Scorpius na brzinu

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 19.07.2023. u 23:20:01 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Bilo je vedro hladno i vjetrovito u Ponedjeljak na Mt Pleasant.. pa sam isao na najkrace sto sto se je dalo...

C11 + 0.63FR + Canon 60D, ISO12800, stacks n x 10sec.
NGC6729, M8, M20...
amater

Gobart

Lijepi triplet, Bojane!  *tu*
Ima tu poprilična količina detalja, ali za kvalitetniji komentar trebao bih više informacija, npr. koliko je bilo ekspozicija? Piše "stacks n x 10 sec"... Koliko je "n"?
I je li to cijelo vidno polje (za svaku fotku)?
Čini mi se da moraš malo bolje podesiti udaljenost FR-a od senzora, zvijezde se izdužuju prema kutovima... A možda taj 0.63x niti ne može dati korigiranu sliku na cijelom APS-C senzoru...? Inače i ja koristim takvog (Celestron 0.63x) ali ne sa mojim Nikonom nego sa Uranus-C kamerom koja ima puno manji senzor, pa ne znam kako bi izgledala slika na većem formatu.
Sviđa mi se ideja gledati/snimati više objekata u kratkom vremenu (ili u istoj noći), zato se i bavim EAA promatranjima u zadnje vrijeme.  *cool*
 *gj*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

"N" je 32~64... frameovi su ne-kropani APS, FL je ~1500 mm (za udaljenost preporucenu od strane Celestron-a).
Medjutim, udaljenost FR od sensora zapravo nema puno utjecaja na komu kod SCT, sve sam isprobao, od 85mm do 125mm, coskovi su takvi kakvi su u svakom slucaju.
Na ovom website-u se moze vidjeti simulacija sustava kojeg ja imam (C11 + Celestron 0.63 FR), i moji rezultati su konzistentni sa rezultatima prezentiranim na toj stranici.
Prije sam radio sa Meade 0.63, ali ovaj (Celestron) je malko bolji (ali ne puno.. ima bolju CA korekciju)..  sve je to medjutim daleko od savrsenstva (uostalom, za AU$135.00 je odlican).
Najveci problem te veceri (i inace) je bila vidljivost i vjetar.. a imao sam poveliki i tuljac (dew-shield) jer je bilo dosta vlage pa je prilicmo jak vjetar (na udare) dobro drmao tubus (zato je kupola bolja od ROR..).
amater

🡱 🡳