne radi izgleda, dosao crknut ja bi reka. Manji problem,

Veci problem je ne konzistentnost, nazalost nakon kalibracije rezultati se vrte 96-98% Bez obzira sto bi trebalo biti 100%, ili barem 99%
Mozda je do lasera, mozda je do senzora... Probat cu se malo igrati sa postavkama ima i neki gain ima i jos nekih fora pa cu vidit jeli se da sta napravit po tome pitanju...

Postoji sansa da je i do ljudske greske jer je sve klimavo pa se možda pomakne nesto mm ili 2. Mozda laser radi na PMW principu(gasi pali, ne drži konstantu svijetlost) Treba malo istražiti.

MrWorf

Citat: OuttaControlCRO  u 10.12.2022. u 22:08:05 sati
Ehh, if it were so simple :)

Prvo display ne radi izgleda, dosao crknut ja bi reka. Manji problem,

Veci problem je ne konzistentnost, nazalost nakon kalibracije rezultati se vrte 96-98% Bez obzira sto bi trebalo biti 100%, ili barem 99%
Mozda je do lasera, mozda je do senzora... Probat cu se malo igrati sa postavkama ima i neki gain ima i jos nekih fora pa cu vidit jeli se da sta napravit po tome pitanju...

Postoji sansa da je i do ljudske greske jer je sve klimavo pa se možda pomakne nesto mm ili 2. Mozda laser radi na PMW principu(gasi pali, ne drži konstantu svijetlost) Treba malo istražiti.

Stavi neki elektrolit paralelno na napajanje lasera da ako ima nekih smetnji i to, da drži laser koliko toliko ravan.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

OuttaControl

eno otvorio sam drugu temu da ne miksamo sve ovde, uspio sam dovest u kakav takav red i display ipak radi, krivu komandu sam mu posla, a sto se tice stabilnosti izbacio sam botun za test pa je sve savršeno mirno :D

MrWorf

I evo nastavka radova na komori! Kao što sam i reko prošli put, sljedeće je trebalo složiti kućište za elektroniku i elektroniku na stolu komore i to prije nego idemo istraživati gdje komora curi, da nam bude lakše upravljati pumpama i ostalim stvarima da kablovi ne vise okolo dok istražujemo curenja. Ali prije toga svega, počeli su me brinuti kotačići na komori jer komora je toliko teška već sada da se kotačići jedva okreću a komora je tek na pola s težinom jer još će ići još dosta teške skalamerije na nju. Tako da smo prvo morali staviti bolje kotačiće a stare maknuti. A prije toga svega, trebalo je maknuti grubu pumpu i difuzionu da nam bude lakše okrenuti sve naopačke.

Dok sam rastavljao difuzionu pumpu, otkrio sam da je puna ulja iz grube pumpe, kao i svi ostali ventili. Naime kada ugasim grubu pumpu, ona se zbog razlike tlakova počinje okretati u suprotnom smjeru i šibati ulje u sustav. Tako da razmišljam o elektroničkoj kočnici da kada se pumpa ugasi, da releji kratko spoje sve tri faze i samim time pumpa sama sebi krene stvarati elektromagnetski otpor, ali s obzirom ta to nisam nikada radio s trofaznim motorom, nisam siguran dal će to upaliti, tako da treba probati.

Tu smo počeli rezati i variti profile za kutiju za elektroniku:

Mjesto gdje će ići promjenjivi transformator (Variak) za paljenje grijača za naparivanje aluminija i pored njega će biti i voltmetar i ampermetar.

Promjenjivi transformator, tojest Variak

Dok smo radili kućište za elektroniku, shvatili smo problem s kotačićima pa smo ih išli skidati da ih možemo zamijeniti, sada smo stavili kotačiće koji mogu podnijeti do 150 Kg svaki, a prednja dva sada imaju i kočnice.

Kad smo zamijenili kotačiće, nastavili smo dalje za kućištem za elektroniku

I to je to za sada, dalje ćemo pofarbati okvir da ne oksidira i režemo pločevinu s kojom zatvaramo kutiju za elektroniku i onda ugrađujemo kontaktore, osigurače, sklopke, instrumente itd... A nastavak radova ide nakon nove godine, jer treba se malo i odmoriti od svega.

Usput sam izmjerio dimenzije glavne ploče (netko je pitao, mislim Auriga) na koju ide lonac da vidim koliko prostora imamo za velika ogledala, i dobra vijest je da je ploča 580x580mm, a ja sam mislio da je nekih 500x500, tako da će slobodno moći ići skalamerija do 570mm unutra. A kaj se tiče lonca, Marko ima ideju da ga damo napraviti nekoj firmi od Inoxa, skupa s prozorom, samo još treba vidjeti koliko to košta. Hvala Marku na pomoći i na elektronici koju ćemo staviti unutra!  *šešir*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

🡱 🡳