C270 i Sharpcap postavke

Autor Strumf, 10.05.2023. u 00:10:09 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strumf

Pozdrav.
Kupio sam C270 WEB kameru.
Moze li mi netko predloziti neke priblizne postavke koje bi radile na planetima?
 naj
Stavio sam ovako kao na slici, i Mars mi jos uvijek bljesti.

A neznam zasto onu zadnju opciju "Brightness" ne mogu smanjiti, nego mi je na full.

Exposure pojacan najvise.

Ima i dolje filter opcija, gdje kad nesto podesim, vrati se nazad.

Jako mi je je tesko podesavat postavke jer imam samo nekih 15 sekunda od pomaka teleskopa da cucnem i podesim postavku, kad nemam automatsku montazu.

[/quote]

Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Astrobobo

Citat: Strumf  u 10.05.2023. u 00:10:09 satiMars mi jos uvijek bljesti.

Exposure pojacan najvise.

Veća ekspozicija = više svjetla. Ekspozicija ti je jednu sekundu. Poanta je snimati sa što kraćom ekspozicijom, tako da se "zamrzne" seeing i uhvati što više oštrih trenutaka.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

OuttaControl

Tako je, jedini bitni su ti gain i exposure. Ostalo sve mozes kasnije podesavat u obradi.

Sto kraca ekspozicija da se planet jedva vidi je ugl najbolja opcija. A gain, nemoj pretjerat jer veci gain=veci šum. Tu se moraš igrat.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astrobobo

Citat: OuttaControlCRO  u 10.05.2023. u 09:03:24 satiSto kraca ekspozicija da se planet jedva vidi je ugl najbolja opcija.

Trebalo bi gledati histogram, kod sjajnih planeta da bude oko 70%, kod manje sjajnih (Saturn, naroučito Uran i Neptun) može i oko 50% pa i manje, ali ne valja premalo.

Citat:A gain, nemoj pretjerat jer veci gain=veci šum. Tu se moraš igrat.

Gain se može fino našiljit jer obično stackiramo nekoliko tisuća frameova, pa se to fino ispegla. Naravno treba pazito ovisno o kameri. Ovo je web kamera pa definitivno ne valja stavljati previše.
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Strumf

Citat: Astrobobo  u 10.05.2023. u 07:05:28 satiVeća ekspozicija = više svjetla.
Da, to mi je poznato, ali neznam zasto,je li bilo sta dodatno upaljeno ili, no kod mene je bilo obratno, tj. na max exposure mi je najbolja bila slika.

Sto se tice Gaina, mislim da imam samo 0 i 1. Znaci dvije opcije samo za odabrat.

Zasto nemogu onaj donji Brightness smanjit, neda web kamera?

Probat cu iduci put kad bude vrijeme pa vam posaljem sliku kako Mars svjetli jako.

Astrobobo

Kako je najbolja slika kad i sam  kažeš da je preeksponirano? Doslovno ti sad crtamo šta treba napraviti da usnimiš planet (smanjiti ekspoziciju, povećati gain), ali ne. Za ova druga dva pitanja, pa nadam se da možda postoji netko tko koristi web kameru sa Sharpcapom. Ja sam web kameru zadnji puta koristio prije 20 godina, pa se više ni ne sjećam s kojim programom sam snimao. Prije dva tjedna sam dvije bacio u smeće.

Acheron

A da testiraš sve opcije po danu, ali kad kažem "testiraš" ono, upališ Sharpcap i isprobavaš razne opcije i sve slajdere, tipke itd...
Zapamti koja daje najbolje rezultate po danu, snimi je kao predložak i navečer probaj na Mjesecu/Marsu/Veneri.
Naravno, taj ti predložak neće 100% odgovarati, ali nakon petljanja po danu trebao bi imati ideju što radi koji slider i gumb u aplikaciji.

K tome, probaj razdvojiti neželjene rezultate koji ti se javljaju zbog instrumenta (teleskopa bez praćenja, lošeg fokusa itd...) od onih koji se javljaju zbog promjene postavki u Sharpcapu.

tome

Poslušaj Šta Acheron kaže, testiraj po danu da po noći znaš šta radiš.

Povuci ovaj slider označen na slici lijevo. Iznad te linije ti piše "Exposure; 1000 ms". Ekspozicija ti mora biti u milisekundama a ne čitavu sekundu. Tu ti je najveći problem.

Strumf

I konacno smirivanje kise :-/
Citat: Astrobobo  u 10.05.2023. u 11:30:40 satiKako je najbolja slika kad i sam  kažeš da je preeksponirano?
Kazem da je na vecoj ekspoziciji meni najbolja slika.
Citat: Astrobobo  u 10.05.2023. u 11:30:40 satiKako je najbolja slika kad i sam  kažeš da je preeksponirano? Doslovno ti sad crtamo šta treba napraviti da usnimiš planet (smanjiti ekspoziciju, povećati gain), ali ne. Za ova druga dva pitanja, pa nadam se da možda postoji netko tko koristi web kameru sa Sharpcapom. Ja sam web kameru zadnji puta koristio prije 20 godina, pa se više ni ne sjećam s kojim programom sam snimao. Prije dva tjedna sam dvije bacio u smeće.

Citat: tome  u 10.05.2023. u 20:34:07 satiPovuci ovaj slider označen na slici lijevo. Iznad te linije ti piše "Exposure; 1000 ms".
Hvala. Ne morate mi crtat. Valjda kroz cijeli zivot rada na kompu znam nac ekspoziciju.

Ovako. Probao sam danas po danu se igrati. I opet, kad je slider u desno na ekspoziciji (bila to najveca ili najmanja), meni je najbolja slika. Dok kad je slider u lijevo bljesti. (U mraku se vidi bolje lampa, ali ne i stup). Neznam da li to radi kako treba i imam li nesto upaljeno sto daje kontra efekt.

Evo slike po danu i sumraku ulicna lampa na jedno tisucu kilometara (dobro, ne bas toliko :).
Crveni brojevi oznacuju broj ekspozicije.

I ispod jedna na 125 ekspoziciji koja mi je skoro pa normalno pogodjena.

I sjetio sam se jos jednog problema.. Posto ne koristim okular s kamerom, necu imat di zasarafit filter za mjesec/veneru. :(

Zeleni_Zub

Jesi instalirao uopste drivere za kameru?
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Strumf

Citat: Zeleni_Zub  u 17.05.2023. u 22:53:56 satiJesi instalirao uopste drivere za kameru?
Nekakav jesam, Logitech Camera Software 2.12.8.0. Nisam ih bas nasao puno, ovo je valjda univerzalni. I taj kad upalis program brigtness je uvijek na 100% default :) dok ju ne smanjis.

Teofil

Prije nekoliko godina, po sjećanju, za 100+ kuna povoljno sam kupio C270 i napravio privremenu adaptaciju za astrofoto. Za snimanje sam koristio SharpCap. Ova web-kamera danas služi za komunikaciju putem računala.

U starom laptopu pronašao sam nekoliko filmića (video zapisa) Mjeseca i dokumentaciju za svaki od njih. Evo prilažem popratni zapis jednog od tih filmića. Možda bude od neke koristi:

[Logitech HD Webcam C270]
Resolution=1280x720
FPS=30,00
Colour Space=RGB24
Output Format=AVI files (*.avi)
Frame Rate Limit=Maximum
Exposure=15,6ms(Auto)
Timestamp Frames=Off
Brightness=50
Contrast=22
Saturation=32
Sharpness=24
White Balance=7490(Auto)
Backlight Compensation=1
Gain=20
Apply Flat=None
Subtract Dark=None
#Black Point
Display Black Point=0
#MidTone Point
Display MidTone Point=0,5
#White Point
Display White Point=1
TimeStamp=2019-01-15T20:15:08.6297290Z
SharpCapVersion=3.1.5220.0

Manje snimke detalja Mjeseca (lijevi stupac po 4 snimke) snimio sam tom kamericom:

Mjesec poslije faze prve četvrti by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Mjesec poslije prve četvrti by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Antoto

Citat: Strumf  u 17.05.2023. u 23:07:33 satiNekakav jesam, Logitech Camera Software 2.12.8.0. Nisam ih bas nasao puno, ovo je valjda univerzalni. I taj kad upalis program brigtness je uvijek na 100% default :) dok ju ne smanjis.

Na adresi možeš pronaći hrpu drivera (adresu zalijepi u File Explorer, ne u browser):

ftp://ftp.logitech.com/pub/techsupport/
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Strumf

Citat: Teofil  u 18.05.2023. u 00:11:57 satiEvo prilažem popratni zapis jednog od tih filmića. Možda bude od neke koristi:
Hvala, posluzit ce :)

Citat: Antoto  u 18.05.2023. u 10:45:14 satiNa adresi možeš pronaći hrpu drivera (adresu zalijepi u File Explorer, ne u browser):
ftp://ftp.logitech.com/pub/techsupport/
Hvala. Probao sam trazit na tom linku, nista ne izbacuje pod C270 niti 270.

Strumf

Zasto nemam vecu mogucnost podesavanja GAINA u SharpCapu ?
Imam samo opciju 0 i 1.

Mislio sam da je zbog kamere, ali ako su Teofilove postavke
tocne, znaci da je on na toj kameri mogo stavit gain 20.

Imam ovakav driver, izleda da je okej jer vidim da su isti instalirali i drugi korisnici te kamere.

🡱 🡳