Protugradna obrana

Autor tinovator, 02.08.2018. u 13:36:54 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tinovator

Lijepi pozdrav svim forumašima. Na starom forumu sam u par dana pročitao sve postove vezano za praćenje radio meteo sondi i oduševio se možebitnim novim hobijem :D O svemu tome ću vas gnjaviti u drugoj temi, no trenutno me zanima me posjeduje li netko informacije o frekvencijama na kojima djeluje protugradna služba.
Vidio sam da je u temi na starom forumu kolega DarkoKZ objavio dosta materijala na tu temu. Već dugo me interesira rad navedene službe pa bi se htio i samostalno okušati u prijemu.
Valjda će neki od mojih prijamnih uređaja uspjeti pokupiti nešto :)

73 de 9A3DHT  *tu*

DarkoKZ

Pozdrav,
sad gledam tu staru temu i vidim nema slike, a na slici frekvencije.  *jok*
Evo, malo kasnim jer je prva dnevna prozivka gotova (oko 0900h) druga je oko 17:00h
ako imaš neki SDR za vhf, recimo legendarni rtl-sdr  onda ga postavi da vidiš 86-87MHz band
tu su uglavnom svi koje sam tamo nabrojao.
Ako ima dodatnih pitanja, samo piši !
Pozdrav !

Darko

tinovator

Pozdrav svima. U međuvremenu mi je jedan forumaš poslao na privatnu poruku neke frekvencije i ti si objavio opseg tako da se to poklapa - sada znam gdje slušati  :-)
Nisam iskreno očekivao neki odgovor jer su me na svim drugim forumima izignorirali oko tog pitanja.

Što se tiće SDR-a, negdje imam zametnut kineski stick koji je bio spojen na antenu koju sam radio specijalno za ADS-B i feedanje podataka na 24FlightRadar. Moram provjeriti radi li uopće jer znam da me nešto zezao kabel ili driver, ne sjećam se više.
Svakako sam mislio uzeti onaj RTL-SDR v3. Ipak je "original" i vjerojatno najbolje supportan od svih.
Hvala još jednom. Kad osposobim SDR bacam se na radio sonde  *pljesk*

DarkoKZ

Evo slike uz onaj stari tekst

Aktivnost kad su neki ledonsni oblaci iznad nas.

tinovator

Jučer sam proveo pola dana pokušavajući osposobiti stari SDR prijamnik koji sam koristio. Nikako da proradi, probao na Windowsu, MacOS, Linux. Nikako da proradi. Sjećam se kad sam radio na Macu to je doslovno bio plug&play, nikakvi driveri ništa, samo upaliti software (GQRX) i slobodno šećem po spektru. NA Windowsima pak imam problem da nakon instalacije drivera preko Zadiga u SDR# odaberem kao izvor svoj RTL stick ali veli mi No device selected - a fino sam ga u postavkama odabrao.

Probao sam i sa HDSDR, sve one .dll učitao ali mi kaže da RTL devices was found, but could not open. Used by another application or Zadig not installed?

Na winsima je 100% nešto sa driverom, vjerojatno windowsi stavljaju svoje i pregaze zadig drivere, ali stvarno mi nije jasno zašto na linuxu i macu ne radi kako spada.

Probat ću naručiti RTL-SDR v3 stick pa probati sa njim, valjda će raditi kako spada, ako ne bit će za prodaju  *:-P

EDIT: RTL SDR v3 naručen  *tu*

DarkoKZ

Aha, još jedan koji ne čita upute !  *da*
jedino je malo zbunjujuće da ne radi pod drigim OS-ima
Imao sam isti slučaj sa novijim verzijama SDR# koji nemaju podršku za RTL-chip
svi drugi navodno rade, istina probao sam sa AirSpy koji radi ali RTL ne.
I onda me jedan pitao da li sam pokrenuo "install-rtlsdr.bat"
velim nisam, imam sve što treba za RTL a on veli da ipak probam to pokrenuti,
pokrenem i vidi vraga, RTL radi.
Pa sad, probaj i ti, možda ti proradi.
*šešir*

tinovator

Pročitao sam upute više puta, step-by-step  *da*
Koristio sam upute sa rtl-sdr.com/qsg.
Probao sam i install.rtlsdr.bat koji je skinuo zadiga i još neke fajlove, ali ni tada ništa.
Kinezi su poslali novi stik. Tješim se da je ovaj moj neka zastarjela verzija kineskog smeća pa zato ne radi.
Do tada se idem tješiti izradom nove yagice za 2m  *pljesk*

DarkoKZ

Nema zastarjelog osim ako je sam sdr neispravan.
Sve ovo radi i sa E4000 tuner chipom koji je prvi bio na tržištu, čak bi trebalo raditi i sa onim najlošijim tunerima "FC-nešto"
ovi sa novijim tunerima R820T i R820T2 su vrlo dobri i sve radi kako treba.

tinovator

Ma do RTLa je 100%. Probao sad na još dva druga MacOS-a i GQRX. Treba raditi od prve a ne dešava se ništa. Možda je i do usb kabla. Neki delanec je, spojen iz dva komada, možda je neki USB 1.0.

MrWorf

Ja sam znao imat problema sa intasliranjem tih drivera. Na nekim kompovima ide bez beda, na nekima je pain in the ass to upogonit, bez obzira na operativni sistem.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

tinovator

Kao što sam i rekao, tješio sam se ovaj vikend izradom jedne Yagice za 2m. Nacrti preuzeti od DK7ZB. Jednostavna 4 el. yagi, dužine 75cm. Ciljao sam na portabilnost pa jednostavno mogu elemente skinuti i postaviti na označena mjesta na boomu i krenuti u lov na signale  *tu*
SWR i reflektiranu snagu možete vidjeti na slici u prilogu. Osobno sam zadovoljan karakteristikama s obzirom na materijale i nepreciznost.
Sa lokacije kod Ivanić Grada sam pootvarao sve moguće repetitore u središnjoj, zapadnoj i svjevernoj hrv, BiH, SRB, AT, HU, SI i to sve sa samo 1.5w.

tinovator

Stigao RTL SDR v3. Sve radi od prve na windowsima, linuxu i MacOSu. Moram samo malo konfigurirati SDR#. Ako netko ima dotični stick, jel normalno da se jako grije? Koji put ga ne mogu ni primiti koliko pali.

DarkoKZ

To ne znam, ja imam one najobičnije proste starinske RTL i oni se griju dosta, najviše tuner chip, AirSpy je već kulturniji taj se lagano grije.
Kako izgleda grijanje tog starog RTL SDRa pogledaj kod S57UUU, probao sam na jednom stiku njegovu ideju hlađenja i sasvim je OK.
Par ljudi koji imaju V3 kažu da se grije dosta pa je to izgleda normalno.

🡱 🡳