IC 443; Jellyfish nebula

Autor Astro_fun_times, 20.12.2023. u 23:06:36 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astro_fun_times

4 vedre noci zaredom su se iskoristila. Nemam observatoriju ali teleskop nisam sklanjao iz baste 5 dana. Svaku noc je bio minus i ceo se ledio ali sta da mu radim, jel on kupio mene ili ja njega?🤣
Problem sa montazom me je u te 4 noci kostao nekih 15tak sati snimanja ali nema veze.

Lights: 83x300s Gain 101; -10°
Darks: 68
Flats: 150
Darkflats: 0
Biases: 50

6h 55mins of integration

Telescope: Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: L-eXtreme

Sky: Bortle 5
Date: 19-20-21.12.2023
IC 443; Jellyfish nebula by Miloš Deronjić, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR cut; Askar D2

mitja

Skywatcher 150p, Skywatcher EQ5 GoTo pro, Svbony 60/240, Svbony 305pro, Canon 2000D, Celestron Astromaster130 moded.

Stipa

Ovaj objekt ti je baš oštar i detaljan, jedino zvizde su ti ko mali kometići

*pljesk*
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek imx571 Pro mono, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

Astro_fun_times

Ovaj objekat je vrlo lep i lz razloga sto ima te neke delove koji me podsecaju na "stil" kao kod East Veil nebule, ti neki "kruzni" preklopi
I kogao je biti jos ostriji ali NoiseX malo ublazio.

A ne znam gde su kometici? Mozda malo u gornjem desnom? Ja gledam sad odiginal sliku, dobre su po meni.

Ovaj objekat ima OIII signala nesto slicno kao Crescent nebula, onako po obodima Ha.
Ko ima mono kameru...
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

tome

Meni se sviđa.  *tu*

Malo je šumovito, ali ljudi kod ovog objekta često imaju tendenciju nekakve divlje obrade. Ako malo prošvrljaš internetom nađe se zaista svašta.

*šešir*

Astro_fun_times

Jeste šumovita, ali bas sam u drugom postu rekao, stvar je licnog ukusa, i draze mi je da bude malo šuma (vecina je uklonjena) nego da sa NoiseX sve zamutim i zamrljam, na štetu samog objekta.
Ovaj objekat ima bas lepe featurse i detalje i kada sam koristio NoiseX malo agresivnije, pojeo mi je detalje u samom objektu a to mi se nije svidelo.
E sad, ne znam da li se objekat moze maskirati pa da se NoiseX primeni samo na pozadinu?
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

tome

Slažem se. Bolje šumovito nego razmazano od uklanjanja šuma.  *da*

Astro_fun_times

Citat: tome  u 21.12.2023. u 07:32:10 satiAko malo prošvrljaš internetom nađe se zaista svašta.

*šešir*

Evo bas sam sad gledao, wow kako lepo izgleda sa dodatkom OIII.
A i vidim da "levo" od moje slike ima jos magline. Eto ideje za mozeik🤣
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Štefek

Citat: Magelan118  u 21.12.2023. u 07:39:51 satiE sad, ne znam da li se objekat moze maskirati pa da se NoiseX primeni samo na pozadinu?
Može naravno. To i je ideja. NXT je prlično dobar u zaštiti područja gdje je bolji S/ N , ali uvijek možeš napraviti masku.
Teleskop:  Takahashi FSQ85, oCelestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Touptek 585M ,  Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C, Touptek 678M
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Zeleni_Zub

Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Lucius

Astro_fun_times

Citat: Štefek  u 21.12.2023. u 08:12:39 satiMože naravno. To i je ideja. NXT je prlično dobar u zaštiti područja gdje je bolji S/ N , ali uvijek možeš napraviti masku.
... To onda znaci da moram ponovo da obradjujem🤣
I da ucim o maskiranju.
Hvala na info, malo cu se tome posvetiti.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Astro_fun_times

Citat: Stipa  u 21.12.2023. u 07:08:04 satiOvaj objekt ti je baš oštar i detaljan, jedino zvizde su ti ko mali kometići

*pljesk*
Sinoc sam se ponovo igrao sa obradom. Nisam daleko stigao ali...
Dosao sam do BlurX i nakon njega (AI v4) zvezde koje su bile lepe i okrugle su postale čudne, sto ti kazes, kao kometice.
Nije mi bilo jasno.
Odradio sam vise prolaza sa drugacijim podesavanjima i svaki put sam dobijao kometice.
Taj finalni stack je odradjen preko PI i koriscen je drizzle 1.
To je jedino sto mi je palo na pamet da je "novo" sto sam koristio a da ranije nisam koristio.
I evo, sad se opet malo igram sa stackom istog materijala ali stackirano u Siril-u, bez drizzle, i nakon BlurX, zvezde su normalne.
Tako da u pravu si bio.
Da li se to jos nekom desava, ne znam, da li je u pitanju neki bug, ne znam ni to.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Stipa

Baš je dobra fotka, jedino ju još malo narušava trail koji prelazi preko fotke. Ne znam zašto to nije uklonjeno stakiranjem jer ja nikad ne brišem te frameove te algoritmi kod stakiranja su mi to uvijek supješno uklanjali.
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek imx571 Pro mono, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

Astro_fun_times

E to se i ja pitam. Sto je najgore, pregledao sam subove i nema ociglednog satelita ili aviona ni ja jednom subu. Bas sam rigorozno odbacivao dosta subova.
I probavao sam i DSS i Siril i PI, svaki stack ima tu liniju. Ne znam o cemu se radi.
Da li je ta svetla zvezda nesto doprinela, ne znam.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

🡱 🡳