Heq5 pro Rowan mod

Autor Stipa, 15.08.2023. u 00:35:23 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stipa

Pozdrav,

danas sam popravio RA backlash i unutra kotače sam približio maksimalno tako da nema tilta.

Guiding se naspram prije podešavanja drastično poboljšao.

Evo sad trenutno snimam M33 na ekspozicijama od 60sec i malo malo mi budu blago vertikalno izdužene zvijezde.

Ako nisu stalno izdužene onda je stvar u čemu: nepreciznosti kotača, još postoji neki blagi backlash, tilt kamere, balans teleskopa ili nešto drugo.

Ono što mene zanima isplati li se uzeti rowan kit? 
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

To je PE (Periodic Error).. neprecizno uzubljavanje.
Isplati se zamijeniti zupcanike sa zupcastim remenovima  (Timing belt)...
Da li se isplati Rowan Kit, to je drugo pitanje.

Imas na Aliexpress koloture i remenove, vidi tu.   
amater

Astro_fun_times

I ja sam na istoj montazi radio zatezanje backlasha.
I radila je fenomenalno, do pre 3 nedelje kad sam je udario u auto prilikom iznosenja. Od tad je pocela DEC da me zeza.
Prilikom ditheringa skala ode van grafikona i ne moze da se povrati a pocne da slika i unisti mi sub.

Ponovo sam pretresao DEC osu ali dzaba

Sinoc mi je dosao L-extreme pa sam malo testirao ali sam nakon solidnog useveravanja uradio jedno 10-15 minuta guidance assiatant ili kako se vec zove u PHD2.
Prihvatio ta dva podesavanja za RA i DEC sto mi je predlozio i guide graph je bio odlican.

Sto se tice rowan belt-a, evo linka od kineza.
Just found this amazing item on
https://a.aliexpress.com/_mMEI08w
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR cut; Askar D2

milosbos

Cena na Ali-u nije mnogo niža nego na FLO ali na Ali-u ne daju 3D štampani "odstojnik" koji služi da može da se vrati poklopac montaže.
Sad, možda su oni modifikovali remenice, tako da budu "niže" i da ne smetaju poklopcu??
Da li neko ima iskustva? I ja sam razmišljao da ga stavim na moj HEQ5.
MAC127, RC6", Samyang 135/2.0, Samyang 85/1.4, HEQ5, AZ-GTi, ASI290MC, EOS 750D, EOS 500D Mod.

Stipa

Morate znati još jednu stvar, ako imate garanciju i stavljate rowan ili neki drugoi kit gubite garanciju tako da ga neću nadograđivati do isteka nego ću se igrati zatezanjem beskonačnog vijka i približavanjem zupčanika na deklinaciji i RA tako da na taj način smanjim backlash.

Danas sam se igrao cijelo poslijepodne te mislim da sam ga lijepo ustimao. Neki dan sam previše priljubio zupčanike, to će te znati ako se ne mogu rukom lagano okretati zubčanici, a opet da nema tilta tj. Da se vrte glatko i da ništa ne zapinje.
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

🡱 🡳