IC 418 Spirograph N

Autor tome, 27.01.2024. u 23:31:15 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Ovu malenu planetarnu maglicu sam već jednom pokušao snimiti ali ništa nisam dobio.
Nije me ni sada seeing "pomilovao" ali eto rezultat je tu.

Dakle, IC 418 jest planetarna maglica u Zecu.
Mlada je i malena za svoju vrstu. Udaljena oko 3-4 kLY, prividne veličine samo oko 11''x14''.
U središtu je napuhana vruća O zvijezda, koja ima za sada utvrđenu varijabilnost na razini nekoliko dana, ali i 6,5 sati. Možda je ta varijabilnost i izbačaji materijala uzrokuju njenu teksturu. Otud joj i naziv "Spirograf". Naravno, obzirom na prividnu veičinu objekta da je taj naziv mogao doći samo po HST snimci koji je lijepo prikazao "geometrijski crtež" i ljepotu maglice.
Inače si je HST i priskrbio 2 APOD-a sa tom maglicom (2001.i 20217.)

Nisam siguran što bih mislio o boji, nemam baš puno referenci.
Snimao sam L enhance filterom, kratkim ekspozicijima. MOžda sam trebao bez filtera.

Klik na:
IC 418 Flickr

Skala priložene snimke je 200%

*šešir*

Objekt; IC 418
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; SW 150mm newt, f6,7
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 426x5sec sec (bez kalibracije)
Guiding; Evoguide 50ED + ToupTek 224c
Obrada; Siril, Gimp

Gobart

Jako zanimljiv i težak objekt!  *da*
I odlično si ga uhvatio, usprkos teškoćama. Majstorski   *tu*  *tu*
A boja mi je baš cool  8-)
 *gj*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", teleskop Celestron C8 XLT SCT, montaža Celestron NexStar Evolution, kamera Player One Uranus-C (IMX585), Astronomik L (type 2c) filter, Baader Neodymium filter, 1.25" GSO 2.5x APO Barlow, 1.25" ZWO ADC, Nikon D5500, objektivi Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR, Rubinar 500mm F/8, Zeiss Flektogon 50mm F/4.
Soli Deo Gloria.

Acheron

A kad ćeš probati sa 16" na zvjezdarnici ili ništa od suradnje?

Lucius

tome

Gobart hvala puno! Drago mi je da ti se svidja.

Lucius hvala.

Acheron, ide suradanja ide. Ali sam ovaj tjedan bolestan, pa nisam baš za među ljude.
Inače smo uspjeli spojiti montažu sa laptopom, što je bio veliki uspjeh, morali smo naručiti kabel iz USA.
Guiding nisam uspio još osposobiti. Makar za ovaj objekt ni ne treba.
Ali moraju uvjeti bili dobri za snimanje na 4 m žarišne, čak i sa reduktorom na 2,7 m. Inače su zvijezde strašne. Tako da mislim da bi i ova maglica bila samo veći krumpir i ništa više.
Ali biti će uradaka i od tamo....

*šešir*

Lucius

OuttaControl

Odlicna je, vjerojatno crvenija no sto bi bila bez filtera, ali opet dobra
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

🡱 🡳