ZWO 585 MC

Autor DeaDean, 25.12.2023. u 20:49:14 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stipa

U asiairu nema. Drugi način je da koristiš umjesto asiaira laptop ili neko miniračunalo na koji ćeš instalirati NINA ili neki drugi program u kojem možeš podešavati offset i druge detalje.
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek imx571 Pro mono, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

Stipa

Ne brini se za Astrobobou on inače voli malo tako bocnit 😉

Što se tiče AsiAira on zbilja jest za neznalce, al kad sam ja nabavio opremu, tada bez asiaira, bio sam totalni neznalac. I tražio sam način kako da si olakšam i napokon možda nešto i fotografiram i et naletio sam na nj.
Bez njega bih vjv odustao od ovog hobija jer sam bio na granici da sve rasprodam jer mi je to sve bilo prekomplicirano!

Ne znam koliko puta sam bio složio opremu ,a da nisam uspio niti puni mjesec snimiti. Ne znam napraviti PA, ma ništa sto pitanja i komplikacija, a nitko mi to u mojem kraju ne može pokazati iz prve ruke.
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: Touptek imx571 Pro mono, ASI290MM
Filteri: Baader 2" UV/IR-Cut / L, Antlia LRGB V Pro series 36mm, Antlia SHO 3nm 36mm
Ostalo: AstroPC Pro, ZWO EAF, ZWO EFW, SW F4 koma korektor, TS Maxfield 0.95

DeaDean

Citat: Štefek  u 01.01.2024. u 10:54:57 satiSoftware za "peglanje" šuma je danas izvrstan , no dulja ekspozicija je bolji lijek za smanjiti šum i tu treba naći kompromis. Kad snimaš pod tamnim nebom i svijetle objekte, onda može i kraće (kao Bobo) , ali kad si pod svjetlosno zagadjenim nebom ili snimaš narrowband filterima ond treba dulje. Dithering moraš raditi tako da imaš barem 25 pomaknutih slika (ako radiš recimo 50 frameova, onda dithering mora biti svaki drugi frame. Ako dithering ne radiš , ili radiš prerijetko, imati ćeš tzv. walking noise i što dulje snimaš , izgleda zapravo lošije. Pod zagdjenim nebom uglavnom snimanje u LCG medu (gain ispod 251) ti ne donosi ništa korisnog. Offset ZWO na Asiairu postavi na neku vrijednost za koju oni misle da je OK (i uglavnom je) pa za sada nemoj previše brinuti o tome.
Ok, znači i u ditheringu sam griješio, radio sam ga svaki treći frame a ostalo je sve bilo kako je tvornica namjestila. Popravit ću i to. Što se tiče mraka, na žalost toga nemam tako da moram koristiti filtere. Za sada koristim Optolong L Nhance i L Pro, nešto mi pomognu, iako svi kažu da bi trebalo bez filtera. Probao sam i to, samo UVIR cut ali slike su bile kompletno žute od LP-a. E sad, možda da probam tako pa micati LP?
Hvala puno

🡱 🡳