PusTo GoTo pracenje

Autor Strumf, 26.05.2023. u 00:56:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Hrvoje86

Citat: bojan  u 11.06.2024. u 22:48:07 satiVidi tu:
https://onstep.groups.io/g/main/search?p=recentpostdate%2Fsticky%2C%2Cfrequency%2C20%2C2%2C0%2C0&q=frequency%20adjustment
https://onstep.groups.io/g/main/topic/96412696#msg49588

Ima diskusija na tu temu jos, ovo je prvo sto je isplivalo kad sam utipkao "frequency adjustment".

Da, očito je blokirana ta funkcija, Ostaje mi vidjeti kako će sve to raditi u stvarnosti. Najbitnije mi je bilo sastaviti mehaniku i podesiti onstep da radi kako treba. Sad lagano dalje u izradu fokusera i nabavku nekakve kamere  *zubko*  *zubko*  *zubko*  *zubko*
Teleskop: GSO 300/1500 Dobson,  Sky Watcher MAK 180
Montaža: CG5 SynScan
Okulari: Super Plöss 25mm, 10mm/, Celestron  40mm, 25mm, Hyp 5,5, Hyp 8, Hyp 13, Hyp 17
Barlow: GSO 2,5x, 3xED
Kamera: Samsung GALAXY s22, Logitech C270, NIKON D3400
Dalekozor: NIKON MONARCH M7 8x42,
Binoviewer: TS-Optics

Strumf

Citat: Hrvoje86  u 06.06.2024. u 19:49:31 satiEvo konačno sam dobio sve dijelove i uspio složiti mehaniku. Sad je ostalo ono najbitnije - kako podesiti onstepx da radi  kako treba. Pogubio sam se u config.h pa bih molio pomoć.  ALT remenica na teleskopu ima 300 zubi, nju pokreče mala remenica od 20 zubi. Ta mala remenica montirana je na gearbox 100:1, a na gerabox je montiran stepper od 0,9 degre/step. Dolje na bazi AZ imam tarni prijenos gdje mi je opet gledajući sa strane motora redoslijed ovakav: motor 0,9deg/step---->gearbox 100:1-----> mala tarenica 26mm ----> velika tarenica (baza teleskopa) 635mm.
Jesi li uspio podesit da ti radi?

Od nedavno ima nova mogucnost podesavanja bez Arduina i mrdanja po .config.h fileu i drugim datotekama.

Zovu ga "Chad's uploader". Samo spojis usb na FYSETC E4 i automatski ti sve sam instalira.
Kasnije, one (najvaznije) postavke, koje si imao u cofig, namjestis putem web servera onstep.

https://onstep.groups.io/g/main/wiki/32794

Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Hrvoje86

Jesam, uspio sam podesiti. Napajanje je bilo preslabo. Kad sam stavio jače napajanje, motori vrte bez ikakvih problema. Došao sam do brzine 3 deg/s. Što mi se čini dosta brzo. Chad's uploader sam vidio, ali nisam isprobavao. Jedino sam isprobao upload sa priključenim  motorima na ploči i to mi radi bez problema iako u uputama piše ako se dobro sjećam da kod uploada ne smije ništa od steppera biti priključeno.
Okulari: Super Plöss 25mm, 10mm/, Celestron  40mm, 25mm, Hyp 5,5, Hyp 8, Hyp 13, Hyp 17

Hrvoje86

Da li ima kakav ručni kontroler za onstep a da paše u kombinaciji sa fysetc e4?

Strumf

*

Strumf

Posto imam problema s trackingom, prije nego sto pocnem kupovat nove gearboxe, krecem u popravak od onog di sam napravio pogresno - Lazy Susan.

Vi ste mi rekli da centriram Susan "od sredista", tj. vec tvornicke rupe u sredini. No to nije urodilo plodom. U sredini ima par milimetara luft i sa vanjske strane ruba okrugle daske.

Sestar sam isprintao zajedno sa kapicom koja sjedne u rupu, napravio precizne krugove. Ne znam di sam pogrijesio. Jedino kod usarafljivanja sarafa ako se mozda Susan pomako, al ne vjerujem.

Na videu kad se remenica okrene tako da crvena oznaka bude usmjerena prema motoru, tu pocinje preskakanje.
https://youtube.com/shorts/ESyzQuQNslM?feature=shared

To sam bio rjesio federima (zatezacima), ali mislim da mi oni samo otezuju tracking, zato jer dok se feder napinje, okretanje stoji ili se lagano okrece, i tu je luft, dok se ne zategne .

Pa se mislim rjesit tih federa i ostavit samo dva idlera kako vecina drugih ima, a Lazy Susan centrirat sa "vanjske strane", kao sto je u ovom videu. Kupio sam takav pomicni kutnik.
https://www.youtube.com/live/QM1bv1zWDWw?&t=0h7m22s

Strumf

Prva daska gotova. Preciznost oko cak 0.5 milimetara :-p

Idem na drugu dasku.

Dajte mi recite, sto Bojan kaze da stavim vise cepova, da li smijem tu busit na Susanu ostale rupe?

Pretpostavljam da sve ide u ravnini kruznice i da su kuglice u sredini Suzana i da necu pogodit kuglicu busenjem?

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Moze.
Kad je to pricvrsceno, centralna osovina (ili lager)  ti vise ne treba, LS je sad tu.
amater

Strumf

Okej.
Prepravio sam Lazy Susan. Mrvicu je bilo bolje. Jos uvjek remen prezategnut, a s druge strane preopusten.

Kad sam rjesio Suzan, pretpostavljam sa onda mora bit greska u samom centru. Isprinto sam stalak koji ide direktno od centralne rupe donje daske (bez ona cetiri sarafica okolo). Napravio tako da ide skroz tesko plastika u rupu daske i saraf u plastiku, tj. da nema nigdje lufta. I opet skoro isti razmak.

SLIKA1

To me dovodi do trece solucije gdje me Bojan opomenuo da nije mozda remenica ovalnog oblika. No remenicu sam mjerio nekoliko puta ramnalom i uvjek mi daje istu sirinu.

Zatim sam na PC-u otvorio 3d model te remenice da vidim ima li sto cudno. Vidim da je iz nekog razloga doslo do greske u centriranju modela, i da na slici cjela remenica vertikalno nije bila centrirana (pomak za 0,136mm) pa tako nisu niti sarafici centrirani (pomak za 0,275). Horizontalno su remenica i sarafici u sredini i tu je dobro.

SLIKA 2-3

Sad za inzenjere, da li taj pomak sarafica za 0,3 milimetra moze proizvesti ovaj moj razmak koji je na kraju 2-3 mm dok se okrece remenica?

VIDEO: okretanje remenice rucno
https://youtube.com/shorts/XUGU_t896xM?feature=shared

EDIT:
idem probat isprintat novu remenicu ali glatku bez zubiju na koju cu naljepit remen. Bas me zanima dal ce se stanje popravit.

Ako lijepis remen na glatku remenicu, onda naravno nemas vise remenn, nego mala remenica (na osovini motora il getriba) sluzi kao zupcanik, u kontaktu sa tom novom remenicom.
Inace, ja bi tu novu remenicu istokario iz iverice ili sperploce.. brze je, a i tocnije.. i ne trosis plastiku.
"Tokarski" stroj za tako velike promjere se moze lako improvizirati na stolu.
amater

c2

Zašto ne iskoristiš lazy suzan kao remenicu (ako treba okreneš logiku za nutarnju i vanjsku stranu)?

Tako će ti sigurno biti u centru.

*šešir*
I go unseen.
All shall be revealed.

Strumf

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 25.05.2025. u 20:53:15 satiAko lijepis remen na glatku remenicu, onda naravno nemas vise remenn, nego mala remenica (na osovini motora il getriba) sluzi kao zupcanik, u kontaktu sa tom novom remenicom.
Pa imam viska remena. Jedan remen oko remenice zaljepim, a drugi remen spojim s motora na tu remenicu. Remen ce tjerat remen, sta tu smeta?

Nemam tokarski stroj. Ali vidio sam ima puno "okruglih dasaka" za kupit po 25 cm, samo je mali problem sto nemaju centar  *hopla*

Citat: c2  u 25.05.2025. u 21:45:37 satiZašto ne iskoristiš lazy suzan kao remenicu (ako treba okreneš logiku za nutarnju i vanjsku stranu)?

Tako će ti sigurno biti u centru.
*šešir*
*uff*  *hm*

Jos jedna primjedba:
Ta osovina koja nosi remenicu je mozda kosa, vidim da je i to isprintano.. to mora biti istokareno kako spada..

Osim toga, probaj iskoristit vanjski ring od Lazy Susan za  tu glatku remenicu, za to moras montirat motor malko drukcije, osobina mora ic kroz dasku.. nece bit lako montirai remen, ali ako to radi kao zopcasti prijenos onda je lakse. 
amater

Citat: Strumf  u 25.05.2025. u 22:38:59 satiPa imam viska remena. Jedan remen oko remenice zaljepim, a drugi remen spojim s motora na tu remenicu. Remen ce tjerat remen, sta tu smeta?

Nemam tokarski stroj. Ali vidio sam ima puno "okruglih dasaka" za kupit po 25 cm, samo je mali problem sto nemaju centar  *hopla*
*uff*  *hm*

Smeta to sto se to nece uzubljivati jer je vanski rasiren a unutrasnji komprimiran pa koracio vise nisu isti.
Ne trebas imati tokarski stoj, kao sto rekoh to se moze imropviziarti na stolu.
Osim toga, ako ti nemas tokarski stroj, sigurno ima ko ima.. 
amater

Motor moze tjerati LZ preko male remenice kau zupcanika  izvana ili iznutra, vec prema tome koji ring je pricvrcscen gdje.
amater

🡱 🡳